Kesihatan

Ketahui Kandungan Pemakanan Sengat

Ikan pari adalah ikan yang mempunyai bentuk rata dengan kerangka yang dikuasai oleh tulang rawan. Apabila anda melihat bentuknya yang tidak biasa, siapa sangka ikan pari mempunyai kandungan nutrisi lengkap, terutama bagi wanita hamil. Selain kaya akan protein, ikan pari juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting yang diperlukan semasa kehamilan.

, Jakarta - Ibu harus berhati-hati dalam memilih makanan yang akan dimakan semasa mengandung. Oleh itu, nutrien yang diperoleh dari makanan yang dimakan sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin. Salah satu makanan yang disarankan untuk dimakan adalah ikan, seperti ikan keli hingga ikan salmon. Namun, bagaimana dengan ikan pari? Ikan pari itu sendiri adalah ikan yang berasal dari keluarga yang sama dengan ikan yu dan mempunyai bentuk yang rata dengan kerangka yang dikuasai oleh tulang rawan.

Bentuknya memang tidak biasa, tetapi siapa sangka ikan pari mempunyai kandungan nutrisi lengkap. Oleh itu, ikan pari pasti dapat memberikan banyak manfaat kesihatan ketika dikonsumsi, terutama bagi wanita hamil dan janin di rahimnya. Jadi, apa kandungan nutrien dalam ikan pari? Lihat maklumat di sini!

Baca juga: Petua untuk Manfaat Maksimum Memakan Ikan

Ini adalah kandungan nutrien yang terdapat dalam ikan pari

Stingray mengandungi pelbagai nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Seperti lemak, protein, kalium, natrium, kalsium, magnesium, tembaga, fosforus, zink, zat besi, vitamin B dan vitamin D. 200 gram.

 • Tenaga: 168 kcal.
 • Protein: 38.2 gram.
 • Lemak: 0.6 gram.
 • Karbohidrat: 0.2 gram.
 • Vitamin A: 4 mikrogram.
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.1 miligram.
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.24 miligram.
 • Niacin (Vitamin B3): 5 miligram.
 • Pyridoxine (Vitamin B6): 0.5 miligram.
 • Cobalamin (Vitamin B12): 7.4 mikrogram.
 • Vitamin D: 6 mikrogram.
 • Natrium: 540 miligram.
 • Kalium: 220 miligram.
 • Kalsium: 8 miligram.
 • Magnesium: 36 miligram.
 • Fosforus: 340 miligram.
 • Besi: 1.8 miligram.
 • Zink (zink): 1 miligram.

Khasiat Stingray untuk Wanita Hamil

Berdasarkan kandungan nutriennya, ikan pari selamat untuk dimakan oleh ibu hamil kerana kandungan nutrisi yang cukup baik. Nutrien yang terkandung di dalamnya dapat memberikan banyak manfaat untuk ibu dan pertumbuhan dan perkembangan janin. Sebagai contoh, kandungan protein dan zat besi yang tinggi dalam ikan pari dapat membantu meningkatkan perkembangan tisu janin, terutama perkembangan otak. Selain itu, protein dan lemak juga dapat membantu perkembangan tisu di dalam badan ibu. Salah satunya adalah tisu payudara yang berkaitan dengan pengeluaran susu.

Kandungan vitamin B12 (cobalamin) dalam ikan pari juga berfungsi untuk membentuk sel darah merah. Bukan hanya itu, kandungan vitamin juga berguna dalam menjaga kesihatan saraf ibu hamil dan janin. Manakala vitamin D dapat membantu pembentukan tulang dan gigi yang kuat untuk janin.

Sementara itu, kandungan vitamin B6 (pyridoxine) dan niasin dalam ikan pari juga berguna dalam mengawal kadar kolesterol ibu. Kandungan fosforus yang terdapat dalam ikan pari berguna dalam mengawal keseimbangan hormon tubuh, dan membantu menghasilkan protein dan menyerap vitamin dalam badan.

Baca juga: 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol

Stingrays tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan

Walaupun rasanya enak dan kaya dengan nutrien yang memainkan peranan penting dalam kehamilan, ibu perlu menghadkan pengambilannya. Kerana, ikan pari adalah ikan yang hidup di perairan dalam. Ikan yang tinggal di kawasan perairan dalam mempunyai kadar merkuri yang tinggi.

Merkuri adalah bahan toksik yang boleh membahayakan kesihatan. Oleh itu, ibu harus mengehadkan penggunaannya dan tidak membekalkannya dalam jumlah yang banyak. Ibu juga perlu mengelakkan makan ikan pari yang besar. Sebabnya, ikan pari yang besar biasanya mengandungi lebih banyak merkuri daripada yang kecil.

Selain itu, ekor ikan pari juga patut diperhatikan kerana mempunyai racun. Oleh itu, ibu hanya boleh makan daging. Oleh itu, ibu boleh mengehadkan pengambilan ikan pari, misalnya, seminggu sekali atau dua kali sebulan. Untuk menghidangkannya, ibu juga boleh memasak ikan pari yang disertai dengan beberapa sumber protein lain, seperti salmon atau telur. Ini supaya pengambilan nutrien tetap seimbang, kerana ikan pari tidak selamat apabila dimakan dalam jumlah banyak.

Baca juga: Selain Salmon, 5 Ikan Ini Tidak Kurang Sihat

Selain berhati-hati dalam memilih makanan, ibu juga dapat memenuhi semua pengambilan nutrien penting semasa mengandung melalui vitamin dan makanan tambahan. Baiklah, melalui aplikasi tersebut Ibu boleh membeli vitamin mengikut keperluan mereka. Tidak perlu beratur atau menunggu lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Kalori Langsing. Diakses pada tahun 2021. Stringrays
Medine Plus. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan dan Pemakanan
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Sekiranya Anda Mengelakkan Ikan Kerana Merkuri?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan dan ikan: Apa yang selamat dimakan?