Kesihatan

Punca Wanita Hamil Kehilangan Selera Semasa Trimester Pertama

, Jakarta - Kehamilan, terutama bagi mereka yang mengalaminya untuk pertama kalinya, bukanlah perkara yang mudah. Keadaan ini membawa perubahan besar pada tubuh wanita. Tahap hormonnya meningkat, tubuhnya berubah bentuk, berat, dan perkadaran, jumlah darahnya meningkat, dan semua sistemnya bekerja lebih keras untuk memenuhi bukan hanya keperluannya, tetapi juga keperluan bayinya di dalam rahim. Akibatnya, ia menimbulkan pelbagai gejala, yang kebanyakannya tidak selesa.

Salah satu perkara yang boleh membuat anda tidak selesa adalah kehilangan selera makan semasa mengandung. Ramai wanita hamil mengaku terpaksa memaksa diri untuk makan untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi yang mereka bawa. Sebenarnya, mereka sebenarnya tidak mahu makan, jadi mungkin setiap makanan yang masuk ke dalam badan mereka terasa hambar.

Oleh itu, apa yang menyebabkan wanita hamil sering kehilangan selera makan, terutamanya pada trimester pertama? Ketahui jawapannya melalui tinjauan berikut!

Baca juga : Berikut adalah 6 Petua Mengatasi Selera Berkurang pada Trimester Pertama

Sebab-sebab Kehilangan Selera Semasa Mengandung

Kehilangan selera makan semasa kehamilan sebenarnya boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, bagi banyak wanita, keadaan ini sering berlaku pada awal. Akibat mual dan muntah semasa awal kehamilan ( sakit pagi ), ibu hilang selera makan. Sebilangan besar wanita merasa seperti tidak menginginkan makanan yang menjadi kegemaran mereka pada trimester pertama kerana mereka takut makanan itu akan muntah lagi.

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita mendapati bahawa selera makan mereka meningkat lagi pada trimester kedua. Sebilangan besar gejala yang biasa terjadi pada trimester pertama akan hilang pada trimester kedua, tetapi gejala boleh kembali pada trimester ketiga. Wanita pada trimester kehamilan ketiga mungkin tidak mempunyai selera makan kerana bayinya yang sedang membesar. Perasaan seperti sesak nafas yang kemudian menyukarkan wanita hamil untuk makan lebih banyak.

Walau bagaimanapun, hormon bukanlah satu-satunya sebab wanita merasa kurang selera makan semasa mengandung. Ramai wanita mengalami gas usus akibat kelembapan saluran pencernaan, yang dapat membuat perut terasa kenyang dan buncit. Selanjutnya, sfingter perut atas melonggarkan semasa kehamilan, yang bermaksud bahawa refluks asid menjadi keluhan biasa pada trimester kedua dan ketiga. Kerana makan sering memperburuk ketidakselesaan refluks asid, wanita mungkin merasa tidak mahu makan untuk mengelakkan gejala.

Baca juga: Petua Memulihkan Selera Makan Semasa Mual

Penyelesaian untuk Wanita Hamil Yang Kehilangan Selera Makan

Sebilangan sebab kehilangan selera makan semasa kehamilan tidak dapat dielakkan, tetapi mungkin ada cara yang boleh dilakukan untuk memulihkan selera wanita hamil. Pakar mungkin mengesyorkan agar ibu makan sedikit tetapi kerap. Ia juga akan membantu mencegah mual, dan mengurangkan refluks asid. Sebilangan wanita juga memilih ubat semula jadi seperti dengan memakan halia, seperti dalam teh atau halia ale , untuk membantu mengurangkan gejala ketidakselesaan dan memulihkan selera makan.

Baca juga: Tidak Menambah Berat Badan Semasa Kehamilan Boleh Membuat Anda Bimbang?

Ingatlah, ketika ibu merasakan bahawa dia tidak mempunyai selera makan, ini boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan bayi. Oleh itu, jika anda mengalami kehilangan selera makan yang teruk, doktor anda mungkin menetapkan vitamin untuk mencegah kekurangan nutrisi. Namun, sekarang anda juga tidak perlu bingung mencari suplemen kehamilan kerana anda boleh mendapatkannya . Anda boleh menggunakan ciri beli ubat di Terdapat banyak pilihan makanan tambahan kehamilan yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda. Pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam! Praktikal bukan? Tunggu apa lagi? Pantas muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengendalikan Kehilangan Selera Makan Semasa Kehamilan.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Kehilangan Selera Makan Semasa Kehamilan.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengendalikan Kehilangan Selera Makan Semasa Kehamilan.