Kesihatan

Gigitan kutu boleh bertahan selama bertahun-tahun?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar penyakit yang disebut penyakit Lyme ? Mungkin bukan penyakit yang biasa dilakukan oleh masyarakat Indonesia. Ini adalah penyakit yang disebarkan melalui gigitan kutu yang disebabkan oleh bakteria Borrelia burgdorferi. Ini tidak menjadi perhatian masyarakat Indonesia, tetapi itu tidak bermaksud penyakit ini tidak "popular". Di Eropah dan Amerika Utara, jangkitan jari kaki menjadi perkara biasa di masyarakat.

Penyakit yang disebabkan oleh gigitan kutu mungkin terdengar sepele, tetapi akibatnya boleh menyebabkan masalah mental yang serius. Kutu mesti tinggal di kulit selama 24-48 jam untuk menyebarkan jangkitan. Gejala awal yang sering berlaku adalah ruam merah di sekitar gigitan kutu, dan juga gejala seperti selesema. Orang yang tinggal atau sering menghabiskan masa di kawasan hutan dan mempunyai haiwan peliharaan sangat mungkin mendapat penyakit ini.

Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Psikiatri mendapati bahawa orang dengan penyakit Lyme peringkat akhir dapat mengalami masalah neurologi dan psikiatri, termasuk gangguan ingatan, kemurungan, disleksia, sawan, kegelisahan, serangan panik, dan psikosis. Bukan hanya itu, penghidap juga mendapati bahawa penyakit Lyme yang bertahan lama dan tidak mendapat rawatan yang tepat boleh menyebabkan masalah mental yang berkaitan dengan perubahan mood, gangguan tidur, tingkah laku kompulsif obsesif, dan ADD atau ADHD.

Bukan Tanda Biasa

Orang yang telah dirawat dengan antibiotik untuk gejala awal penyakit Lyme biasanya pulih sepenuhnya. Namun, ada di antara mereka yang telah selesai menjalani rawatan dan masih merasakan simptom seperti keletihan yang melampau, sukar menumpukan perhatian, dan sakit pada sendi. Keadaan ini dipanggil Sindrom Penyakit Lyme Pasca Rawatan atau PTLDS.

Keadaan ini sebenarnya masih menjadi tanda tanya dalam dunia perubatan. Ini kerana penyebab PTLDS masih samar-samar. Ada yang berpendapat bahawa PTLDS disebabkan oleh sisa-sisa jangkitan Lyme. Selain itu, ada juga yang berpendapat bahawa gejala ini disebabkan oleh jangkitan bakteria lain.

Walaupun belum ada penyebab yang jelas mengenai penyebab PTLDS, rawatan antibiotik jangka panjang dianggap memberi harapan harapan bagi penderita penyakit Lyme. Penggunaan ubat-ubatan ini dianggap dapat memberikan kesan yang perlahan, bahkan boleh memakan waktu berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Tujuh puluh peratus lebih banyak orang dengan PTLDS menilai bahawa mereka mempunyai kualiti hidup yang lebih rendah, bahkan lebih rendah daripada orang yang menghidap diabetes dan kemurungan. Bukan hanya kesan fizikal (keletihan, sakit pada otot dan sendi, sakit kepala, dan masalah jantung) yang disebabkan oleh penyakit ini, gangguan tidur, kemurungan, dan ketidakseimbangan dalam proses kognisi juga "menghantui" orang dengan penyakit ini. Menurut tinjauan yang dilakukan oleh organisasi penyakit Lyme . Kesan ini yang mengganggu fungsi normal penghidap menyebabkan kira-kira 40 peratus orang dengan PTLDS tidak dapat bekerja lagi.

Ternyata sangat berbahaya untuk digigit serangga kecil yang tidak berukuran 1 sentimeter. Bersyukurlah bahawa penyakit ini tidak endemik di Indonesia. Namun, itu tidak bermaksud kita harus ceroboh. Jaga kebersihan rumah anda setiap saat, sehingga kutu tidak dapat berkembang biak. Jangan lupa untuk terus memperhatikan keadaan badan kerana gejala awal yang muncul dalam penyakit ini biasanya tidak diendahkan oleh banyak orang.

Sekiranya anda merasakan simptom pelik setelah digigit serangga, anda harus segera meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Cara Merawat Gigitan Tomcat
  • Ini adalah 3 Penyakit Kerana Pemanasan Global
  • Dedahkan! Sebab Wanita Hamil Harus Mengelakkan Haiwan Peliharaan