Kesihatan

5 Cara Meningkatkan Ingatan Kanak-kanak

, Jakarta - Untuk dapat mengikuti pelajaran di sekolah dengan baik, tentunya anak-anak mesti mempunyai daya ingat yang tinggi. Tetapi sayangnya, ingatan setiap kanak-kanak berbeza. Ada yang mudah mengingat sesuatu dengan cepat, tetapi ada juga orang yang memerlukan masa yang lama untuk mengingatnya. Walau bagaimanapun, ingatan anak-anak sebenarnya dapat ditingkatkan jika ibu bapa mengasahnya dengan betul. Mari kita lihat beberapa cara mudah berikut untuk meningkatkan ingatan si kecil.

Tahap Ingatan Kanak-kanak

Ingatan adalah kemampuan seseorang untuk menyimpan, memproses, dan mengambil maklumat yang telah diserap oleh otak. Unsur-unsur neutron yang dihasilkan oleh otak berperanan menyimpan maklumat. Apabila otak dirangsang untuk menghasilkan neutron secara intensif, memori akan menjadi lebih tajam.

Namun, menurut Judy Nolte, Ketua Pengarang Bayi Amerika Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dewasa tidak dapat mengingati peristiwa tertentu yang berlaku sebelum mereka berumur 3 tahun. Ini juga dikenali sebagai fenomena amnesia kanak-kanak. Bayi di bawah tiga tahun mempunyai ingatan yang sangat pendek. Itulah sebabnya pada usia itu, anda harus mengingatkan diri anda beberapa perkara berulang kali. Contohnya, mencuci tangan sebelum makan. Namun, seiring bertambahnya usia, ingatan anak-anak akan meningkat.

1. Bermain Permainan Memori

Salah satu aktiviti yang paling disukai oleh kanak-kanak adalah bermain. Namun, jangan hanya memberi anak anda permainan yang menghiburkan. Jemput anak anda bermain permainan yang juga dapat mengasah ingatan mereka. Beberapa permainan yang baik untuk meningkatkan memori, antara lain teka-teki , mencari gambar yang sama, kad imbasan , dan tampal nombor, huruf, atau gambar.

2. Bercakap Bersama

Cara seterusnya yang dapat dilakukan oleh ibu untuk meningkatkan ingatan anak-anak mereka adalah dengan membaca buku cerita sebelum tidur dan masa lapang. Setelah selesai membaca buku kepada si kecil, ajak dia mengingat kembali kisahnya, seperti nama watak, nama tempat, dan sebagainya. Dengan cara itu, anak kecil anda akan terbiasa mendengar cerita ibu dengan baik dan mengingatnya.

3. Menyanyi

Muzik bermain lebih daripada sekadar lagu pengantar tidur untuk kanak-kanak, tetapi juga dapat merangsang perkembangan otak. Irama, pengulangan, irama, dan melodi dalam lagu berguna untuk meningkatkan ingatan. Kanak-kanak suka semua perkara yang berulang. Inilah sebabnya mengapa anak-anak sering meminta ibu memainkan lagu yang sama berulang kali. Tidak apa-apa, ajak si kecil anda menyanyi " jerung bayi Contohnya, semasa menari. Kanak-kanak pasti akan tertarik untuk mengingat lirik dan cuba meniru pergerakannya. Lama kelamaan, kanak-kanak dapat menghafal lirik lagu tersebut, dan bahkan menyanyikannya secara automatik ketika lagu itu dimainkan.

4. Aktiviti Fizikal

Bukan hanya baik untuk kesihatan tubuh, menjadikan anak kecil anda aktif secara fizikal juga dapat meningkatkan kemahiran pergerakan, kemahiran sosial dengan orang lain, dan perkembangan otak. Kanak-kanak yang sering bersenam atau bermain di luar rumah juga akan mengelakkan kegemukan awal. Jadi, jangan biarkan kanak-kanak bermain alat hanya di rumah, ajak si kecil anda melakukan aktiviti yang menyeronokkan sesuai dengan usia mereka.

5. Sediakan Makanan Berkhasiat

Selain mencuba beberapa cara di atas, ibu juga perlu memperhatikan pengambilan nutrisi si kecil. Ingatan kanak-kanak dapat berkembang dengan menyediakan nutrien berikut yang baik untuk otak:

  • Omega 3, yang terdapat dalam makanan, seperti makarel, tuna, alpukat, kacang, dan minyak ikan.
  • Folat, yang terdapat dalam kacang, kacang hijau, dan sayur-sayuran seperti bayam, brokoli, asparagus, dan pucuk Brussels, serta buah-buahan, seperti jeruk, strawberi, dan alpukat.
  • Vitamin B dan vitamin B12, yang terdapat dalam sayur-sayuran, biji-bijian, susu, dan keju.

Ibu juga boleh membeli pelbagai vitamin dan makanan tambahan untuk anak melalui aplikasi , kamu tahu. Kaedahnya sangat mudah, pesan melalui ciri Farmasi Pertengahan , dan pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 5 Makanan Ini Dapat Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak
  • 5 Rutin yang Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak
  • Tidak Bodoh, Ibu Perlu Tahu Cara Meningkatkan Kepekatan Anak