Kesihatan

Ketahui 4 Kelebihan Menjaga Anjing Negara

, Jakarta - Ketika merancang untuk membesarkan anjing, seseorang akan menghadapi beberapa pilihan. Pada amnya, orang memilih untuk membeli anjing dari kedai haiwan peliharaan , atau menjaga mutt. Malangnya, istilah "mongrel" sering mempunyai konotasi negatif dari segi penampilan, kesihatan, kebersihan, dan perwatakan.

Sebenarnya, mutt boleh menjadi pilihan yang baik. Hanya saja, masih sukar untuk mengetahui bagaimana perangai dan perkara yang harus diberi perhatian ketika anda mendapat anjing kecil. Kambing jauh lebih beragam secara genetik, kerana mereka tidak dibiakkan secara selektif untuk ciri-ciri tertentu.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

Kelebihan Menjaga Anjing Negara

Sifat mutt yang tidak dapat diramalkan akan menjadikan anda mempunyai anjing langka yang unik. Selain itu, daging kambing tidak mempunyai label harga tinggi seperti anjing ras di Indonesia kedai haiwan peliharaan , jadi anda dapat menjimatkan kos jika anda memilih untuk menjaga mutt.

Oleh kerana pembiakan secara rawak, kambing kurang rentan terhadap penyakit yang lebih banyak diwarisi daripada anjing baka biasa. Ini dapat menjimatkan kos lawatan ke doktor haiwan. Anjing peliharaan cenderung hidup lebih lama daripada ibu bapa silsilah mereka.

Berikut adalah kelebihan menjaga mongel:

1. Jimat Kos

Harga seekor keldai jauh lebih murah daripada seekor anjing tulen.

2. Keaslian

Ketidakpastian mutt bermaksud anjing yang anda jaga adalah unik, jarang berlaku, dan tidak ada yang mempunyai anjing seperti anda. Bagi mereka yang tidak suka membiak anjing dengan binatang peliharaan orang lain, maka menjaga anjing adalah cara yang betul.

3. Mempunyai Kesihatan Yang Kuat

Pembiakan tidak berlaku pada kerang. Sebilangan besar masalah genetik tidak berlaku pada anjing jantan, seperti pada anjing ras. Namun, itu tidak bermakna anak kucing mudah jatuh sakit. Secara umum, anjing yang terdedah kepada pilihan semula jadi (hidup di jalanan) lebih tahan dan mempunyai kesihatan yang lebih kuat.

4. Kebaikan terhadap Makhluk Hidup

Dalam beberapa kes, mengamalkan mutt yang ditinggalkan bermaksud anda telah menyelamatkan nyawa. Bagi mereka yang mengadopsi mutt, perasaan ini dapat sangat bermanfaat.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Jadi, bagaimana watak anjing kampung?

Tidak mudah untuk menentukan ciri watak mutt dengan jelas. Walau bagaimanapun, keperibadian dan perangai mutt sangat unik. Itu bergantung pada bagaimana anjing itu dibesarkan dan peraturan apa yang berlaku di rumah atau persekitaran tempat dia dibesarkan. Keadaan hidup haiwan mempunyai kesan langsung terhadap wataknya.

Menurut kepercayaan umum, kambing digolongkan sebagai anjing yang sangat pintar. Seorang mutt biasanya dapat mempelajari kemahiran baru. Mereka tidak mempunyai masalah untuk memahami kemahiran baru dan memahami perintah. Sudah tentu, akan mudah untuk mengajar dan memberi perintah kepada si mutt, seperti duduk, diam, atau berdiri.

Penjagaan keldai adalah sama dengan anjing yang bersih. Sudah tentu, beberapa anjing tulen memerlukan penjagaan khas. Walau bagaimanapun, menjaga kebersihan mutt sama pentingnya. Keldai mesti dimandikan dan dijaga agar rambutnya sihat dan cantik.

Baca juga: 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Kekerapan menyikat atau memotong rambut anjing harus ditentukan secara individu untuk setiap anjing. Adalah idea yang baik untuk terus berbincang dengan doktor haiwan melalui aplikasi . Perlu diingat, telinga dan kuku mutt juga mesti dipertimbangkan.

Untuk masalah kesihatan anjing, boleh juga ditangani oleh doktor haiwan. Anda juga boleh membeli ubat untuk anjing yang sakit melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
omlet. Diakses pada tahun 2021. Anjing Mongrel - Mutts!
Haiwan Peliharaan Viva. Diakses pada tahun 2021. Mengadopsi Mongrel: Kelebihan dan kekurangan
Mangkuk & Tulang. Diakses pada tahun 2021. SEBUAH MUNGKIN ADALAH ANJING KEREN