Kesihatan

Petua Penjagaan Badan untuk Orang yang Mengalami Psoriasis

, Jakarta - Psoriasis adalah keadaan autoimun kronik yang menyebabkan penumpukan sel kulit dengan cepat. Pengumpulan sel ini menyebabkan kemunculan kerak di permukaan kulit. Keradangan dan kemerahan di sekitar kulit agak biasa, jadi penjagaan badan diperlukan.

Timbangan psoriasis khas berwarna perak keputihan dan berkembang menjadi tompok merah tebal. Kadang-kadang ia kelihatan seperti tampalan yang boleh retak dan berdarah. Timbangan biasanya berkembang pada sendi, seperti siku dan lutut. Mereka boleh berkembang di mana sahaja di badan, termasuk tangan, kaki, leher, dan muka.

Baca juga: Psoriasis dapat disembuhkan dengan terapi cahaya, apakah itu efektif?

Rawatan Tubuh Semula Jadi Psoriasis

Kulit gatal dan meradang yang menyertai psoriasis dapat dirawat dan dirawat. Anda hanya perlu membuat perubahan sederhana pada rutin harian anda.

  • Mengekalkan Kelembapan Kulit

Ini adalah salah satu perkara yang paling berkesan dan paling mudah yang boleh anda lakukan untuk kulit yang jengkel. Melembapkan kulit dapat mengurangkan kekeringan, gatal, kemerahan, sakit, dan bersisik. Anda mesti memilih pelembap bergantung pada seberapa kering kulit anda.

Ingat, produk kulit pelembap tidak semestinya mahal untuk berfungsi dengan baik. Jangan lupa mencari pelembap tanpa wangian. Melembapkan kulit anda selepas mandi kerana inilah masa yang sesuai. Sapukan pelembap berulang kali jika cuaca sejuk dan sangat kering.

  • Pancuran Air Panas

Mandi suam setiap hari menggunakan sabun ringan dapat menenangkan bintik gatal dan melegakan kulit kering yang disebabkan oleh psoriasis. Luangkan 15 minit untuk merendam dalam air suam. Setelah mandi suam, elakkan menggosok kulit dengan tuala untuk mengeringkannya. Tindakan menggosok boleh menjadikan luka lebih teruk malah menyebabkan luka baru. Selepas itu, segera berikan krim pelembap secara sekata.

Baca juga: Kulit Kering Berlebihan, Waspadalah terhadap Psoriasis

  • Berjemur

Cahaya ultraviolet (UV) di bawah sinar matahari dapat memperlambat pertumbuhan sel kulit. Begitu sedikit cahaya matahari boleh menjadi cara yang baik untuk menenangkan, memperbaiki, dan menyembuhkan luka psoriasis.

Cuba berjemur dua atau tiga kali seminggu dan sapukan pelindung matahari pada kulit. Tetapi anda harus sedar bahawa terlalu banyak sinar matahari dapat meningkatkan risiko barah kulit dan memburukkan lagi keadaan kulit. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi pertama.

  • Menguruskan Tekanan

Tekanan boleh memburukkan lagi psoriasis dan gatal-gatal. Beberapa orang bahkan mengesan gangguan pertama psoriasis pada masa mereka berada dalam keadaan tertekan. Anda mungkin dapat menenangkan gejala anda hanya dengan mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan tekanan. Dengan membina sistem sokongan misalnya dalam keluarga dan rakan. Fikirkan apa yang paling penting bagi anda dan luangkan masa untuk menggembirakan diri anda. Yoga dan meditasi juga berkesan untuk menguruskan tekanan. Walaupun berjalan-jalan di sekitar kawasan itu mungkin santai.

  • Elakkan menggaru kulit

Apabila kulit anda terasa gatal, anda pasti ingin menggaru. Tetapi anda perlu tahu bahawa menggaru dapat merobek kulit dan memberi jalan keluar kuman yang menyebabkan jangkitan. Keadaan ini juga boleh menyebabkan luka muncul di tempat yang sebelumnya tidak ada. Untuk itu, pastikan kuku anda sentiasa pendek dan bersih, serta menahan goresan.

Baca juga: 8 Jenis Psoriasis Yang Perlu Anda Ketahui

Dengan merawat tubuh dengan psoriasis, keadaan kulit sekarang harus dikawal dengan baik. Walaupun anda telah melakukan rawatan yang terbaik, tetap periksa keadaan kulit anda dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui cara memperbaikinya. Ayuh, muat turun permohonan lebih senang sihat.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua untuk Penjagaan Kulit Psoriasis
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Psoriasis
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Cara Mendapatkan Kulit Berkilau Apabila Anda Mengalami Psoriasis