Kesihatan

Rahang Kaku? Hati-hati dengan Jangkitan Actinomycosis

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami rahang yang kaku? Dalam beberapa kes ini disebabkan oleh kelainan pada sendi rahang atau gangguan temporomandibular (TMD). Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, keadaan rahang kaku ini disebabkan oleh jangkitan aktinomikosis . Jangkitan aktinomikosis adalah jangkitan bakteria yang agak jarang berlaku dan boleh membahayakan tulang atau otak penghidap jika tidak dirawat dengan baik. Nah, inilah maklumat lengkap!

Punca jangkitan Aktinomikosis

Aktinomikosis adalah jangkitan yang jarang berlaku disebabkan oleh kehadiran bakteria aktinomikosis seperti A. bovis, A. israeli, A. viscosus, A. odontolyticus . Bakteria ini lebih kerap dijumpai di kawasan tropika. Walaupun ia adalah jangkitan bakteria, penyakit ini tidak menular. Ini berlaku kerana bakteria aktinomikosis tidak boleh tinggal di luar tubuh manusia.

Bakteria ini hidup di hidung dan tekak manusia, tetapi tidak berbahaya. Bakteria ini menjadi berbahaya ketika menjangkiti dan menyebabkan gejala ketika menembusi lapisan pelindung rongga badan anda. Setelah masuk, ia akan melakukan perjalanan di aliran darah dan menyebabkan abses atau benjolan nanah di tisu tempat ia terlindung.

Oleh kerana ia lebih kerap muncul di tisu rahang, maka bakteria ini juga menyebabkan rahang terasa kaku bagi penghidapnya dan disertai dengan rasa sakit. Oleh kerana ia mengalirkan aliran darah dalam pengedarannya di dalam badan, beberapa tempat yang sering diserang termasuk:

 • Esofagus.
 • Saluran gastrousus.
 • Saluran kencing.
 • alat kelamin wanita.

Namun, sebanyak 75 hingga 95 peratus kes jangkitan aktinomikosis bukan sahaja disebabkan oleh bakteria aktinomikosis bersendirian. Sebilangan bakteria juga bertanggungjawab untuk berlakunya keadaan ini. Oleh itu, ini menyebabkan penyakit ini sukar didiagnosis dan memerlukan proses penyembuhan yang panjang.

Baca juga: Ketahui 3 Jangkitan yang Menyebabkan Sakit Tekak

Jenis-jenis Actinomycosis

Berdasarkan jenis dan lokasi serangan, jangkitan ini terbahagi kepada 4 bahagian, iaitu:

 1. Cervicofacial Actinomycosis

Bakteria yang menyebabkannya tinggal di plak gigi dan boleh mempengaruhi mulut, rahang, dan juga leher. Puncanya berkaitan dengan masalah kerosakan gigi dan mulut tidak dijaga kebersihannya.

 1. Aktinomikosis toraks

Jangkitan aktinomikosis toraks berlaku di saluran pernafasan dan paru-paru. Ini boleh berlaku apabila bakteria dari mulut dan tekak disedut secara tidak sengaja dan memasuki paru-paru.

 1. Actinomycosis Abdomen

Jangkitan aktinomikosis perut Ia berlaku di rongga perut, tetapi juga boleh mempengaruhi bahagian lain dari sistem pencernaan, dari esofagus hingga dubur. Dalam keadaan ini anda akan merasa sakit dan demam secara berterusan.

 1. Pelvis Actinomycosis

Jangkitan ini berlaku di kawasan sekitar pelvis dan sangat mungkin merebak ke vagina. Dilaporkan di halaman Berita Perubatan Hari Ini Walau bagaimanapun, wanita yang menggunakan pil kontraseptif berisiko lebih tinggi terkena jangkitan jenis ini jika mereka menggunakannya selepas tempoh anugerah.

Gejala Penyakit

Gejala penyakit ini termasuk:

 • Demam.
 • Pengurangan berat.
 • Bengkak dan keradangan di bahagian badan yang dijangkiti.
 • Tisu parut berkembang.
 • Batuk.
 • Sakit di bahagian dada.
 • Kehadiran lubang kecil di bahagian badan yang terjejas disebut fistula. Fistula boleh bocor dan mengalirkan nanah.
 • Sakit badan.
 • Keletihan.
 • Rasa tidak sesuai /

Rawatan & Pencegahan

Sekiranya doktor telah mengesan penyakit ini dengan betul, anda perlu mengambil penisilin dos tinggi dan terapi boleh berlangsung selama satu tahun. Sementara itu, untuk mengelakkan ini, anda disyorkan untuk selalu memeriksa kesihatan gigi setiap 6 bulan. Sekiranya anda sekarang menggunakan Spiral KB, gunakan mengikut tarikh luput. Sekiranya anda ingin memperluaskan penggunaannya, hapus dahulu yang lama dan gantikan dengan yang baru.

Baca juga: Kesan Kontrasepsi IUD terhadap Kanser Serviks

Untuk dapat berbincang dengan doktor yang dipercayai melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , gunakan aplikasi . Bercakap tentang sebarang masalah kesihatan dan mengamalkan gaya hidup sihat. Ayuh, muat turun sekarang!