Kesihatan

Makanan untuk Meningkatkan Hb untuk Wanita Hamil

Jakarta - Ketika hamil, ibu diharuskan menjaga tubuh yang sihat, kerana keadaan janin di dalam rahim sedang berkembang. Ini bermaksud, ibu diharuskan mengambil makanan dan minuman yang menyokong tubuh yang sihat, serta pengambilan makanan tambahan kehamilan jika diperlukan, demi tubuh dan kehamilan yang sihat.

Sebabnya, semasa kehamilan, imuniti ibu akan mudah merosot, dan ini akan menjadikan ibu terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya adalah tahap Hb rendah yang boleh menyebabkan anemia. Hemoglobin atau Hb adalah sejenis protein yang terdapat dalam sel darah merah, yang membawa oksigen ke seluruh bahagian badan.

Anemia sendiri memang boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, tetapi pada wanita hamil, keadaan ini sering terjadi kerana tahap zat besi yang rendah. Sementara itu, zat besi terkandung dalam hemoglobin. Maksudnya, agar kadar zat besi dalam darah tetap maksimum, ibu perlu makan makanan yang sihat. Ada apa-apa?

  • Daging tanpa lemak

Daging merah adalah sumber besi heme terbaik. Satu hidangan sirloin daging lembu tanpa lemak mengandungi kira-kira 1.5 miligram zat besi. Namun, pastikan anda memakan daging yang telah dimasak sehingga betul-betul masak. Makan makanan yang tidak dimasak, terutama mentah, akan meningkatkan risiko pencemaran bakteria.

Baca juga: Pemeriksaan Dilakukan Semasa Menjalani Program Mengandung

  • Bayam dan kangkung

Kedua-dua jenis sayur ini juga kaya dengan kandungan zat besi. Bukan hanya itu, bayam dan kangkung juga kaya dengan antioksidan dan banyak vitamin. Memprosesnya tidak sukar. Anda boleh memasaknya menjadi sup sayur segar, sebagai campuran telur dadar, atau dalam salad. Malah, anda juga boleh menggunakannya sebagai minuman dalam bentuk smoothie .

  • Kacang dan Lentil

Kacang dan lentil adalah makanan yang kaya dengan serat dan protein. Juga, kandungan zat besi dalam kedua makanan ini cukup banyak. Secawan lentil menawarkan 6.6 miligram besi. Kedua-dua jenis makanan ini juga dapat dinikmati sebagai taburan salad atau sayur-sayuran campuran.

  • Ayam

Ayam mempunyai 1.5 miligram besi untuk setiap 8 auns. Makanan yang satu ini sangat selamat dimakan semasa mengandung. Namun, seperti daging, anda perlu memprosesnya sehingga dimasak sepenuhnya sebelum memakannya untuk mengelakkan pencemaran dengan bakteria berbahaya, salah satunya adalah listeria.

Baca juga: Minum Ais Berbahaya untuk Wanita Hamil, Mitos atau Fakta?

  • Brokoli

Nampaknya, brokoli juga mempunyai banyak nutrien penting yang bermanfaat bagi ibu hamil. Selain tinggi zat besi, brokoli juga mengandung banyak vitamin C yang membantu penyerapan zat besi. Kemudian, kandungan seratnya dapat membantu mengurangkan sembelit yang merupakan masalah kesihatan yang biasa berlaku semasa kehamilan.

  • Salmon

Manfaat salmon untuk kesihatan tidak diragukan lagi. Ikan ini juga sangat baik dimakan semasa mengandung, kerana ia menyokong perkembangan otak janin. Bukan hanya itu, salmon juga mempunyai kandungan merkuri yang lebih rendah dibandingkan dengan jenis ikan lain seperti tuna, jadi pengambilannya untuk wanita hamil jauh lebih selamat.

Baca juga: Panduan Makan Makanan Laut yang Selamat untuk Wanita Hamil

Sebenarnya, Berapa Banyak Pengambilan Besi Yang Diperlukan Wanita Hamil?

Wanita hamil memerlukan pengambilan zat besi hampir dua kali ganda berbanding ketika tidak hamil. Pengambilan zat besi harian untuk wanita yang tidak hamil adalah 18 miligram. Jadi, keperluan untuk wanita hamil adalah sekitar 27 miligram.

Sekiranya perlu, ibu boleh mengambil makanan tambahan zat besi. Walau bagaimanapun, pastikan ibu telah bertanya kepada pakar obstetrik terlebih dahulu, sudah tentu melalui aplikasi tersebut kerana lebih mudah dan pantas.Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Tingkatkan Besi Anda dengan Makanan Mesra Kehamilan dan Kaya Besi.