Kesihatan

7 Kaedah Berkesan untuk Mencegah Keradangan Kornea

Jakarta - Keradangan kornea mata dikenali sebagai keratitis. Penyebab utama adalah kecederaan mata atau jangkitan bakteria, virus, kulat, atau parasit. Apabila gejala keratitis yang muncul diabaikan dan tidak dirawat dengan baik, keadaannya akan bertambah parah, dan mencetuskan pelbagai komplikasi berbahaya. Jadi, adakah langkah-langkah untuk mencegah keradangan kornea? Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai perkara ini.

Baca juga: Penurunan Fokus dalam Melihat Mungkin Gejala Keratitis

Kaedah Berkesan untuk Mencegah Keradangan Kornea

Gejala keratitis akan ditandai dengan mata merah. Gejala-gejala ini kemudian disertai dengan gejala-gejala lain dalam bentuk sakit mata, bengkak mata, kerengsaan mata, kepekaan terhadap cahaya, air mata yang terus keluar, tidak dapat membuka mata, penurunan penglihatan, dan sensasi objek kecil atau pasir tersekat di mata.

Keradangan kornea mata termasuk dalam penyakit yang dapat dielakkan. Dengan mengikuti langkah mudah ini, anda sudah melakukan perkara yang betul dalam mencegah keradangan kornea!

  1. Tanggalkan kanta lekap sebelum tidur atau berenang.
  2. Menjaga kanta lekap dengan kerap.
  3. Basuh tangan sebelum membersihkan kanta lekap.
  4. Gunakan produk pembersih steril khusus untuk kanta lekap.
  5. Jangan bersihkan kanta lekap dengan cecair terpakai.
  6. Tukar kanta lekap mengikut had masa.
  7. Elakkan menggunakan titisan mata kortikosteroid.

Perkara yang paling penting adalah, jangan lupa mencuci tangan sebelum menyentuh mata atau kawasan di sekitar mata. Terutama jika anda menghidap jangkitan virus herpes. Sekiranya anda mempunyai jangkitan, ia akan merebak dengan cepat jika anda menyentuh mata anda dengan tangan yang kotor.

Sebagai tambahan kepada sejumlah komplikasi yang telah disebutkan, komplikasi teruk yang lain adalah keradangan pada seluruh bola mata (endophthalmitis), dan risiko kehilangan bola mata. Oleh itu, sentiasa berhati-hati dan sentiasa menjaga kebersihan tangan anda sendiri, OK! Sekiranya anda menemui sejumlah gejala, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mendapatkan beberapa langkah rawatan yang sesuai!

Baca juga: Trauma ke Mata Boleh Menyebabkan Keratitis

Langkah Mendiagnosis Keradangan Kornea

Setelah serangkaian gejala keratitis muncul, pakar oftalmologi akan mendiagnosis dengan mengemukakan soalan mengenai gejala dan sejarah perubatan penghidapnya. Pemeriksaan diikuti dengan serangkaian pemeriksaan fizikal dalam bentuk keadaan visual dan struktur mata. Pemeriksaan struktur mata akan membantu doktor menentukan sejauh mana jangkitan pada kornea mata, dan juga kesannya pada bahagian bola mata yang lain.

Pensampelan cecair yang keluar dari mata juga diperlukan untuk mengetahui penyebab sebenar keradangan kornea. Sekiranya perlu, ujian darah juga disyorkan untuk menentukan kehadiran penyakit lain yang mendasari keradangan kornea mata. Setelah memastikan adanya keratitis pada pasien, langkah-langkah rawatan yang diberikan akan berbeza-beza, bergantung kepada keparahan, penyebab, dan keadaan kesihatan keseluruhan pesakit.

Baca juga: Kenali Gejala Keratitis Yang Mengganggu Kesihatan Mata

Sekiranya keratitis adalah penyakit tidak berjangkit, keadaannya biasanya akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika terlalu mengganggu, doktor akan memberi ubat dan memakai penutup mata sehingga keadaan bertambah baik. Sekiranya keradangan kornea disebabkan oleh jangkitan, ubat berikut akan diberikan:

  • Ubat antivirus, yang digunakan untuk mengobati keratitis akibat herpes simplex atau herpes zoster.
  • Ubat antibiotik, yang digunakan untuk mengobati keratitis akibat jangkitan bakteria.
  • Ubat antijamur, yang digunakan untuk merawat keratitis akibat jangkitan kulat.

Sebilangan besar ubat yang diresepkan oleh doktor adalah dalam bentuk titisan mata. Sekiranya diperlukan, doktor akan memberikan ubat dalam bentuk tablet untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, kulat, atau virus.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Keratitis.
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?