Kesihatan

Radang usus buntu dapat disembuhkan dengan mengambil antibiotik, bukan?

Jakarta - Berbentuk seperti tiub kecil dan nipis, lampiran adalah bahagian akhir usus besar yang juga dapat mengalami masalah. Salah satunya ialah radang atau dikenali sebagai apendisitis. Keadaan radang usus buntu perlu segera dirawat secara perubatan.

Jika tidak, radang usus buntu boleh menjadi teruk, menyebabkan organ kecil pecah dan jangkitan merebak. Jadi, adakah benar bahawa keadaan ini dapat disembuhkan dengan mengambil antibiotik? Lihat perbincangan berikut.

Baca juga: Faktor Yang Boleh Meningkatkan Risiko Apendisitis

Pilihan Rawatan untuk Apendisitis

Sebenarnya, ada beberapa pilihan rawatan untuk radang usus buntu, bergantung pada keadaan yang dialami. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, keadaan ini dapat diatasi dengan hanya antibiotik yang ditetapkan oleh doktor, tanpa memerlukan pembedahan.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pembedahan diperlukan untuk merawat radang usus buntu. Sekiranya apendiks yang meradang menyebabkan abses (benjolan nanah) yang tidak pecah, doktor anda biasanya akan menetapkan antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Kemudian, doktor akan melakukan prosedur untuk membuang abses, menggunakan tiub yang dimasukkan melalui kulit. Kemudian, doktor biasanya melakukan pembedahan membuang apendiks atau usus buntu.

Terdapat dua jenis prosedur apendektomi, iaitu:

 • Apendektomi laparoskopi. Prosedur dilakukan menggunakan tiub ( skop ) dimasukkan ke dalam perut. Tiub digunakan untuk melihat dan membuang lampiran.
 • Buka appendektomi. Prosedur ini dilakukan dengan membuat sayatan di perut kanan bawah, untuk membuang apendiks.

Dalam kes radang usus buntu, pesakit biasanya perlu dirawat selama 1 hari selepas pembedahan. Malah, ada yang langsung dibenarkan pulang. Namun, dalam kes yang teruk, seperti ketika apendiks pecah, rawat inap mungkin lebih lama. Semasa memantau komplikasi, doktor biasanya akan memberi anda suntikan antibiotik semasa dimasukkan ke hospital.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Apendisitis

Berhati-hatilah dengan Gejala dan Ketahui Bila Perlu Berjumpa Doktor

Apendisitis memerlukan rawatan perubatan segera, jadi penting untuk mengetahui gejalanya. Salah satu gejala khas penyakit ini adalah sakit perut yang bermula di kawasan perut tengah atas berhampiran pusar, yang kemudian bergerak ke perut kanan bawah.

Gejala sakit perut yang dirasakan ketika mengalami apendisitis juga dapat terasa lebih buruk ketika batuk, ketawa, atau ketegangan. Selain sakit perut, berikut adalah gejala lain yang perlu diperhatikan:

 • Pening dan muntah,
 • Hilang selera makan,
 • Sembelit atau cirit-birit,
 • kentut keras,
 • Perut membesar, dan
 • Demam ringan.

Gejala apendisitis pada orang dewasa dan bayi tidak sama. Itulah sebabnya ibu bapa perlu mengetahui apa gejala yang muncul pada anak-anak mereka. Pada kanak-kanak dan remaja, gejala biasa yang dialami adalah loya, muntah, dan sakit perut di bahagian bawah kanan.

Sementara itu, pada bayi 0-2 tahun, gejala yang muncul biasanya:

 • Demam.
 • Gag.
 • Kembung.
 • Perut kelihatan agak besar dan apabila ditepuk lembut terasa lembut.

Baca juga: Bukan kerana saya suka makanan pedas, ini adalah penyebab radang usus buntu

Pada wanita hamil, gejala apendisitis boleh serupa dengan sakit pagi , seperti penurunan selera makan, kekejangan perut, loya, dan muntah. Walau bagaimanapun, sakit perut yang dialami biasanya tidak berlaku di bahagian kanan bawah, tetapi di bahagian atas perut. Ini kerana kedudukan usus didorong menjadi lebih tinggi semasa kehamilan.

Sekiranya anda atau anak kecil anda mengalami gejala apendisitis seperti yang dijelaskan di atas, segera dapatkan bantuan perubatan. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai gejala yang muncul, gunakan aplikasi tersebut untuk meminta doktor, dan segera ke hospital sekiranya doktor mengesyorkannya.

Radang usus buntu yang tidak segera dirawat oleh doktor dapat berkembang menjadi keadaan yang lebih serius. Contohnya, risiko pecahnya apendiks dan jangkitan yang boleh mengancam nyawa. Jadi, jangan memandang rendah keadaan ini jika anda mengalaminya, okey?

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Apendisitis - Gejala dan Punca.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Apendisitis.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Apendisitis.