Kesihatan

Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Skoliosis

Jakarta - Scoliosis adalah gangguan tulang yang menyebabkan tulang belakang melengkung ke sisi tidak normal. Akibatnya, penderita skoliosis mengalami kesakitan di tulang belakang, satu bilah bahu kelihatan lebih menonjol, panjang kaki menjadi tidak seimbang, dan kedudukan satu bahu lebih tinggi, dan membuat badan condong ke sisi tertentu. Gejala-gejala ini menjadikan scoliosis mudah dikesan sejak awal, tetapi umumnya penyakit ini berlaku pada usia 10-15 tahun.

Komplikasi Akibat Skoliosis yang Perlu Diperhatikan

Walaupun ringan, kanak-kanak dengan skoliosis perlu menjalani pemeriksaan X-ray secara rutin untuk memantau keadaan tulang dan mencegah komplikasi selanjutnya. Jadi, apa komplikasi skoliosis yang perlu diperhatikan?

1. Sesak nafas

Scoliosis yang tidak dirawat boleh meningkatkan tahap kecondongan tulang belakang. Keadaan ini mengganggu kemampuan paru-paru untuk mengembang sepenuhnya kerana penyempitan ruang paru-paru, menyebabkan aduan sesak nafas.

2. Sakit Belakang

Sakit belakang berlaku kerana kelengkungan tulang belakang yang semakin teruk. Walaupun umumnya berselang, kesakitan akibat skoliosis dapat berlanjutan dan merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti dari tulang belakang ke kaki, punggung, dan tangan. Kesakitan akibat skoliosis akan hilang jika penghidapnya berbaring telentang lurus atau di satu sisi badan.

3. Masalah Jantung

Tulang belakang yang terlalu condong dapat memberi tekanan pada jantung dan menyukarkannya untuk mengepam darah ke seluruh badan. Akibatnya, orang dengan skoliosis berisiko lebih besar terkena radang paru-paru (jangkitan paru-paru) hingga gagal jantung.

4. Masalah Saraf

Sekiranya ujung saraf dimampatkan oleh tulang belakang yang melengkung, sistem saraf akan dipengaruhi oleh skoliosis keadaan. Keadaan ini mengakibatkan kebas kaki dan penurunan keupayaan menahan kencing atau membuang air besar.

5. Gangguan Psikologi

Orang dengan skoliosis terdedah kepada gangguan psikologi kerana keadaan yang mereka alami. Sebabnya ialah perbezaan postur badan bagi orang yang menderita skoliosis dapat mengurangi keyakinan diri dan menjadikan mereka rentan terhadap masalah psikologi, seperti tekanan dan kemurungan.

Gangguan Tulang Belakang Kerana Skoliosis Dapat Diubati

Kadar penyembuhan skoliosis bergantung pada usia, tahap kecenderungan tulang dan perkembangan keadaan tulang dari masa ke masa. Sebilangan orang dengan skoliosis mungkin tidak memerlukan rawatan khas, tetapi yang lain mungkin memerlukan pembedahan tulang belakang untuk sembuh. Sebagai contoh, pada kanak-kanak kecil, scoliosis tidak memerlukan rawatan khas kerana keadaan tulang bertambah baik ketika tumbuh dan berkembang. Atau, bayi boleh menggunakan pendakap gigi di bahagian belakang untuk menghentikan tulang belakang daripada memiringkan.

Pendakap gigi ia juga boleh digunakan oleh kanak-kanak yang lebih tua untuk menghentikan kelengkungan tulang daripada merosot sehingga pertumbuhan berhenti. Dalam kes yang teruk, scoliosis mesti dirawat dengan pembedahan untuk meluruskan tulang. Pembedahan baru boleh dilakukan ketika tulang berhenti tumbuh atau ketika dewasa. Orang yang menghidap skoliosis juga boleh mengambil ubat sakit atau suntikan tulang belakang untuk menghilangkan rasa sakit yang mereka rasakan.

Itulah komplikasi skoliosis yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai scoliosis, tanyakan kepada doktor anda untuk jawapan yang boleh dipercayai. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Ini adalah Rawatan yang Betul untuk Kanak-kanak dengan Skoliosis
  • Penyebab 3 Gangguan Tunjang
  • Mempunyai sejarah scoliosis semasa kehamilan, apa yang harus anda lakukan?