Kesihatan

Tinggi Protein, Lihatlah 4 Menu Diet Sihat Ini

, Jakarta - Mengonsumsi lebih banyak protein adalah kunci bagi orang yang sedang menjalani diet untuk membina otot. Tetapi nampaknya, tidak semua jenis makanan yang tinggi protein dapat merealisasikan tujuan diet yang sedang dijalani.

Baca juga: Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet

Sebenarnya, untuk membina otot dalam badan, perlu mengambil makanan yang mengandungi protein tanpa lemak dalam kuantiti yang banyak. Protein tanpa lemak adalah sejenis protein rendah lemak yang boleh diperoleh dari beberapa jenis makanan. Ada apa-apa?

1. Telur Ayam

Telur ayam telah lama dikenali sebagai sumber protein. Ternyata tidak sewenang-wenangnya, telur ayam mempunyai jumlah protein yang rendah yang dapat membantu membina dan membentuk otot badan. Bukan hanya itu, nutrien ini juga baik untuk membantu memperbaiki sel di dalam badan.

Tetapi perlu diingat, untuk mendapatkan faedah ini, pastikan anda hanya memakan putih telur atau menambah sedikit bahagian kuning. Sebabnya, kuning telur tidak digalakkan dimakan dalam kuantiti yang banyak. Kuning telur mengandungi banyak kolesterol. Bahagian kuning telur ini hanya boleh dimakan sebanyak tiga hidangan dalam satu minggu, tujuannya adalah untuk mengelakkan kenaikan kadar kolesterol. Selebihnya, anda disyorkan untuk makan putih telur sahaja.

2. Ikan

Ikan adalah sumber protein rendah lemak yang paling sihat. Kerana ia tinggi protein, tetapi rendah lemak, jadi anda tidak perlu risau untuk memakannya. Sekiranya diproses dengan cara yang betul, makan ikan sebenarnya tidak akan mempengaruhi jumlah lemak dalam badan. Oleh itu, sangat digalakkan memasukkan ikan dalam makanan sebagai makanan sampingan haiwan.

Bukan hanya itu, ikan juga mengandungi lemak tak jenuh dan omega-3. Kedua-dua nutrien sangat baik untuk membantu menjaga kesihatan jantung. Mengkonsumsi satu hidangan ikan, atau kira-kira 25 gram, akan memberi tubuh 50 kalori, 7 gram protein, dan 2 gram lemak.

Baca juga: Pilihan Makanan Sumber Protein Tinggi

3. Ayam

Selain telur ayam, memakan daging unggas juga dapat membantu menjayakan diet anda. Daging ayam sebenarnya adalah sejenis makanan berprotein tinggi dan rendah lemak. Tetapi perlu diingat, ini hanya berlaku jika anda hanya memakan daging atau bukan kulitnya. Selama ini, banyak orang masih makan daging ayam bersama kulitnya. Sebenarnya, kulit ayam sebenarnya adalah sumber lemak yang terkumpul di dalam badan.

Untuk membuat menu diet yang sihat, cubalah memproses dada ayam tanpa kulit dengan memanggang, menumis, atau mengukusnya. Dengan kata lain, elakkan memproses ayam dengan menggoreng. Bahagian daging ayam dalam satu hidangan tidak boleh berlebihan, tidak lebih dari 40 gram dalam satu hidangan besar.

4. Kacang

Walaupun jenis makanan ini sebenarnya merupakan sumber protein sayuran, kacang tetap disyorkan untuk dimakan. Terutama jika anda menjalani diet untuk menambah jisim otot dan menurunkan berat badan. Sebabnya, dalam satu hidangan kacang, hanya ada 3 gram lemak.

Terdapat banyak jenis sumber protein makanan yang baik untuk tubuh. Anda boleh mendapatkannya dengan makan tauhu, tempe, kacang kedelai, kacang polong, kacang ginjal, dan jenis kacang lain.

Baca juga: Menurunkan Berat Badan, Tahu Lebih Baik atau Tempe?

Ketahui lebih lanjut mengenai menu diet protein tinggi dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua diet dan cadangan hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!