Kesihatan

4 Penyakit Yang Boleh Diketahui dari Pemeriksaan Urin

, Jakarta - Dari sekian banyak ujian perubatan untuk menentukan keadaan kesihatan, ujian air kencing sering digunakan untuk menyiasat sama ada penyakit menular seseorang atau tidak. Ujian air kencing ini dilakukan untuk menilai pelbagai komponen dalam air kencing hasil daripada produk buangan yang dibuat oleh buah pinggang.

Seperti namanya, ujian air kencing adalah kaedah pemeriksaan menggunakan air kencing untuk mengesan gangguan pada tubuh. Untuk air kencing yang sihat, sama dengan warna kuning muda. Namun, warna air kencing ini akan berubah sekiranya ternyata ada yang tidak kena dengan fungsi organ tubuh. Ringkasnya, hasil ujian air kencing ini akan menunjukkan gejala awal penyakit tertentu.

Ujian air kencing ini dapat dinilai berdasarkan penampilan fizikalnya. Contohnya, dilihat dari warna, kejelasan, dan bau. Di samping itu, penilaian juga dapat dilihat dari pH (kadar asid dan alkali), kehadiran glukosa (gula), protein, nitrit, sel darah putih dan merah, bilirubin, bakteria dalam air kencing, dan lain-lain.

Baca juga: 6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan

Lalu, penyakit apa yang dapat dikenal pasti melalui ujian air kencing?

1. Penyakit Menular Seksual

Dari banyak penyakit menular seksual, penyakit seperti klamidia dan gonore dapat dikenalpasti melalui pemeriksaan air kencing. Oleh kerana kebanyakan kedua penyakit ini tidak menimbulkan gejala, perlu dilakukan pemeriksaan kesihatan wajib secara berkala. Tujuannya jelas, untuk mengetahui sama ada kita selamat dari penyakit ini atau tidak.

Bagi wanita, pemeriksaan kedua penyakit ini biasanya dilakukan dengan mengambil cecair dari Miss V. Selanjutnya, ia akan disiasat lebih lanjut melalui proses di makmal. Bagi lelaki, pemeriksaan dilakukan dengan melihat dan memeriksa tisu Mr P. Namun, dalam beberapa kes, pemeriksaan air kencing juga dapat digunakan sebagai bahan untuk dikaji untuk menentukan adanya atau ketiadaan klamidia.

2. Diabetes

Menurut data WHO, sekurang-kurangnya 422 juta orang di dunia hari ini menghidap diabetes, empat kali lebih banyak daripada 30 tahun yang lalu. Wah! Dari jumlah ini, kira-kira 90 peratus adalah orang dengan diabetes jenis 2 yang sebenarnya dapat dicegah.

Diabetes memang boleh diketahui melalui simptomnya. Namun, untuk hasil yang lebih pasti, anda boleh melalui beberapa siri pemeriksaan perubatan, seperti ujian air kencing. Kerana, menguji glukosa (gula darah) dalam air kencing dapat digunakan sebagai cara untuk mengetahui bagaimana tubuh merawat glukosa yang berlebihan.

Baca juga: 5 Gejala Awal Diabetes Yang Sering Diabaikan

Secara amnya, badan kita tidak "menumpahkan" glukosa ke dalam air kencing, kecuali kadarnya sangat tinggi dalam aliran darah. Tahap gula dalam air kencing yang tinggi ini boleh menjadi isyarat sama ada sesuatu yang salah dalam cara tubuh menguruskan glukosa.

Walau bagaimanapun, ujian air kencing ini tidak dapat menguji tahap glukosa badan semasa. Ujian itu hanya memberi gambaran mengenai apa yang telah berlaku sejak kali terakhir kita membuang air kecil. Itulah sebabnya ujian glukosa darah adalah ujian utama untuk memberi gambaran tentang apa yang berlaku dalam aliran darah seseorang.

3. Penyakit Ginjal

Ujian darah dan ujian air kencing dapat menunjukkan seberapa baik buah pinggang menjalankan tugasnya. Untuk pemeriksaan sendiri air kencing, ini akan menunjukkan seberapa cepat sampah badan dibersihkan. Selain itu, ujian ini juga dapat mengetahui sama ada buah pinggang mengalami kebocoran protein atau tidak.

Sebilangan ujian air kencing hanya memerlukan beberapa sudu air kencing. Walau bagaimanapun, beberapa ujian memerlukan pengumpulan semua air kencing yang dihasilkan selama 24 jam penuh. Ujian air kencing 24 jam ini akan menunjukkan berapa banyak air kencing yang dihasilkan oleh buah pinggang kita dalam satu hari. Ujian ini juga dapat memberikan pengukuran yang tepat mengenai seberapa banyak kebocoran protein dalam air kencing selama satu hari.

4. Penyakit Hati

Urin gelap cukup sinonim dengan masalah hati. Untuk menentukan fungsi hati juga dapat melalui pemeriksaan air kencing. Pemeriksaan ini akan mengukur tahap bilirubin dalam air kencing kita. Bilirubin adalah bahan kekuningan yang dibuat semasa proses normal tubuh memecah sel darah merah.

Baca juga: Punca Urin Berbau Buruk

Bilirubin yang terdapat dalam hempedu adalah cairan di hati kita yang membantu proses pencernaan makanan. Apabila keadaan hati bermasalah, bilirubin dapat masuk ke dalam darah dan air kencing. Nah, bilirubin dalam air kencing mungkin merupakan tanda penyakit hati.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian air kencing atau mempunyai aduan kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!