Kesihatan

Ini adalah Cara yang Betul untuk Mengatasi Konflik dengan Kawan

Jakarta - Mempunyai teman adalah salah satu perkara yang paling menggembirakan. Bermula dari berkongsi kebahagiaan, hingga keluhan yang dirasakan dapat dilakukan dengan rakan-rakan. Bukan hanya itu, mempunyai rakan sebenarnya dapat membantu anda mengelakkan keadaan tertekan, anda tahu.

Baca juga : Adakah perlu atau tidak untuk anak-anak mempunyai kawan rapat?

Namun, walaupun anda dan sahabat anda mempunyai hubungan yang sangat erat, kadang-kadang konflik tidak dapat dielakkan. Secara amnya, konflik antara rakan boleh berlaku kerana kurangnya komunikasi. Lalu, apa yang harus dilakukan untuk menyelesaikan konflik dengan rakan? Ayuh, lihat bagaimana menangani konflik dengan rakan dalam artikel ini!

Lakukan ini untuk menyelesaikan konflik dengan rakan

Keberadaan rakan ternyata cukup penting bagi sebilangan orang. Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan ketika anda mempunyai rakan. Bermula dari pelbagai kebahagiaan, mencurahkan isi hati, menghindari kesedihan, hingga melakukan hobi serupa bersama.

Namun, ada satu perkara yang perlu anda perhatikan ketika berkawan dengan orang lain. Salah satunya adalah komunikasi yang baik. Komunikasi adalah salah satu rahsia mengapa persahabatan dapat berjalan dengan baik dan bertahan lama.

Lalu, bagaimana jika dalam hubungan persahabatan timbul konflik? Banyak orang memutuskan untuk menjauhkan diri daripada rakan-rakan sehingga konflik dapat diselesaikan dengan segera. Namun, itu bukan cara yang tepat untuk menyelesaikan konflik dengan rakan.

Baca juga : Mempunyai Kawan, Betul Mencegah Kemurungan?

Tidak ada yang salah, pertimbangkan beberapa cara berkesan yang dapat menyelesaikan konflik dengan rakan.

1. Tenang

Sekiranya timbul konflik antara anda dan rakan, anda harus menenangkan diri terlebih dahulu. Tenangkan diri membolehkan anda berfikir lebih sihat dan lebih baik. Anda juga boleh menggunakan masa ini untuk memikirkan perkara yang membuat anda tidak selesa dan menyebabkan konflik. Tidak ada salahnya meninjau diri terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk bertemu dengan rakan-rakan.

2. Ceritakan apa yang anda rasakan dengan jelas dan ringkas

Sebagai gantinya, elakkan menjelaskan konflik yang anda rasakan sedang berbelit-belit. Luahkan perasaan anda dengan jelas dan ringkas. Elakkan menggunakan suara bernada tinggi. Namun, pastikan anda bercakap dengan tegas. Fokus pada apa masalahnya dan jangan memaparkan masa lalu atau peristiwa yang pernah berlaku sebelumnya.

3. Beri Tumpuan dan Perhatian Semasa Rakan Bercakap

Semasa rakan bercakap, cuba beri tumpuan dan perhatikan dia. Sebaiknya jangan mengganggu perbualan yang dilakukan oleh rakan. Terutama jika dia menjelaskan masalah yang anda hadapi. Elakkan mengganggu perbualan, menafikannya semasa dia bercakap, apalagi menilai dia. Pastikan dia menyelesaikan apa yang akan dia katakan atau bicarakan terlebih dahulu.

4. Buat Permintaan Maaf

Sekiranya dalam konflik anda merasa melakukan sesuatu yang salah dengan rakan, anda harus segera meminta maaf. Buat permohonan maaf dengan ikhlas dan bijak. Elakkan menyalahkan atau memarahi rakan ketika meminta maaf.

5. Segera Cari Penyelesaian

Setelah membincangkan konflik yang berlaku, anda harus segera mencari jalan penyelesaian bersama untuk masalah yang anda hadapi. Sudah tentu, penyelesaian yang anda dapat pasti membuatkan anda dan rakan berasa selesa dan lega.

6. Lakukan Perkara Seronok Bersama

Apabila konflik selesai, tidak ada salahnya meluangkan masa untuk melakukan perkara yang menggembirakan bersama. Makan tengah hari atau kunjungi tempat yang anda berdua gemari kenangan indah. Dengan begitu, ikatan persahabatan anda akan menjadi lebih kuat.

Perbezaan pendapat atau masalah dalam persahabatan adalah semula jadi dan normal. Perkara terpenting yang perlu dilakukan adalah menjadikan konflik menjadi pelajaran agar anda dan rakan anda bertambah dewasa.

Baca juga : Kepentingan Sistem Sokongan untuk Pembangunan Diri

Jangan ragu untuk membantu rakan-rakan yang mempunyai masalah kesihatan dengan membantu menyediakan ubat yang diperlukan. Cara? Anda boleh menggunakan dan beli ubat melalui perkhidmatan penghantaran supaya rakan anda dapat ubat di rumah semasa berehat.

Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pilihan Nilai. Diakses pada tahun 2021. Perseteruan Mesra: Cara Menyelesaikan Konflik Antara Rakan.
BuzzFeed. Diperoleh pada 2021. 14 Cara untuk Menyelesaikan Konflik Dengan Rakan Anda.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Menguruskan Konflik dalam Persahabatan.