Kesihatan

4 Penyakit Menular Seksual Yang Masih Boleh Diubati

, Jakarta - Penyakit menular seksual dapat terjadi akibat penularan bakteria, parasit, atau virus. Sebilangan besar penyakit kelamin mempengaruhi kesihatan lelaki dan wanita, tetapi paling teruk pada wanita. Terutama ketika seorang wanita hamil.

Penggunaan kondom lateks dapat mengurangkan penyebaran penyakit kelamin. tetapi tidak dapat dielakkan sepenuhnya kerana jangkitan ini boleh berlaku melalui mulut juga. Beberapa penyakit kelamin tidak dapat disembuhkan, tetapi masih ada yang dapat disembuhkan, salah satunya adalah klamidia.

Penggunaan antibiotik, menjaga kebersihan, dan tentunya tingkah laku seksual adalah cara untuk menyembuhkan penyakit kelamin. Walaupun dapat disembuhkan, itu tidak berarti anda mengendurkan pengawasan kesihatan anda. Berikut adalah beberapa penyakit kelamin yang masih boleh disembuhkan dan perlu diketahui.

1. Gonorea

Seperti Chlamydia, gonore disebabkan oleh bakteria yang biasanya dapat dirawat dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, terdapat situasi di mana gonore tahan terhadap antibiotik. Gonore boleh dirawat dengan mudah, tetapi boleh menyebabkan komplikasi serius dan kadang-kadang malah kekal. Penyakit radang panggul berlaku pada wanita apabila jangkitan gonorea mempengaruhi rahim atau saluran tuba. Komplikasi yang paling serius yang berkaitan dengan penyakit radang pelvis adalah kemandulan.

2. Trichomoniasis

Trichomoniasis adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh parasit protozoa dan biasanya menyerang saluran kencing. Gejala yang paling biasa pada wanita adalah keputihan yang berwarna putih, kelabu, kuning, atau bahkan hijau. Biasanya bentuk keputihan berbuih dengan bau yang menyertainya.

Gatal di faraj dan kemerahan disertai dengan pembengkakan juga merupakan gejala penyakit ini. Manakala pada lelaki, ada rasa sakit ketika membuang air kecil atau ketika melakukan hubungan seks. Penggunaan antibiotik adalah cara untuk menyembuhkan penyakit kelamin ini.

3. Sifilis

Punca sifilis kerana bakteria Treponema pallidum . Sifilis pernah menjadi ancaman kesihatan awam secara besar-besaran dengan komplikasi dari masalah kesihatan yang serius, seperti arthritis, kerosakan otak, dan kebutaan. Sehingga akhirnya rawatan perubatan pada akhir 1940-an mendapati antibiotik penisilin dikembangkan dan dapat menyembuhkan sifilis. Jenis penyakit kelamin ini tidak dapat disebarkan melalui tempat duduk tandas, pintu, kolam renang, tab mandi panas, berkongsi pakaian, atau peralatan makan. Sentuhan dengan luka yang disebabkan oleh sifilis adalah penyebab penularan sifilis.

4. Kutu kemaluan

Walaupun kutu kemaluan adalah sejenis penyakit menular seksual yang dapat dengan cepat menyebar melalui hubungan seksual atau pertukaran pakaian dalam dengan penghidapnya, kutu kemaluan tidak berbahaya kerana mereka dapat dengan mudah dibasmi dengan menggunakan sabun antiseptik khas untuk membunuh kutu genital. Membersihkan pakaian, pakaian dalam, atau apa sahaja yang terdedah kepada orang yang mempunyai kutu kemaluan adalah cara lain untuk mengelakkan diri daripada terkena kutu kemaluan.

Sebenarnya untuk beberapa penyakit lain, seperti herpes, ketuat kelamin, jangkitan kulat, dan bisul juga dapat disembuhkan. Walaupun begitu, intipati penyakit kelamin ini yang masih dapat disembuhkan adalah tidak berbahaya jika ditangani dengan cepat. Sekiranya anda membenarkan dan tidak mengubah tingkah laku seksual, penyakit kelamin yang dapat disembuhkan boleh berubah menjadi komplikasi berbahaya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit kelamin yang masih dapat disembuhkan atau rawatan yang tepat untuk penyakit menular seksual tertentu, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Inilah 4 Penyakit Yang Boleh Menular Melalui Hubungan intim
  • Adakah terdapat cara untuk menyingkirkan virus HPV?
  • 7 Cara Ketat Untuk Mengelakkan Penyakit Seksual