Kesihatan

Ketahui masa terbaik untuk anjing jantan disterilkan

Jakarta - Sekiranya anda masih tertanya-tanya bilakah waktu yang tepat untuk mensterilkan anjing jantan, baca penjelasan lengkapnya di sini, OK. Sebelum mengetahui masa yang tepat, anda perlu mengetahui apakah pensterilan. Pada anjing jantan, pensterilan dikenali sebagai pengebirian. Kaedah ini bukan sahaja dapat mengawal populasi anjing, tetapi juga membantu mengurangkan tahap pertempuran antara lelaki ketika musim pembiakan tiba.

Bukan hanya kucing, menyembur dan menanda juga berlaku pada anjing jantan apabila nafsu muncul. Nah, salah satu faedah pensterilan anjing lelaki adalah mengurangkan intensiti menyembur dan menanda . Di samping itu, pensterilan juga dapat mengekalkan tubuh yang sihat, dan mengurangkan risiko penyakit pembiakan pada masa akan datang. Ini adalah masa yang tepat untuk anjing jantan yang netral.

Baca juga: Bilakah Kucing Mesti Di Vaksin?

Ini adalah Masa Terbaik untuk Mensterilkan Anjing Lelaki

Prosedur pensterilan pada anjing jantan dewasa boleh dilakukan pada bila-bila masa. Adapun anjing jantan anak anjing, Masa terbaik untuk pensterilan adalah selepas baligh pertama. Sekiranya sukar untuk menentukan waktu baligh pertama, anda boleh menggunakan berat badan dan usia sebagai penanda aras. Masa yang tepat untuk anak anjing Lelaki melakukan pensterilan ketika berat badan mereka telah mencapai 1 kilogram dan mereka berumur 8 minggu.

Apabila selesai sebelum membesar, anak anjing mempunyai kadar pemulihan yang lebih tinggi daripada anjing jantan dewasa. Faedah lain adalah, anak anjing dapat mengelakkan penyakit pembiakan yang telah diwarisi daripada gen ibu bapa, atau penyakit pembiakan yang diwarisi oleh kaum atau genetik membiak anjing itu sendiri. Setelah mensterilkan anjing jantan, ia akan berubah secara automatik.

Anjing menjadi lebih pendiam dan ramah. Sekiranya dia biasanya bersaing dengan anjing jantan lain untuk betina, setelah disterilkan dia akan lebih acuh tak acuh. Ini tentunya akan mengurangkan tahap pergaduhan. Pada anjing jantan baka besar, nafsu biasanya berlaku setahun sekali. Sekiranya musim ini tiba, anjing peliharaan anda mungkin akan hilang selama 6-12 hari kerana dia sedang mencari seekor betina untuk melampiaskan nafsunya.

Baca juga: Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

Adakah Kesan Sampingan Selepas Pensterilan Dilakukan?

Sama seperti prosedur pembedahan lain, steril yang dilakukan juga mempunyai kesan sampingan selepas itu. Berikut adalah beberapa kesan sampingan pensterilan anjing lelaki:

  • Sakit dan Sakit

Kesakitan yang dirasakan muncul di bahagian organ pembiakan yang telah dikeluarkan. Selain kesakitan, rasa sakit akan berlaku beberapa hari selepas prosedur pembedahan dilakukan. Sekiranya rasa sakit dirasakan setelah operasi selesai, sakit akan berlanjutan sehingga luka pembedahan benar-benar kering.

  • Kehausan Berlebihan

Selepas pensterilan, anjing menjadi lebih dahaga. Yang perlu anda buat ialah hadkan minum. Sekiranya dia kerap minum, dia akan kerap membuang air kecil. Sekiranya demikian, parut pembedahan akan terus basah dan sukar dikeringkan.

  • Selera Berkurang

Pada sesetengah anjing, selera makan berkurang mungkin berlaku kerana kesakitan. Namun, jika ini berlaku untuk jangka masa yang panjang, segera bincangkannya dengan doktor haiwan anda, ya.

  • mata sedih

Bukan hanya manusia, anjing juga akan mengalami mata terkulai setelah menjalani pembedahan. Keadaan ini dialami kerana dia mengalami kesakitan selepas operasi.

Baca juga: Makanan Basah atau Kering untuk Kucing, Mana Yang Lebih Baik?

Itulah masa terbaik untuk mensterilkan anjing anda dan kesan sampingannya. Pada ketika ini, adakah anda masih mahu mensterilkan anjing peliharaan anda? Sekiranya demikian, anda harus membincangkannya terlebih dahulu dengan doktor haiwan di aplikasi , untuk mengetahui dengan tepat bagaimana prosedur akan dijalankan, ya.

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Pensterilan pada Anjing dan Kucing.
Royalcanin.com. Diakses pada tahun 2020. Perlukah saya membersihkan anjing jantan saya?