Kesihatan

Sebab Kucing Tidak Boleh Dibiarkan Tempe

Jakarta - Seperti mempunyai anak, pemilik kucing biasanya akan memberikan yang terbaik untuk haiwan kesayangannya. Termasuk dari segi memberi makanan kucing, tentu tidak boleh sembrono. Salah satu makanan yang tidak boleh diberikan kepada kucing adalah tempe.

Walaupun mengandungi protein dan baik untuk kesihatan manusia, menjadikan tempe sebagai makanan kucing mungkin bukan pilihan yang baik. Sebab apa, ya? Mari lihat perbincangan berikut!

Baca juga: Ketahui 5 Masalah Kesihatan Yang Sering Dialami oleh Kucing

Jangan Jadikan Tempe sebagai Makanan Kucing

Terdapat banyak jenis produk makanan kucing yang dijual di pasaran. Terdapat jenis makanan basah dan kering. Terdapat juga jenis makanan yang dibezakan mengikut usia kucing. Daripada membeli, ada beberapa pemilik kucing yang memilih untuk membuat makanan kucing mereka sendiri.

Sudah tentu, tidak salah jika anda ingin membuat makanan kucing anda sendiri di rumah. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak resipi makanan kucing yang beredar di internet. Contohnya, yang dibuat dari ikan atau ayam. Lalu, bagaimana dengan tempe? Adakah benar anda tidak boleh menggunakan tempe sebagai makanan kucing?

Memetik halaman Bobo, menurut drh. Habyb Palyoga, dalam Bobo Cat Diary Special Episode 100, kucing tidak boleh diberi makanan manusia, termasuk tempe, anda tahu. Ini sebenarnya berkaitan dengan sifat kucing, yang merupakan pemangsa di alam liar dan mewajibkan karnivor.

Karnivor wajib adalah istilah untuk haiwan yang hanya boleh memakan daging. Ini bermakna kucing tidak boleh makan makanan lain, selain daging. Sekiranya diberi tempe atau makanan selain daging, tubuh kucing tidak dapat menyerap nutrien dari makanan yang dimakan.

Baca juga: Lihat selok-belok merawat anak kucing

Sekiranya tempe diproses dengan mencampurkannya dengan daging, ini juga boleh menjadikan nutrien dalam daging sukar diserap oleh kucing. Ini kerana tempe boleh mengganggu penyerapan nutrien dalam usus kucing.

Sebab lain mengapa anda tidak boleh menggunakan tempe sebagai makanan kucing adalah kerana ia boleh menyebabkan masalah kesihatan. Ini kerana sistem pencernaan kucing tidak terbiasa menerima makanan selain daging.

Jadi, jika anda memberi tempe sebagai makanan kucing, mungkin dia akan mengalami gangguan pencernaan. Contohnya, muntah, mual, cirit-birit, untuk membuang air besar secara berterusan.

Oleh itu, dalam memilih makanan kucing, perlu berhati-hati. Memetik halaman Fetch by WebMD, secara umum, terdapat beberapa keperluan pemakanan yang perlu ada dalam makanan kucing, iaitu:

  • Protein. Ini adalah komponen pemakanan utama yang mesti ada dalam makanan kucing. Fungsinya adalah untuk menyokong pertumbuhan kucing. Oleh kerana kucing adalah karnivor, lebih baik memilih sumber protein haiwan, seperti daging dan ikan, yang telah dimasak dengan sempurna.
  • Asid amino. Contohnya, taurine dan arginine, yang berfungsi untuk menyokong penglihatan dan pendengaran kucing.
  • Asid lemak. Nutrien ini diperlukan oleh kucing untuk pembentukan sel dan penghasilan hormon, serta melarutkan vitamin dalam badan.
  • Vitamin dan mineral. Berfungsi untuk membantu mengoptimumkan metabolisme badan dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan kucing.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Menghirup Rambut Kucing untuk Kesihatan

Selain pelbagai nutrien ini, kucing juga memerlukan pengambilan air yang mencukupi untuk mencegah dehidrasi. Sekiranya terdapat kekurangan pengambilan air, ada risiko rambut kucing gugur dan tidak berkilat.

Setelah mengetahui apa nutrien utama yang mesti ada dalam makanan kucing, pastikan untuk memilih dengan lebih berhati-hati, ya. Terutama jika anda memilih makanan kucing yang dibungkus. Jangan lupa membaca komposisi dan kandungan nutrien di dalamnya.

Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk membeli makanan kucing yang berkualiti. Apabila ragu-ragu memilih produk makanan yang betul, atau ingin membuat makanan kucing anda sendiri, lebih baik bercakap dengan doktor haiwan anda di aplikasi , ya.Rujukan:
bobo. Diakses pada tahun 2021. Tempeh Kaya dengan Nutrien, tetapi Bolehkah Kucing Makan Tempe? Ini adalah Penjelasan Doktor Haiwan.
Ambil oleh WebMD. Diakses pada tahun 2021. Makanan Kucing Buatan Sendiri dan Makanan Kucing Mentah.
Rakan Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Pencinta Kucing Perlu Tahu! Inilah Sebab Anda Tidak Boleh Memberi Tempe kepada Kucing!