Kesihatan

Ini adalah 8 sebab mengapa susu ibu tidak keluar setelah melahirkan

, Jakarta - Penyusuan susu ibu memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan bayi. Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), susu ibu berperanan dalam perkembangan kognitif, imuniti, pencegahan kegemukan, perlindungan terhadap alergi, dan masalah jantung di kemudian hari. Bukankah itu sangat penting?

Malangnya, penyusuan susu ibu tidak selalu lancar dan senang dilakukan. Kadang-kadang ada keadaan tertentu yang boleh menghalang proses penyusuan. Salah satunya, susu ibu yang tidak keluar sebaik sahaja melahirkan. Jadi, apakah perkara yang menyebabkan susu ibu tidak keluar setelah melahirkan?

Baca juga: Ini adalah 6 kebaikan penyusuan susu ibu yang eksklusif untuk ibu dan bayi

Tekanan terhadap Masalah Kesuburan

Secara amnya, pengeluaran susu ibu yang kurang atau bahkan tidak keluar disebabkan oleh gangguan dalam pengeluaran hormon prolaktin. Hormon ini memainkan peranan penting dalam merangsang pembentukan susu ibu.

Gangguan pada hormon ini yang menjadikan susu ibu tidak keluar pada waktu yang sepatutnya. Inilah faktor-faktor yang boleh menyebabkan susu ibu tidak keluar setelah melahirkan:

 1. Tekanan atau keletihan setelah melahirkan. Contohnya kerana persalinan yang berpanjangan atau kemurungan selepas bersalin.
 2. Kebiasaan merokok atau minum alkohol.
 3. Pendedahan kepada bahan kimia seperti racun perosak sejak kecil. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko pembentukan tisu payudara yang tidak mencukupi.
 4. Pendarahan selepas bersalin.
 5. Mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti gangguan tiroid, diabetes, anemia, atau plasenta tertahan.
 6. Kesan sampingan ubat-ubatan, termasuk ubat herba.
 7. Cara penyusuan yang salah, misalnya, meletakkan bayi pada putih ibu.
 8. Masalah kesuburan, seperti PCOS (sindrom ovarium polikistik). Ramai orang dengan PCOS juga mempunyai tisu payudara yang kurang berfungsi.

Baca juga: Mitos & Fakta Mengenai Penyusuan Ibu

Selain perkara di atas, mungkin ada beberapa sebab atau faktor lain yang menghalang susu ibu keluar selepas melahirkan. Hati-hati, bayi yang kekurangan pengambilan susu ibu boleh mengalami pelbagai masalah kesihatan, kamu tahu.

Oleh itu, jika ibu mempunyai masalah dengan pengeluaran susu, segera minta nasihat pakar atau rawatan yang sesuai.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: Petua agar bayi tidak meludah setelah menyusui

Petua Menyusu Eksklusif

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, susu ibu memainkan peranan penting dalam perkembangan dan pertumbuhan bayi. Penyusuan susu ibu secara eksklusif (selama enam bulan) sangat digalakkan, kerana susu ibu mengandungi nutrien dan nutrien bernilai tinggi untuk kesihatan bayi.

Oleh itu, agar penyusuan susu ibu yang eksklusif berjaya dan lancar, ada petua yang boleh dilakukan oleh ibu, seperti:

 1. Penyusuan susu ibu permintaan (seperti yang disukai bayi) dan membangunkan bayi dengan membuka "swaddle" setiap dua jam sehingga bayi bangun dan menyusu.
 2. Menyusukan sekerap mungkin sekurang-kurangnya 8-12 kali sehari.
 3. Jangan berikan minuman atau makanan lain selain susu ibu semasa penyusuan eksklusif.
 4. Jangan berikan pacifier atau pacifier kerana ini boleh menyebabkan "kekeliruan puting".
 5. Pelajari teknik penyusuan yang betul. Salah satunya, letakkan bayi dengan betul pada payudara (hidung bayi menghadap puting susu), sehingga bayi dapat mengosongkan payudara ibu dengan optimum.
 6. Nilai berat badan pada hari pertama kelahiran. Sekiranya berat badan anda turun terlalu banyak, dan penyusuan susu ibu masih sukar, cuba luangkan susu. Walaupun ini sering kali membantu, ibu harus tetap mengamalkan penyusuan melalui payudara.

Bagaimana, berminat untuk mencubanya?Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan bekalan susu rendah semasa menyusui?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 8 Perkara Mengejutkan Yang Boleh Mempengaruhi Bekalan Susu Ibu Anda
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Susu Payudara Saya Kurang?
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Menyusu dengan Betul?