Kesihatan

Gigi sering sakit, adakah anda perlu menggunakan ubat gigi khas?

Jakarta - Sakit gigi biasanya berlaku ketika memakan makanan atau minuman yang menyebabkan rasa tidak selesa pada gigi. Masalah pergigian ini boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Penyebab utama adalah hakisan lapisan pelindung enamel gigi, menyebabkan lapisan gigi yang disebut dentin terdedah ke bahagian luar gigi.

Dentin kaya dengan serat saraf. Sekiranya bahagian ini terdedah kepada pelbagai rangsangan, seperti makanan atau minuman dengan suhu yang terlalu panas, sejuk, atau berasid, serat saraf pada gigi akan dirangsang, sehingga menyebabkan rasa sakit. Bukan hanya makanan dan minuman, aktiviti tertentu yang melibatkan gigi juga boleh menyebabkan kesakitan.

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, dentin boleh terdedah kerana penyusutan atau penyakit gusi yang menyebabkan rasa sakit dan nyeri pada gigi. Oleh itu, adakah perlu menggunakan ubat gigi khas untuk merawat sakit gigi?

Baca juga: Bolehkah gigi sensitif sembuh?

Adakah perlu menggunakan ubat gigi khas jika gigi anda sering sakit?

Untuk mengatasi rasa sakit pada gigi sensitif dan berulang kali, sangat digalakkan menggunakan ubat gigi khas. Ubat gigi ini berbeza dengan ubat gigi biasa, kerana mengandungi pelbagai zat yang berguna untuk mengurangkan kepekaan gigi, seperti kalium nitrat atau strontium klorida. Kedua-dua ramuan ini memainkan peranan penting dalam melindungi saraf pada gigi dan mengurangkan sakit gigi.

Sebagai tambahan kepada dua ramuan ini, aluminium laktat dan isopropil methylphenol (IPMP) adalah bahan yang digunakan dalam produk ubat gigi khusus untuk gigi sensitif. Aluminium laktat berperanan dalam membentuk perlindungan tahan lama. Sementara itu, isopropil methylphenol (IPMP) adalah antiseptik yang bertugas merawat, mencegah, dan memperbaiki keadaan perubatan di mulut seperti gingivitis.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, gunakan ubat gigi ini secara berkala selama 4 minggu berturut-turut. Sekiranya anda mahu menggunakan ubat kumur , disarankan untuk memilih produk yang bebas daripada kandungan alkohol. Sekiranya rasa sakit pada gigi tidak bertambah baik atau bertambah buruk setelah menggunakan ubat gigi khas, segera berjumpa doktor gigi di hospital terdekat, ya!

Baca juga: Sering Merasa Sakit, Tanda Mempunyai Gigi Sensitif?

Punca sakit gigi dan langkah pencegahan

Pencegahan sakit gigi dapat dilakukan dengan mengetahui sebab dan faktor risiko. Berikut adalah perkara yang membuat gigi sakit:

  • Kesalahan semasa menggosok gigi

Hakisan enamel gigi boleh berlaku kerana menggosok gigi terlalu keras dan memilih berus gigi yang salah. Cuba beralih ke berus gigi dengan bulu lembut dan gosok gigi dengan berhati-hati dan lembut.

  • Penggunaan Mouthwash

Menggunakan ubat kumur tidak mengapa, tetapi jika berlebihan, ia boleh mencetuskan sakit gigi. Alkohol dan bahan kimia lain dalam ubat kumur boleh menjadikan gigi anda lebih sensitif, terutamanya jika dentin terdedah.

  • Penumpukan Plak

Penumpukan plak yang berlebihan menyebabkan penipisan enamel gigi, sehingga menjadikan gigi lebih sensitif. Untuk mengelakkannya, lakukan rawatan gigi setiap hari dengan menyikat dan menggosok gigi.

Baca juga: Sebab Air Sejuk Boleh Menyakitkan Gigi

Dengan bertambahnya usia, gusi akan mengecut dan melemah, menyebabkan gigi sensitif dan terdedah kepada penyakit gusi. Selain itu, rongga dan tambalan yang pecah juga dapat mencetuskan sakit gigi. Sekiranya anda mengalami beberapa keadaan, segera periksa diri anda di kemudahan kesihatan terdekat, ya! Dalam kes yang serius, rawatan saluran dan gusi mungkin diperlukan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan gigi sensitif, dan bagaimana saya boleh merawatnya?
Kesihatan Setiap Hari. Diperolehi pada tahun 2020. 10 Penyebab Kepekaan Gigi Terbesar.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Gigi Saya Sangat Sensitif?