Kesihatan

Penghidap Hipertensi Dapat Albuminuria

Jakarta - Istilah tekanan darah tinggi telah banyak disebut di dunia perubatan, tetapi pastinya tidak semua orang memahami apa itu tekanan darah. Tekanan darah adalah kekuatan atau tekanan darah ke dinding arteri kerana darah dipam keluar dari jantung ke seluruh badan. Sementara itu, tekanan darah tinggi atau hipertensi berlaku disebabkan peningkatan tekanan darah di arteri. Banyak faktor yang menyebabkan ini berlaku, termasuk peningkatan jumlah darah kerana lebihan cairan dalam darah dan saluran darah yang sempit atau tersumbat oleh lemak dan kolesterol jahat.

Semasa anda melakukan pemeriksaan tekanan darah, hasilnya akan ditulis dalam bentuk dua nombor yang dipisahkan dengan garis miring. Sebagai contoh, pasukan perubatan menulis bahawa bacaan tekanan darah anda adalah 120/80, jadi nombor pertama disebut tekanan sistolik, sementara yang kedua adalah tekanan diastolik. Tekanan sistolik adalah tekanan di arteri akibat degupan jantung, sementara tekanan diastolik adalah tekanan ketika jantung berehat di antara pam.

Tekanan darah normal biasanya berkisar antara 90 / 60-120 / 80 mmHg. Sekiranya tekanan darah anda melebihi jumlah itu, anda mesti segera menurunkan tekanan darah anda dengan minum ubat, berehat, dan menghindari makanan yang mengandung kolesterol. Kerana jika rawatan tidak dilakukan, pelbagai penyakit serius akan mengintai di dalam badan anda. Salah satunya adalah keadaan berbahaya pada buah pinggang, iaitu albuminuria.

Baca juga: Ternyata ini adalah faedah bagi penghidap hipertensi

Kesan Hipertensi pada Ginjal

Mungkin anda masih tertanya-tanya mengapa tekanan darah tinggi boleh memberi kesan pada buah pinggang, walaupun hubungannya kelihatan agak jauh. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mengetahui terlebih dahulu kesan hipertensi pada buah pinggang. Hipertensi menyebabkan kerosakan pada arteri yang merupakan komponen penting pada buah pinggang. Darah yang akan disaring oleh buah pinggang mengalir melalui saluran darah di sekitar ginjal, dan banyak darah mengalir di vena ini.

Hipertensi boleh menyebabkan kerosakan pada arteri ginjal, yang merupakan saluran darah yang membawa darah ke ginjal untuk penyaringan. Sekiranya hipertensi tidak dikawal, ia akan menyebabkan arteri di sekitar buah pinggang menjadi sempit, lemah, dan mengeras. Kerosakan pada arteri ini menyekat darah yang diperlukan oleh tisu di buah pinggang. Kerosakan pada arteri nefron juga dapat terjadi akibat tekanan darah tinggi, sehingga darah tidak dapat disaring dengan baik.

Seperti yang disebutkan sebelumnya, ginjal terdiri dari berjuta-juta nefron yang berfungsi sebagai unit penyaringan ginjal. Nefron ini mendapat bekalan darah mereka melalui saluran darah terkecil (kapilari yang berbentuk seperti rambut kecil) di dalam badan. Sekiranya arteri ini rosak, nefron tidak menerima oksigen dan nutrien yang mereka perlukan. Akhirnya, buah pinggang kehilangan keupayaannya untuk menyaring darah dan mengatur cairan, hormon, asid, dan garam di dalam badan anda. Hasil daripada kemampuan penyaringan yang berkurang ini, anda akan mudah terkena albuminuria.

Apa itu Albuminuria?

Albuminuria adalah keadaan di mana protein keluar dari buah pinggang bersama dengan air kencing. Albuminuria berterusan menunjukkan bahawa buah pinggang rosak. Nah, simptom yang akan berlaku ketika anda terkena albuminuria adalah pembengkakan wajah, pembengkakan pergelangan tangan, pembengkakan kaki dan perut, sakit di pinggang, dan badan menjadi mudah letih.

Untuk menyembuhkan penyakit ini, perlu memberi ubat untuk menghilangkan tekanan darah tinggi dan diabetes yang berlaku. Ubat diuretik juga diperlukan untuk mempercepat proses penyembuhan. Salah satu yang paling penting adalah mengurangkan makanan dengan kandungan protein yang tinggi.

Baca juga: Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hipertensi atau albuminuria, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!