Kesihatan

Ini adalah kesilapan semasa membersihkan bahagian bawah bayi

Jakarta - Keadaan kulit bayi yang baru lahir berbeza dengan keadaan kulit orang dewasa dan juga kulit anak-anak. Keadaan kulit bayi yang baru lahir biasanya sangat tipis sehingga kelembapan pada kulit bayi cepat hilang.

Inilah sebabnya mengapa kulit bayi mudah kering dan retak. Kadang-kadang kulit bayi terlalu nipis, menjadikan kulit bayi sensitif terhadap pendedahan kepada bahan yang menyentuh langsung kulit, terutama alat kelamin dan punggung bayi. Untuk itu, anda harus tahu bagaimana menjaga kesihatan kulit bayi.

Baca juga: Mesti tahu! 6 Cara Merawat Kulit Bayi yang Baru Lahir

Ini adalah Penjagaan Kulit untuk Bayi yang Baru Lahir

Pengalaman minimum ibu bapa menimbulkan kekeliruan tentang cara merawat kulit bayi. Anda boleh berunding melalui aplikasi atau kunjungi hospital terdekat untuk memastikan kesihatan kulit bayi.

Ketahui beberapa cara untuk merawat kulit bayi yang baru lahir dengan tidak terlalu kerap memandikan bayi. Merawat kulit bayi yang baru lahir boleh dilakukan dengan menjaga kebersihan kulit bayi, iaitu dengan mengelakkan mandi bayi yang terlalu kerap kerana ia menyebabkan kulit bayi menjadi kering. Jangan lupa memberi losyen untuk membantu menjaga kelembapan kulit bayi.

Penggunaan lampin meningkatkan risiko bayi mengalami masalah kulit di kawasan kemaluan dan punggung. Ibu, jangan lupa memperhatikan penggunaan lampin, anda harus menukar lampin setiap 3 jam sekiranya bayi menggunakan lampin pakai buang. Sekiranya bayi menggunakan lampin berulang kali, ganti apabila lampin basah dan anda harus menukar lampin dengan segera sekiranya bayi mengalami buang air besar.

Baca juga: 6 Cara Merawat Ekzema Atopik

Elakkan Kesalahan Bersih Punggung Bayi

Selain menukar lampin, membersihkan bahagian bawah bayi dengan betul dan betul juga akan mengelakkan bayi daripada masalah kulit seperti ruam lampin. Tidak hanya semasa membuang air besar, ibu perlu mengetahui cara membersihkan bahagian bawah dan organ vital bayi agar kesihatannya sentiasa terjaga.

Elakkan kesalahan membersihkan bahagian bawah bayi dengan menyamakan cara membersihkan bahagian bawah bayi lelaki dan perempuan. Sebenarnya, membersihkan pantat bayi lelaki dan perempuan sangat berbeza.

Pada bayi lelaki, bersihkan lipatan kulit di sekitar zakar bayi lelaki. Elakkan menarik kulup zakar, boleh memakan beberapa bulan untuk kulup zakar bayi yang baru lahir dibersihkan. Jangan lupa membersihkan bahagian bawah zakar agar tidak terkumpul kotoran.

Pada bayi wanita, ibu harus memperhatikan arahan. Lakukan pembersihan dari faraj ke dubur. Jangan membersihkan vagina terlalu dalam untuk mengelakkan kuman memasuki faraj.

Sebaliknya, keringkan bahagian bawah dan organ vital bayi dengan menepuk kawasan basah. Jangan gosok dengan kuat kerana ia menyebabkan kegatalan. Jangan lupa untuk menyediakan peralatan yang diperlukan semasa membersihkan organ dan bahagian bawah bayi, seperti:

1. Tempat yang Selamat dan Bersih

Jangan lupa menyediakan tempat yang bersih dan selesa semasa membersihkan bahagian bawah anak.

2. Sediakan Lampin Bersih

Jangan lupa menyediakan lampin yang bersih.

3. Sediakan Peralatan Pembersihan

Jangan lupa untuk menyediakan peralatan yang digunakan untuk membersihkan punggung dan organ penting anak. Sebaiknya siapkan tuala lembut dan air suam.

Baca juga: Ini adalah masalah kulit yang mudah dijangkiti bayi