Kesihatan

Ini adalah Karakteristik Alam Kerosakan Saraf

, Jakarta - Kerosakan saraf atau sakit saraf biasanya disebabkan oleh saraf yang rusak yang mengirimkan isyarat palsu, mengakibatkan sakit kronik. Selain itu, isyarat mungkin tidak berfungsi untuk mengesan kesakitan yang berkaitan dengan kecederaan secara normal.

Seseorang yang mengalami kerosakan saraf mungkin tidak mempunyai tindak balas kesakitan yang menunjukkan kecederaan. Sebagai contoh, seseorang yang menghidap diabetes dengan masalah saraf di kaki mungkin tidak merasakan kecederaan kaki ketika ia berlaku.

Jenis Kerosakan Saraf

Kerosakan saraf atau neuropati boleh dibahagikan kepada beberapa perkara bergantung kepada di mana gangguan itu berlaku. Berikut adalah beberapa jenis gangguan ini:

  1. Neuropati Periferal

Neuropati periferi adalah apabila masalah saraf mempengaruhi saraf di luar otak dan saraf tunjang. Saraf ini adalah sebahagian daripada sistem saraf periferal. Oleh itu, neuropati periferi adalah neuropati yang mempengaruhi saraf kaki, seperti jari kaki, kaki, kaki, jari, tangan, dan lengan.

  1. Neuropati kranial

Neuropati kranial berlaku apabila salah satu daripada dua belas saraf kranial atau saraf yang keluar langsung dari otak mengalami kerosakan. Dua jenis neuropati kranial adalah neuropati optik (neuropati mata) dan neuropati pendengaran.

  1. Neuropati Autonomi

Neuropati autonomi adalah kerosakan pada saraf sistem saraf yang tidak disengajakan. Saraf ini mengawal jantung dan peredaran darah, termasuk tekanan darah, pencernaan, fungsi usus dan pundi kencing, tindak balas seksual, dan berkeringat. Saraf pada organ lain juga boleh terjejas.

  1. Neuropati Fokus

Neuropati fokus adalah neuropati yang terhad kepada satu saraf atau kumpulan saraf, atau ke satu bahagian badan.

Baca juga: 4 Gangguan Saraf yang Perlu Anda Ketahui

Ciri-ciri Mengalami Kerosakan Saraf

Sebilangan besar orang menggambarkan sakit saraf kronik dengan set perkataan yang serupa. Seseorang yang mengalami sakit saraf mungkin merasa seperti berikut:

  • Terasa terbakar.

  • Kesemutan.

  • Sakit tajam.

  • Terasa seperti menerima tikaman.

Seperti jenis kesakitan yang lain, sakit saraf boleh berbeza-beza. Bagi sebilangan orang, rasanya seperti penusuk jarum dan jarum. Bagi yang lain, kesakitan mungkin teruk dan hampir tidak dapat ditanggung. Di samping itu, sakit saraf dapat dirasakan di atau berhampiran kawasan kerosakan saraf atau terasa jauh dari saraf.

Mempelajari cara menggambarkan kesakitan saraf ketika berlaku dapat membantu doktor membuat diagnosis dengan lebih cepat dan merawat kesakitan dengan lebih berkesan. Cuba perhatikan kesakitan yang timbul ketika ia berulang. Anda boleh membuat catatan tentang setiap perkara yang berlaku, jadi anda dapat mengungkapnya ketika berbincang dengan doktor anda.

Baca juga: 6 Fakta mengenai Kerosakan Saraf Multiple Sclerosis

Pencetus Kerosakan Saraf

Sebilangan orang mengalami pencetus yang tidak biasa yang menjadikannya terlalu sensitif terhadap keadaan tertentu kerana kepekaan saraf yang tinggi terhadap rangsangan. Contohnya, kepekaan saraf untuk disentuh boleh menyebabkan kesakitan pada sesetengah orang dengan herpes zoster. Orang dengan gangguan tidak boleh bertoleransi dengan pakaian atau tempat tidur ketika menyentuh kawasan yang dijangkiti. Kerosakan saraf yang lain boleh menyebabkan postur yang menyakitkan semasa berdiri atau duduk.

Rawatan Kerosakan Saraf

Kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan saraf sering diubati dengan analgesik tambahan, seperti antidepresan dan antikonvulsan. Walau bagaimanapun, ubat lain juga boleh digunakan untuk mengubati sakit saraf kronik. Ini termasuk NSAID, ubat anti-radang nonsteroid, yang merupakan ubat penahan sakit dan kortikosteroid.

Rawatan lain juga boleh digunakan untuk sakit saraf kronik, seperti terapi fizikal atau blok saraf, yang dilakukan dengan menyuntik bahan kimia atau anestetik ke kawasan itu, atau dengan sengaja memotong atau merosakkan bahagian saraf tertentu. Ubat ini dapat mengawal gejala sakit saraf di bawah kawalan yang lebih baik.

Baca juga: 5 Penyakit Kerana Kerosakan Saraf

Itulah beberapa ciri seseorang yang mengalami kerosakan saraf. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui permohonan . Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!