Kesihatan

Adakah benar bahawa ileus lumpuh hanya dapat dirawat dengan pembedahan?

, Jakarta - Tahukah anda bahawa kelumpuhan dapat terjadi tidak hanya pada pergerakan, tetapi juga pada sistem pencernaan, khususnya usus? Ileus lumpuh adalah nama untuk jenis penyakit ini. Mereka yang menderita penyakit ini merasakan otot usus lumpuh, sehingga pencernaan makanan dan fungsi lain terganggu.

Usus adalah organ penting dan berfungsi dalam proses mencerna makanan dan minuman sehingga dapat diserap oleh badan. Makanan dan minuman ini bergerak melalui saluran pencernaan dengan bantuan pengecutan otot usus. Apabila terdapat gangguan pada otot usus, pergerakan makanan dan minuman di dalam usus terhambat.

Baca juga: Gejala Paralitik Ileus yang Perlu Anda Ketahui

Pembedahan sebagai Satu-satunya Rawatan untuk Lumpuh Ileus?

Seperti penyakit lain, rawatan ileus lumpuh disesuaikan dengan keadaan dan faktor pencetus. Sekiranya ubat adalah faktor utama, maka doktor menetapkan ubat pengganti atau menghentikannya. Beberapa jenis ubat untuk merangsang pergerakan usus seperti metoclopramide juga boleh digunakan.

Mereka yang mengalami keadaan ini dikehendaki dirawat di hospital. Penghidap diberikan cairan intravena sehingga ileus membaik. Sekiranya perlu, penyisipan tiub nasogastrik (NGT) dilakukan untuk mengosongkan isi perut (penyahmampatan) selagi usus belum dapat berfungsi dengan optimum.

NGT adalah tiub yang dimasukkan melalui lubang hidung ke perut. Ini membantu mengurangkan kekerapan muntah yang dialami pesakit. Biasanya, orang dengan ileus lumpuh pasca operasi akan bertambah baik dalam 2-4 hari. Sekiranya tidak, ia akan dipertimbangkan untuk operasi pembaikan.

Jadi, apa yang boleh menyebabkan ileus lumpuh?

Ileus lumpuh sering dialami oleh mereka yang menjalani pembedahan besar pada usus. Jenis ileus ini berlaku sebagai kesan sampingan dari pembedahan. Bukan hanya itu, beberapa faktor lain boleh menyebabkan keadaan ini, termasuk:

 • Jangkitan bakteria atau virus yang merebak ke saluran pencernaan (gastroenteritis);
 • Ketidakseimbangan elektrolit darah;
 • Jangkitan usus, misalnya radang usus buntu;
 • Pengaliran darah terganggu ke usus;
 • Gangguan buah pinggang dan paru-paru;
 • Penggunaan dadah.

Baca juga: Kenali Gejala dan Tanda Halangan Usus

Komplikasi Yang Boleh Berlaku Sekiranya Lumpuh Ileus Kiri Kiri

Sekiranya rawatan ditangguhkan atau tidak sesuai, ileus lumpuh berpotensi mencetuskan komplikasi. Oleh itu, adalah penting untuk menjalani pemeriksaan di hospital dengan doktor untuk merawat penyakit ini. Kini anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui laman web ini . Rawatan yang betul penting untuk mengelakkan komplikasi.

Nah, beberapa komplikasi yang mungkin berlaku termasuk:

 • Kematian sel atau tisu usus (nekrosis);
 • Jangkitan rongga perut di luar usus (peritonitis), kerana terkoyaknya usus. Keadaan ini bertambah buruk kepada sepsis dan mengakibatkan kegagalan organ;
 • Kerosakan dinding usus pada bayi baru lahir dengan ileus lumpuh (enterocolitis nekrotik). Keadaan ini berpotensi mencetuskan jangkitan paru-paru, jangkitan darah, dan juga kematian;
 • Gangguan elektrolit dan mineral;
 • Kekeringan.

Bagaimana Mencegah Ileus Lumpuh?

Malangnya penyebab ileus lumpuh sukar dicegah. Dalam banyak kes, keadaan ini berlaku akibat pembedahan pada perut. Setiap doktor yang memutuskan untuk melakukan pembedahan mesti mempunyai petunjuk tertentu mengenai masalah kesihatan. Ileus dapat dicegah dengan tidak melakukan operasi pada bahagian perut, tetapi ini dianggap tidak sesuai kerana keadaan kesihatan yang dihadapi oleh penghidapnya mungkin mengancam nyawa jika pembedahan tidak dilakukan. Oleh itu, lebih baik menjalani gaya hidup sihat atau berhati-hati agar tidak melakukan pembedahan di kawasan perut.

Baca juga: Mencegah Ileus Lumpuh dengan Cara Ini

Rujukan:
Garis Kesihatan (2019) Ileus: Gejala, Punca, Rawatan.
Berita Perubatan Hari Ini (2019). Ileus: Gejala, penyebab, rawatan, dan pemulihan.
ScienceDirect (2019). Paralytic Ileus - gambaran keseluruhan.