Kesihatan

Perlu diketahui, kandungan kalori dalam satu mangkuk kompot pisang

, Jakarta - Semangkuk kompot pisang sering menjadi makanan yang paling dinanti-nantikan ketika tiba waktu berbuka puasa. Makanan jenis ini sering menjadi hidangan utama, alias takjil kegemaran keluarga. Kompot pisang dianggap sesuai untuk berbuka puasa kerana mempunyai rasa manis.

Ini penting untuk membantu mengembalikan tenaga badan setelah hampir satu hari berpuasa. Namun, berapa banyak kalori yang terdapat dalam satu mangkuk pisang yang dimakan ketika berbuka puasa?

Salah satu bahan utama kompot pisang adalah santan, yang terkenal sebagai sumber lemak. Selain itu, kompot juga dibuat dari gula merah, kolang-kaling, ubi jalar, dan pisang. Kandungan gula merah yang memberikan rasa manis sambil menjadikan kompot pisang terasa sedap. Dalam satu hidangan kompot pisang, kira-kira 100 gram, mengandungi sekurang-kurangnya 163 kalori.

Baca juga: 4 Inspirasi untuk Menu Iftar yang Sihat

Dalam satu mangkuk kompot pisang, terdapat 47 persen lemak, 48 persen karbohidrat, dan 6 persen protein. Kandungan lemak dalam kompot pisang terdiri daripada kebanyakan lemak jenuh, dan juga lemak tak jenuh. Bukan hanya itu, satu hidangan kompot pisang juga mempunyai 2.8 gram serat, dan 11.95 gram gula.

Tetapi jangan risau, kandungan kompot pisang itu sihat dan dapat memberi manfaat kepada tubuh. Kompot terdiri daripada pisang yang mengandung vitamin B, C, A, kalium, serat, dan protein. Buah ini juga mengandungi magnesium, folat, niasin, dan zat besi.

Mengonsumsi buah satu ini secara berkala, sebenarnya dapat membantu meningkatkan peredaran darah sambil menjaga pencernaan yang sihat. Pisang juga dapat membantu menyuburkan mata, untuk mengatasi anemia. Selain pisang, pemadat kompot biasanya juga terdiri dari kolang-kaling.

Bahan satu ini ternyata juga mempunyai manfaat yang sihat untuk tubuh, yang dapat membantu meningkatkan pencernaan, merawat arthritis, dan mencegah osteoporosis. Kolang kaling kaya dengan karbohidrat, vitamin A, B, dan C.

Kompot pisang, menu iftar yang mengenyangkan

Selain mempunyai rasa yang manis, kompot pisang juga sering digunakan sebagai makanan utama untuk berbuka puasa kerana ia mengenyangkan. Kandungan tenaga yang tinggi dalam makanan ini menjadikan tubuh "kenyang". Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berlebihan pada makanan yang satu ini.

Sebabnya, kompot pisang mengandung banyak gula, sehingga dapat memicu peningkatan kadar gula dalam darah. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko terkena diabetes. Makan terlalu banyak makanan manis yang mengandungi gula tambahan boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan menyebabkan kegemukan atau berat badan berlebihan.

Baca juga: Iftar dengan Banana Compote, Adakah Terdapat Manfaat?

Kompot pisang juga mengandung banyak santan, yang merupakan sumber lemak dan berisiko meningkatkan kadar kolesterol darah. Tetapi jangan risau, anda boleh menyelesaikannya dengan membuat kompot pisang sendiri, hanya menggunakan sedikit santan. Atau tidak ada santan sama sekali. Membuat kompot pisang anda sendiri juga dapat membantu mengawal jumlah gula tambahan yang anda gunakan.

Baca juga: 4 Kalori Makanan ringan Iftar

Anda juga boleh bertanya lebih banyak mengenai jumlah kalori dari kompot pisang atau menu iftar lain kepada pakar pemakanan atau doktor dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Dapatkan petua berpuasa yang sihat dan cadangan menu iftar dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!