Kesihatan

Senarai Ujian Drive COVID-19 di Banten

Semasa pandemi COVID-19, setiap usaha dilakukan oleh pemerintah dan masyarakat untuk mengurangkan penyebaran virus korona. Salah satunya adalah dengan menghendaki orang ramai menunjukkan hasil ujian ujian pantas ujian antigen atau PCR (tindak balas rantai polimerase) sekiranya anda ingin melakukan aktiviti tertentu.

Keperluan ini bertujuan agar anda dan penumpang lain dapat melakukan perjalanan dengan rasa aman dan melindungi orang yang akan anda temui ketika anda tiba di destinasi anda.

Antigen dan PCR, Mana Yang Harus Dipilih?

Sudah tahu perbezaannya ujian pantas antigen dan PCR? Ujian PCR adalah cadangan yang dibuat oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sejak wabak COVID-19 melanda dunia. Ujian ini digunakan untuk mengesan penyakit dengan mencari jejak bahan genetik virus dalam sampel yang dikumpulkan. Sampel yang dikumpulkan diambil melalui teknik sapuan hidung atau tekak (sapu).

Manakala ujian pantas antigen adalah immunoassay yang mengesan kehadiran antigen virus tertentu, yang menunjukkan jangkitan virus semasa. Ujian antigen dilakukan melalui teknik sapu hidung atau tekak, seperti yang berlaku dengan ujian PCR. Uji sapu Antigen ini berkesan apabila seseorang diuji pada peringkat awal jangkitan SARS-CoV-2.

Ringkasnya, ujian PCR mencari kehadiran virus korona melalui RNA dan DNA sapu antigen melalui antigen atau protein yang dikeluarkan oleh virus korona.

Dalam usaha menolong pemerintah mengurangkan kadar kenaikan kes COVID-19, menyediakan perkhidmatan pemeriksaan ujian COVID-19 (ujian pantas antigen, antibodi dan PCR) di berbagai lokasi di Indonesia, salah satunya di provinsi Banten.

Inilah senarai memandu melalui ujian COVID-19 di Banten:

1. Kabupaten Tangerang

Lokasi: Suka Harja, Kec. Sindang Jaya, Tangerang, Banten 15560

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Pasar Kemis Tangerang.

2. Kabupaten Tangerang

Lokasi: Jl. Edutown No.5, Pagedangan, Kec. Pagedangan, Tangerang, Banten 15339 (Di seberang AEON Mall BSD dan Mercure Hotel Tangerang BSD City).

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di BSD.

3. Karang Tengah Tangerang

Lokasi: Hospital Medan Karang Tengah, Jl. Pekerja IV, Karang Tengah, Kec. Karang Tengah, Kota Tangerang, Banten.

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Karang Tengah, Tangerang.

4. Tangerang

Lokasi: Jalan Gatot Subroto Km.5, Jatiuwung, RT.004 / RW.006, Keroncong, Kec. Jatiuwung, Kota Tangerang, Banten.

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Jatiuwung Tangerang.

5. Tangerang

Lokasi: Alam Sutera Mall, East Parking Mall, Jl. Jalan Sutera Barat Kav 16 Panunggangan Timur, Tangerang RT 02 / RW 03, Panunggangan Timur, Daerah Pinang, Kabupaten Tangerang, Banten.

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Mall Alam Sutera.

6. Tangerang

Lokasi: Menara Makanan Teratas Alam Sutera, Jl. Bar Jalan Sutera. No.3, RT.003 / RW.006, Panunggangan Tim., Kec. Pinang, Bandar Tangerang, Banten.

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Alam Sutera.

7. Tangerang Selatan

Lokasi: Bintaro Jaya, Jl. Moh. Husni Thamrin Sektor 7, Pd. Jaya, Daerah. Pd. Aren, Bandar Tangerang Selatan, Banten

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Bintaro.

8. Tangerang Selatan

Lokasi: Berhampiran Percetakan Jaya Abadi, Number Setu, Jl. Raya Puspiptek No.20, Bakti Jaya, Kec. Setu, Bandar Tangerang Selatan, Banten

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Pamulang.

Itulah senarai beberapa tempat untuk disenaraikan memandu melalui ujian COVID-19 di Banten disediakan oleh . Sentiasa gunakan protokol kesihatan di mana sahaja anda berada, ya.