Kesihatan

Inilah Cara Kaedah Rawatan Untuk CTS Carpal Tunnel Syndrome

, Jakarta - Carpal tunnel syndrome (CTS) disebabkan apabila saraf median mendapat tekanan terlalu banyak ketika melalui laluan sempit di sisi telapak tangan (carpal tunnel). Saraf median mengawal beberapa otot untuk menggerakkan ibu jari dan membawa sensasi kembali ke otak. CTS lebih kerap berlaku pada wanita dan orang berusia lebih dari 50 tahun.

Baca juga: Bolehkah Memegang Tikus Sepanjang Hari Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel?

Punca Sindrom Carpal Tunnel (CTS)

Saraf median sangat sensitif terhadap tekanan, sehingga tekanan sedikit pun cenderung menyebabkan sindrom CTS. Faktor berikut boleh meningkatkan risiko CTS:

 • Artritis, terutamanya jika terdapat pembengkakan pada sendi pergelangan tangan atau tendon yang mengalir melalui terowong karpal.
 • Perubahan hormon, misalnya semasa kehamilan yang boleh mempengaruhi tisu penghubung dan memberi tekanan pada saraf.
 • Kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon yang mencukupi, iaitu hipotiroidisme.
 • diabetes.
 • Patah pergelangan tangan.
 • Faktor genetik.
 • Obesiti.
 • Kerja berat yang memerlukan penggunaan pergelangan tangan.

Gejala Carpal Tunnel Syndrome (CTS)

Sindrom terowong karpal menyebabkan kesemutan dan kebas di tangan. Kadang-kadang, gejala juga dirasakan di lengan bawah. Keadaan ini muncul secara beransur-ansur selama beberapa minggu. Gejala CTS cenderung semakin teruk pada waktu malam. Gantung atau berjabat tangan dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan kesemutan. Berikut adalah gejala biasa CTS:

 • Mati rasa, kesemutan, dan sakit pada ibu jari dan tiga jari pertama tangan.
 • Sakit dan rasa terbakar yang memancar ke lengan.
 • Sakit pergelangan tangan pada waktu malam.
 • Kelemahan pada otot tangan.

Baca juga: Sindrom Carpal Tunnel Bahaya atau Tidak, Ya?

Rawatan Carpal Tunnel Syndrome (CTS)

Dalam merawat CTS, penderita harus menghindari aktiviti yang boleh memperburuk gejala. CTS dapat diatasi dengan membalut pergelangan tangan, minum ubat, hingga pembedahan. Rawatan CTS berikut boleh dilakukan:

1. Terapi bukan pembedahan

Sekiranya CTS dapat dikesan lebih awal, kaedah rawatan bukan pembedahan dapat berfungsi untuk mengurangkan gejala CTS. Rawatan ini melibatkan meregangkan pergelangan tangan untuk memegang pergelangan tangan ketika tidur, yang membantu melegakan gejala kesemutan dan kebas pada waktu malam.

Ambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Sebagai contoh, ibuprofen dapat membantu melegakan kesakitan dalam jangka pendek. Selain NSAID, ubat kortikosteroid juga dapat dimakan.

Doktor akan menyuntik saluran karpal dengan kortikosteroid, seperti kortison, untuk menghilangkan rasa sakit. Kadang kala doktor menggunakan ultrasound untuk memandu suntikan ini. Kortikosteroid berfungsi dengan mengurangkan keradangan dan pembengkakan, serta mengurangkan tekanan pada saraf median.

2. Operasi

Pembedahan dilakukan sekiranya gejala CTS teruk. Matlamat pembedahan terowong karpal adalah untuk menghilangkan tekanan dengan memotong ligamen menekan saraf median. Terdapat dua teknik pembedahan yang boleh dilakukan, iaitu pembedahan endoskopi dan pembedahan terbuka. Inilah perbezaannya.

 • Pembedahan Endoskopi

Dalam teknik pembedahan ini, pakar bedah menggunakan alat seperti teleskop yang dilengkapi dengan kamera kecil (endoskopi) untuk melihat bahagian dalam terowong karpal. Kemudian, pakar bedah mula memotong ligamen melalui satu atau dua sayatan kecil di tangan atau pergelangan tangan. Pembedahan endoskopi berguna untuk mengurangkan kesakitan pada beberapa hari atau minggu pertama selepas pembedahan berbanding pembedahan terbuka.

 • Operasi Terbuka

Pakar bedah secara langsung membuat sayatan di telapak tangan di atas terowong karpal dan memotong ligamen untuk membebaskan saraf.

Semasa proses penyembuhan selepas pembedahan, tisu ligamen secara beransur-ansur akan tumbuh kembali. Proses penyembuhan ini memakan masa beberapa bulan dan kulit dapat sembuh dalam beberapa minggu.

Baca juga: Untuk Mengelakkan Sindrom CTS, Ikuti Petua Mudah Ini

Sekiranya anda merasakan simptom di atas, anda harus segera berjumpa doktor . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!