Kesihatan

Apakah Gaya Hidup Minimalis?

Jakarta - Pernah dengar gaya hidup minimalis? Seperti namanya, gaya hidup minimalis adalah amalan hidup yang sederhana. Contohnya, memilih untuk tinggal di rumah sederhana, dan menjalani kehidupan dengan seberapa banyak bahan atau barang yang mungkin.

Gaya hidup minimalis berpaling dari idea bahawa tidak kira berapa banyak item atau aset yang anda miliki, tidak akan pernah mencukupi. Oleh itu, ketika menjalani gaya hidup minimalis, seseorang diharapkan dapat merasakan kehidupan yang lebih bermakna dan tidak terlalu banyak perkara yang tidak penting yang memenuhi minda.

Baca juga: 5 Minit untuk Hidup Lebih Sihat

Gaya Hidup Minimalis dan Manfaatnya untuk Kesihatan Mental

Sebagai manusia, sebenarnya adalah perkara semula jadi untuk kadang-kadang mempunyai kecenderungan ingin membeli atau memiliki barang. Namun, kadangkala semakin banyak barang yang dibeli, kepuasan tidak datang. Sifat materialistik tidak pernah menjadi jaminan bahawa hidup akan bebas dari tekanan dan kemurungan.

Itulah sebabnya dengan menjalani gaya hidup minimalis, seseorang dapat merasa lebih tenang. Inilah faedah menjalani gaya hidup minimalis, yang boleh anda pertimbangkan:

1. Lebih Banyak Fokus

Mempunyai terlalu banyak perkara boleh menjadikan minda lebih sibuk. Pada akhirnya, ini dapat membuat seseorang mudah terganggu dan sukar untuk fokus. Fikiran menjadi sukar untuk tenteram. Selain bertafakur, rasa damai ini dapat dicapai dengan menerapkan gaya hidup minimalis.

2. Menjimatkan Tenaga dan Masa

Apabila seseorang hidup dengan banyak harta benda, tenaga yang diperuntukkan untuk merawatnya tidak sedikit. Contohnya, jika anda hanya mempunyai 30 pakaian di dalam almari anda, kehidupan pasti akan terasa lebih kosong daripada jika anda mempunyai ratusan pakaian.

Kerana, memerlukan banyak tenaga untuk menyimpan, mengatur, mencuci, menyeterika, bahkan ketika menyerahkan tugas itu kepada orang lain seperti anggota rumah tangga atau perkhidmatan. dobi . Jadi, mengamalkan gaya hidup minimalis bermaksud anda dapat menjimatkan tenaga yang anda ada.

Selain tenaga, gaya hidup minimalis juga membolehkan anda menjimatkan masa. Contohnya, jika anda mempunyai 4 kereta, tentu memerlukan lebih banyak masa untuk mengurusnya, berbanding jika anda hanya mempunyai 1 kereta. Anda mempunyai lebih banyak masa lapang dan anda boleh menggunakannya untuk menikmati kehidupan.

Baca juga: 5 Gaya Hidup Sihat untuk Jantung yang Sihat

3. Mencegah Kemurungan dan Rasa Bersalah

Walaupun sering tidak dirasakan, gaya hidup minimalis dapat mencegah seseorang mengalami kemurungan. Mempunyai terlalu banyak barang dan bahan boleh membebankan seseorang. Apabila anda tidak lagi mempunyai banyak perkara, fikiran terasa lebih kosong dan tenang.

Selain mencegah kemurungan, menerapkan gaya hidup minimalis juga dapat mencegah rasa bersalah. Contohnya, apabila rumah atau bilik dipenuhi dengan terlalu banyak barang, seseorang mungkin merasa bersalah kerana membeli barang-barang secara tidak sengaja atau tidak mempunyai masa untuk membersihkannya.

Rasa bersalah adalah bentuk emosi negatif. Sekiranya tidak diperiksa atau berlaku secara berterusan, seseorang dapat merasakan kegelisahan yang berlebihan, dan tidak mustahil untuk mengalami kemurungan.

4. Membuat Keputusan Lebih Mudah

Bayangkan jika anda mempunyai beratus-ratus pakaian di dalam almari anda, tentu saja memutuskan mana yang akan dipakai pada hari itu akan menjadi lebih sukar, daripada jika anda hanya mempunyai 20 pasang pakaian, bukan?

Perkara-perkara sederhana seperti memutuskan apa yang akan dipakai pada waktu pagi boleh membuat anda merasa lebih tenang dan kurang cemas, anda tahu.

5. Tidak Membandingkan Diri Anda dengan Orang Lain

Menjalani gaya hidup minimalis akan menjadikan seseorang berhenti membandingkan apa yang dimiliki dengan orang lain. Sekiranya hidup secara konsisten, orang yang menggunakan gaya hidup minimalis akan terbebas dari perasaan tidak memiliki sesuatu, kerana mereka sudah merasa damai dengan apa yang mereka miliki.

Semasa menjalani gaya hidup minimalis, anda tidak akan risau lagi tentang perkara-perkara tidak penting di sekeliling anda. Ini adalah perkara yang sangat baik untuk kesihatan mental. Kerana, anda akan dilatih untuk menumpukan perhatian kepada perkara-perkara yang benar-benar perlu difikirkan, tanpa perlu risau tentang perkara lain yang tidak penting.

Baca juga: 4 Gaya Hidup Sihat Atlet yang Boleh Anda Contohi

6. Sihat dari segi kewangan

Dari perspektif kewangan atau kewangan, gaya hidup minimalis juga menjadikan anda lebih cekap dan sihat. Kerana, tidak ada lagi tuntutan untuk mencari barang terbaru dan membelanjakan wang untuk mendapatkannya, seperti kitaran yang terus berulang. Sekiranya keadaan kewangan anda sihat, kesihatan mental anda juga akan sihat.

Itulah beberapa faedah menerapkan gaya hidup minimalis, yang penting untuk diketahui. Sekiranya anda ingin mencuba gaya hidup seperti ini, anda boleh mula menyusun item yang anda rasa tidak penting atau tidak lagi digunakan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gaya hidup minimalis untuk kesihatan mental atau mempunyai sebarang aduan kesihatan, muat turun dan gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor atau psikologi, ya!

Rujukan:
Baik dan Kekayaan. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara Mudah Minimalisme Dapat Menghentikan Kemurungan dan Kecemasan.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Dilakukan Minimalisme untuk Kesihatan Mental?
Orang Dalam Baik. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Minimalisme Dapat Menguntungkan Kesihatan Mental Anda.