Kesihatan

4 Faedah Ikan Dory untuk Perkembangan Anak

, Jakarta - Sebilangan besar penduduk bandar pastinya lebih biasa dengan ayam atau daging lembu untuk dijadikan makanan harian. Namun, pasti ada kalanya anda merasa bosan dengan hidangan yang sama. Sekiranya anda bosan dengan ayam atau daging lembu, mengapa tidak mencuba varian lain seperti ikan dory?

Rasa ikan dory ini tidak kalah dengan ayam. Dengan pemprosesan yang betul, ikan dory pasti akan menjadi kegemaran semua kalangan. Harga ikan dory juga agak murah, jadi sesuai sebagai alternatif daging lembu yang jauh lebih mahal.

Ikan Dory juga mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sebilangan kandungan nutrien pada ikan dory termasuk omega 3, yodium, zat besi, magnesium, taurin, selenium, fluorida, DHA, EPA, dan sebagainya. Dengan ketumpatan nutrien pada ikan dory, faedah ikan dory untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak tidak perlu diragui. Ayuh, ketahui faedah ikan dory untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak berikut!

  1. Mata Sihat

Ikan Dory ternyata mengandungi vitamin A dan kalsium yang sangat baik untuk menjaga kesihatan mata. Penglihatan anak akan tetap tajam, sehingga dengan memakannya secara teratur, anak akan menghindari gangguan mata seperti mata minus atau silinder. Dengan penglihatan yang baik juga, proses pembelajaran anak akan berjalan lancar. Oleh itu, akan lebih mudah baginya untuk menyerap pengetahuan dan menjadikannya lebih berjaya.

Baca juga: Bermain di Taman Menjadikan Mata Kanak-kanak Sihat

  1. Meningkatkan Kecerdasan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kandungan nutrien yang paling banyak terdapat pada ikan dory adalah omega 3. Otak memerlukan omega 3 dan tulang memerlukan kalsium. Penyelidikan yang dilakukan oleh Laval University dan diterbitkan di Jurnal Pediatrik juga menyebutkan bahawa jika sejak kehamilan ibu sering mengonsumsi omega 3, baik dari ikan dory atau makanan lain, darah akan mengalami peningkatan kadar DHA. Jadi, bayi dalam kandungan akan mempunyai kemampuan kognitif yang lebih baik. Kebiasaan memakan ikan dory juga akan sangat baik jika diteruskan ketika bayi dilahirkan melalui makanan pejal atau makanan harian lain.

  1. Menguatkan otot

Dengan memakan ikan dory secara berkala, otot anak akan menjadi lebih kuat. Kandungan nutrien dan vitamin dalam ikan dory dapat memberikan manfaat besar dalam membentuk dan menjaga sel-sel dan tisu otot anak-anak, sehingga otot mereka akan menjadi lebih kuat. Otot yang kuat ini akan menyokong anak dalam aktiviti fizikal yang biasanya dilakukannya setiap hari ketika bermain dengan rakan sebaya.

  1. Pencernaan yang sihat

Kesihatan pencernaan dalam tubuh anak sangat penting untuk dijaga. Atas sebab ini, anak-anak perlu mengambil pelbagai bahan makanan yang berfungsi menjaga sistem pencernaan, salah satunya adalah ikan dory. Salah satu kelebihan ikan dory untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak adalah menyuburkan sistem pencernaan, sehingga menjadi lebih lancar.

Baca juga: Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan Bayi

Sekarang, jika anak anda bosan makan ikan dory goreng, anda boleh membuatnya dengan membuat sup atau mencampurkannya dengan kentang dan menggorengnya menjadi bola dory. Sekiranya ibu mempunyai masalah yang berkaitan dengan kesihatan anaknya dan memerlukan nasihat doktor, segera gunakan aplikasi tersebut ! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan dan petua terbaik untuk menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!