Kesihatan

Kanak-kanak Mempunyai Alahan, Atasi dengan 5 Cara Ini

, Jakarta - Adakah si kecil menunjukkan tanda-tanda alahan, seperti bersin, gatal, dan ruam merah pada kulit? Alahan adalah keadaan biasa yang sering dialami oleh kanak-kanak. Sebabnya adalah kerana sistem kekebalan tubuh bertindak balas berlebihan terhadap bahan yang mencetuskan alergi atau disebut juga alergen. Jadi, apa yang harus anda lakukan sekiranya anak anda alah? Lihat cara mengatasi alahan pada kanak-kanak di sini.

Sehingga kini, penyebab alahan masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, faktor genetik dipercayai sangat berpengaruh terhadap berlakunya alahan pada kanak-kanak. Sekiranya kedua-dua ibu bapa mempunyai sejarah alahan, risiko anak mengalami alergi meningkat hingga 70 peratus. Faktor lain yang boleh menyebabkan alahan pada kanak-kanak adalah makanan dan persekitaran. Walau bagaimanapun, alahan kebanyakan kanak-kanak lebih kerap disebabkan oleh makanan daripada persekitaran.

Baca juga: Alahan Juga Boleh Menular Dari Ibu Bapa

Untuk dapat memberikan rawatan yang betul kepada anak-anak, ibu perlu mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan anak alah. Dengan mengetahui penyebabnya, ibu dapat mengelakkan anak daripada terkena alergen, sehingga reaksi alergi tidak akan muncul. Berikut adalah 5 jenis alahan yang sering dialami oleh kanak-kanak dan cara mengatasinya.

1. Alahan Debu

Alergi habuk adalah jenis alahan yang paling biasa dialami oleh kanak-kanak. Debu sangat mudah dijumpai di rumah, seperti mainan dan peralatan kanak-kanak.

Cara memperbaikinya:

Sekiranya si kecil mempunyai alahan debu, ibu perlu membersihkan rumah secara berkala, bermula dari tempat tidur, bilik, dan mainan si kecil. Ini supaya tidak ada timbunan habuk atau tungau yang boleh mencetuskan reaksi alahan pada kanak-kanak. Di samping itu, juga elakkan merokok berhampiran kanak-kanak. Sekiranya perlu, pakai topeng pada anak anda setiap kali anda meninggalkan rumah.

2. Alahan Makanan

Selain habuk, makanan juga merupakan penyebab alergi yang paling biasa pada kanak-kanak. Makanan yang paling sering menyebabkan alergi termasuk kacang tanah, telur, susu, ikan, dan kerang. Apabila kanak-kanak yang mempunyai alergi makanan memakan makanan yang memicu alergi, biasanya gejala akan muncul dalam bentuk muntah, gatal di kawasan sekitar mulut, dan sakit perut.

Baca juga: Kanak-kanak yang disyaki Mengalami Alergi Telur? Ketahui dengan 4 Ujian Ini

Cara memperbaikinya:

Sekiranya penyebab alergi pada kanak-kanak adalah makanan, maka elakkan anak-anak dari makanan yang berpotensi menyebabkan alergi, terutama kacang. Ibu boleh menggunakan nasihat doktor sebagai rujukan sekiranya anda ragu-ragu mengenai jenis makanan yang boleh menyebabkan alahan pada anak. Biasanya, alahan makanan boleh mereda ketika anak membesar, tetapi jika dibawa ke dewasa, anda masih harus mengelakkan makanan yang mencetuskan alergi.

3. Alergi Selsema

Alahan jenis ini berlaku apabila anak terdedah kepada suhu udara sejuk. Alergi sejuk pada kanak-kanak dapat dikenali dari simptomnya, iaitu dalam bentuk kulit merah, bengkak, dan gatal.

Cara memperbaikinya:

Pakai pakaian tebal pada anak ketika sejuk dan sediakan makanan atau minuman hangat untuk membuatnya merasa lebih selesa.

4. Alahan Rambut Haiwan Peliharaan

Menjaga haiwan di rumah memang boleh memberi kesan yang baik kepada anak-anak. Tetapi berhati-hatilah, haiwan peliharaan juga boleh menjadi pencetus alergi pada kanak-kanak, anda tahu. Ciri-ciri kanak-kanak mengalami alahan haiwan dandera, iaitu merasa gatal dan sesak nafas setiap kali mereka dekat dengan haiwan.

Baca juga: 6 Faedah Memiliki Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Cara memperbaikinya:

Sebaiknya jangan biarkan anak-anak berada di dekat haiwan peliharaan atau menyimpannya di dalam kandang.

5. Alahan Kimia

Sebilangan kanak-kanak mempunyai alergi terhadap bahan kimia yang terdapat dalam detergen dobi atau produk wangian. Biasanya, alergi ini menyebabkan ruam atau gatal di seluruh badan.

Cara memperbaikinya:

Gunakan pencuci atau pewangi yang selamat dan tidak menyebabkan alahan. Sebenarnya tidak ada cara khas untuk menangani alahan pada kanak-kanak selain daripada mengelakkan pencetus (alergen). Sekiranya gejala alergi bertambah buruk, anda harus segera membawa anak anda ke doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Untuk mengetahui punca alahan pada anak, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan di hospital mengikut tempat tinggal ibu di sini. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.