Kesihatan

Berhati-hati, ini adalah bahaya tekanan tinggi pada wanita hamil

, Jakarta - Semasa mengandung, tentunya banyak perubahan akan dialami oleh ibu. Bermula dari perubahan hormon, bentuk badan, hingga gaya hidup. Tidak sedikit perubahan yang dialami membuatkan wanita hamil sering merasa tertekan. Sebenarnya, wanita hamil harus mengelakkan keadaan tertekan.

Baca juga : Hati-hati, tekanan boleh menular dari wanita hamil ke janin

Terdapat beberapa bahaya sekiranya wanita hamil mengalami tekanan yang berterusan. Bukan hanya mempengaruhi kesihatan ibu, tekanan yang tidak ditangani dengan betul malah boleh mempengaruhi keadaan janin. Untuk itu, tidak ada salahnya membaca lebih lanjut mengenai kesan tekanan tinggi pada wanita hamil, di sini!

Inilah bahaya wanita hamil mengalami tekanan

Tekanan adalah reaksi badan yang berlaku apabila seseorang mengalami tekanan, ancaman, dan perubahan. Tekanan boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Terdapat pelbagai pencetus yang membuat wanita hamil mengalami keadaan tertekan, salah satunya adalah perubahan yang berlaku semasa kehamilan.

Tidak hanya itu, kebimbangan mengenai kesihatan janin, bimbang tentang proses kelahiran yang akan dilalui, ketidakselesaan dari perubahan fizikal, hingga tekanan kewangan adalah beberapa penyebab tekanan tinggi bagi wanita hamil.

Baca juga : 6 Cara Mengatasi Tekanan Semasa Mengandung

Walau bagaimanapun, lebih baik menangani keadaan tekanan untuk wanita hamil. Berikut adalah beberapa bahaya wanita hamil yang mengalami tekanan.

1. Wanita Hamil Mengalami Gangguan Tidur

Tekanan yang dialami oleh wanita hamil sebenarnya boleh menyebabkan gangguan tidur. Sebenarnya, memenuhi keperluan tidur sangat penting bagi wanita hamil. Memenuhi keperluan tidur semasa kehamilan menjadikan sistem ketahanan badan lebih kuat. Dengan cara itu, ibu tidak akan mudah terkena bakteria atau virus yang menyebabkan penyakit yang boleh membahayakan janin. Contohnya, cacar air kepada herpes.

Bukan hanya ibu, malah tekanan yang dialami oleh ibu pada usia kehamilan memasuki trimester akhir, juga sering mempengaruhi keadaan kesihatan bayi selepas melahirkan. Lancarkan jurnal Pembangunan Manusia Awal , bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan tahap tekanan yang tinggi akan lebih cenderung kepada gangguan tidur selepas kelahiran.

2. Kelahiran Pramatang

Bahaya wanita hamil mengalami tekanan adalah keadaan kelahiran pramatang. Keadaan ini adalah proses persalinan yang berlaku sebelum kehamilan 37 minggu. Sebenarnya, minggu terakhir bayi dalam kandungan adalah tempoh penting dalam pembentukan paru-paru dan organ penting.

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya terdedah kepada masalah kesihatan kerana keadaan organ mereka yang belum sempurna. Bayi pramatang biasanya memerlukan rawatan rapi di hospital sehingga keadaannya dinyatakan stabil.

3. Keguguran

Melancarkan jurnal dari The University of Edinburgh pada tahun 2017, keadaan tekanan yang sangat tinggi pada wanita hamil dapat meningkatkan risiko keguguran. Wanita hamil yang mengalami kejadian traumatik dan tekanan tinggi berkemungkinan dua kali mengalami keguguran, berbanding wanita hamil yang keadaan stresnya dapat ditangani dengan baik.

4. Gangguan Perkembangan pada Bayi

Tekanan yang tidak diatasi bukan sahaja boleh mempengaruhi keadaan kesihatan ibu. Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko gangguan fizikal dan mental pada bayi ketika dia tumbuh dan berkembang.

Itulah beberapa bahaya ketika wanita hamil mengalami tekanan yang cukup tinggi. Lebih baik segera mengatasi tekanan yang dialami oleh ibu dengan mengelakkan beberapa faktor pencetus. Di samping itu, ibu dapat meluahkan perasaan atau emosi yang dirasakan dapat mengurangkan tekanan yang mereka rasakan.

Baca juga : Banyak Perubahan Psikologi, Inilah Ciri-ciri Hamil Yang Harus Tahu Suami

Tidak ada yang salah dengan meminta pertolongan dari ahli psikologi melalui untuk mengatasi tekanan yang dialami oleh wanita hamil. Pengendalian yang betul pastinya menjadikan kesihatan ibu lebih terjaga dan perkembangan bayi dalam kandungan menjadi lebih optimum.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2021. Tekanan dan Pengaruhnya terhadap Bayi Anda Sebelum dan Selepas Lahir.
Universiti Edinburgh. Diakses pada tahun 2021. Persatuan Antara Tekanan Psikologi dan Keguguran: Kajian Sistematik dan Analisis Meta.
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2021. Tekanan dan Kehamilan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Mungkinkah Terlalu Banyak Tekanan Semasa Kehamilan Memudaratkan Bayi?
Kesihatan Ovia. Diakses pada 2021. Tidur Semasa Kehamilan: Ilmu Di Sebalik ZZZ Mereka.