Kesihatan

Ini adalah penjelasan mengenai Ujian Antigen boleh Positif Palsu

, Jakarta - Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah memperingatkan kakitangan makmal klinikal dan pekerja penjagaan kesihatan bahawa ujian antigen dapat memberikan hasil positif palsu. Amaran itu muncul setelah FDA menerima laporan hasil positif palsu yang berkaitan dengan ujian antigen yang digunakan di rumah jagaan dan tempat penjagaan lain.

FDA mengatakan hasil positif palsu boleh berlaku apabila pengguna tidak mengikuti arahan untuk menggunakan ujian antigen untuk mengesan SARS-CoV-2 dengan cepat. Ujian antigen berfungsi untuk mengesan protein di permukaan virus. Ujian ini memerlukan sapuan hidung atau tekak yang menyebabkan sedikit ketidakselesaan, dan memberikan hasil lebih cepat daripada ujian molekul. Walau bagaimanapun, ujian antigen dianggap kurang tepat.

Baca juga: Sebelum Ujian COVID-19, Ketahui Urutan Ujian Paling Tepat

Apa yang Membuat Ujian Antigen Memberi Hasil Positif Palsu

Melancarkan dari Fox News , FDA memberi amaran bahawa keputusan ujian membaca, sama ada sebelum atau selepas waktu yang ditentukan dalam arahan, boleh menghasilkan hasil positif atau negatif palsu.

Ini juga merujuk kepada ketentuan pengesahan antigen EUA yang menetapkan bahawa makmal yang berwajib harus mengikuti petunjuk penggunaan mengenai pentadbiran ujian dan pembacaan hasilnya.

Ujian antigen yang tidak disimpan dengan betul sebelum digunakan juga boleh menyebabkan hasil yang tidak tepat. Selain itu, memproses beberapa spesimen sekaligus dapat mempengaruhi hasil ujian kerana mungkin sukar untuk menentukan waktu inkubasi yang tepat untuk setiap spesimen.

FDA juga memperingatkan kakitangan makmal untuk berhati-hati untuk meminimumkan risiko pencemaran silang ketika menguji spesimen pesakit, kerana melakukannya dapat menghasilkan hasil positif palsu.

Pembersihan bilik yang tidak betul, pembasmian kuman peralatan yang tidak mencukupi, atau penggunaan peralatan perubatan yang tidak sesuai, seperti tidak menukar sarung tangan ketika merawat pesakit yang berlainan, juga dapat meningkatkan risiko pencemaran silang antara spesimen dengan hasil positif positif berikutnya.

FDA juga mengesyorkan bahawa Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan protokol kesihatan ketika melakukan ujian antigen di rumah penjagaan dan mempertimbangkan untuk menguji semula untuk mengesahkan hasil dalam masa 48 jam dari ujian positif.

Menurut FDA, secara umum, ujian antigen tidak begitu sensitif dengan ujian molekul. Ini kerana terdapat potensi penurunan kepekaan dibandingkan dengan ujian molekul. Hasil negatif dari ujian antigen mungkin perlu disahkan lagi dengan ujian molekul sebelum membuat keputusan rawatan. Hasil negatif dari ujian antigen harus dipertimbangkan dalam konteks pemerhatian klinikal, sejarah pesakit, dan maklumat epidemiologi.

Oleh itu, jika anda mendapat keputusan positif setelah menguji COVID-19 dengan ujian antigen, jangan risau kerana ada kemungkinan hasil positif itu salah. Sekiranya anda mendapat keputusan negatif dari ujian antigen, jangan merasa selamat. Hasil positif dan negatif dari ujian antigen perlu disahkan lagi dengan menjalankan ujian molekul.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara pelbagai ujian untuk COVID-19, anda boleh meminta doktor anda secara langsung melalui aplikasi . Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan COVID-19, anda boleh melakukannya ujian sapu antigen dengan membuat janji di hospital pilihan anda melalui permohonan .

Baca juga: Penjelasan Keputusan Ujian Cepat dan Swab Kadang-kadang Berbeza

Tinjauan Ujian Antigen

Ujian antigen telah digunakan oleh beberapa negara untuk mencegah gelombang kedua COVID-19. Walaupun hasilnya kurang tepat, ujian antigen dapat memberikan hasil yang lebih cepat dengan biaya yang lebih rendah, untuk membantu usaha negara-negara ini untuk mendiagnosis dan mengesan mereka yang dijangkiti dengan cepat.

FDA mengeluarkan kebenaran penggunaan kecemasan pertama (EUA) untuk ujian antigen sebagai ujian yang dapat digunakan untuk mengesan COVID-19 pada bulan Mei.

Baca juga: Perlukah Penyapu Antigen Dilakukan Secara Berkala?

Itulah penjelasan mengenai ujian antigen yang dapat memberikan hasil positif palsu. Jangan lupa muat turun permohonan sekarang ya untuk membantu anda mendapatkan penyelesaian kesihatan dengan mudah.

Rujukan:
Fox News. Diakses pada tahun 2020. Ujian antigen coronavirus yang cepat boleh memberi positif palsu, FDA memberi amaran.
Reuters. Diakses pada tahun 2020. A.S. FDA memberi amaran mengenai keputusan positif palsu dari ujian antigen COVID-19.