Kesihatan

Mengalami Ketagihan Dadah? Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Walaupun tubuh kita memiliki kemampuan alami untuk mengatasi penyakit, perubatan masih diperlukan untuk mempercepat proses penyembuhan ini. Setelah seseorang pulih dan penyakitnya hilang dan tidak menunjukkan simptom lagi, biasanya doktor akan menasihatkan agar berhenti mengambil ubat tersebut. Walau bagaimanapun, untuk penyakit tertentu, ubat mungkin harus diambil setiap hari mengikut arahan doktor. Namun, apa yang berlaku apabila seseorang tidak dapat berhenti mengambil ubat tertentu kerana ketergantungan atau ketagihan dadah? Di samping itu, bagaimana kesan yang akan muncul pada badan? Adakah cara untuk menyelesaikannya? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ketagihan dan pergantungan dadah

Apakah Ketagihan Dadah?

Keadaan ketergantungan ubat adalah proses pengambilan ubat yang telah dilakukan berulang kali oleh seseorang dan melebihi peraturan penggunaan atau tidak mengikut cadangan doktor. Ini pasti akan menimbulkan kesan sampingan, walaupun di sisi lain ini boleh bertujuan untuk memenuhi keperluan fizikal, psikologi, atau kedua-duanya.

Apabila seseorang mengalami kebergantungan terhadap ubat, ini bermakna tubuh telah menyesuaikan diri dengan kehadiran ubat tersebut. Akhirnya, apabila dia memutuskan untuk berhenti memakannya, tubuh akan menghasilkan reaksi yang berbeza disebabkan oleh tidak memenuhi bahan kimia yang telah menjadi kebiasaan dalam tubuh. Beberapa gejala yang boleh muncul ketika seseorang ketagihan dadah termasuk:

  • Sakit perut, loya dan muntah.

  • Kehilangan kesedaran atau pengsan.

  • Gangguan pernafasan dan tekanan darah.

  • Sakit di bahagian dada.

  • Murid mata diperbesar.

  • Gegaran atau gegaran badan.

  • Kejang.

  • Halusinasi.

  • Cirit-birit.

  • Kulit menjadi sejuk dan berkeringat serta panas dan kering.

Sekiranya gejala di atas telah muncul, maka doktor mengesyorkan diagnosis terlebih dahulu dengan melakukan ujian ketergantungan ubat. Dalam proses diagnosis, doktor biasanya mengambil sampel air kencing dan darah, dan melihat sejarah pengambilan ubat seseorang.

Baca juga: Bukan hanya untuk dadah, ini adalah titik untuk memeriksa ketagihan dadah

Mengatasi Ketagihan Dadah

Cara mengatasi ketergantungan narkoba, diagnosis seperti yang disebutkan sebelumnya dapat menjadi rujukan. Dengan hasil ini, akan diketahui jenis ubat apa yang dikonsumsi, berapa banyak yang telah dikonsumsi, berapa lama pengambilannya.

Biasanya rawatan yang boleh dilakukan sekiranya anda mengalami ini adalah berjumpa dengan pakar kesihatan mental (psikiatri) atau kaunselor untuk membantu mengatasi ketergantungan. Ini dapat dilakukan dengan terapi yang sesuai atau rawatan lain, seperti penyesuaian dos atau mengubah kelas ubat.

Sekiranya ketergantungan ubat mengganggu pernafasan, maka cara untuk mengatasinya terutama dengan membebaskan saluran udara dengan memasukkan saluran pernafasan ke dalam nafas. Orang yang bergantung pada ubat dapat diatasi dengan memberi arang aktif ( arang diaktifkan ) di klinik atau hospital untuk menyerap ubat-ubatan yang menyebabkan kebergantungan. Selain itu, ia juga dapat diberikan cairan intravena untuk membantu tubuh membuang bahan ubat dengan lebih cepat.

Baca juga: Ketagihan Dadah atau Ketagihan? Ketahui Melalui Pemeriksaan Ketagihan Dadah

Itulah sedikit penjelasan mengenai gejala kebergantungan dan cara mengatasinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!