Kesihatan

Terapi Bee Sting Boleh Mengatasi Gejala Rheumatisme, Benarkah?

Jakarta - Sengatan lebah sangat menyakitkan. Namun, sebilangan orang sebenarnya ingin mendapatkan racun dari sengatan lebah untuk merawat pelbagai penyakit melalui terapi yang dikenali sebagai terapi sengatan lebah atau apitherapy y.

Racun lebah berasid, tetapi tidak berwarna. Racun ini akan dikeluarkan dari badan apabila lebah merasakan ada ancaman. Dilaporkan, racun lebah mengandungi bahan kimia anti-radang yang terdiri daripada mineral, gula, asam amino, dan beberapa jenis enzim.

Kandungan ini dipercayai dapat mengurangkan kesakitan sambil mempercepat proses penyembuhan beberapa jenis gangguan kesihatan. Nah, salah satu sebatian yang bersifat anti-radang dan terkandung dalam sengatan lebah ini adalah melittin.

Terapi Sakit Lebah dan Rheumatisme

Lalu, adakah benar bahawa terapi sengatan lebah membantu melegakan rematik? Ternyata, sebuah kajian bertajuk Kajian Rawak Klinikal Terapi Bee-Sting untuk Rheumatoid Arthritis diterbitkan di Penyelidikan Akupunktur, berjaya mengetahui bahawa sengatan lebah dapat melegakan keadaan reumatik.

Baca juga: Ketahui 9 Jenis Rheumatisme

Kajian ini melibatkan 100 peserta yang menderita rematik. Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan, yang pertama menggunakan dadah dan kumpulan kedua dirawat menggunakan terapi sengatan lebah. Nampaknya, setelah menjalani rawatan selama tiga bulan, kedua-dua kumpulan mengakui bahawa artritis mereka mengalami penyembuhan. Namun, kumpulan yang menggunakan terapi sengatan lebah mengakui bahawa rematik tidak berulang berulang, berbeza dengan kumpulan yang hanya menggunakan ubat.

Kajian lain yang bertajuk Rawatan Rheumatoid Arthritis oleh Akupunktur Bee-venom diterbitkan di Penyelidikan Akupunktur , juga berjaya membuktikan bahawa terapi sengatan lebah dengan akupunktur memberikan kesan melegakan gejala yang serupa dengan rawatan rematik dengan ubat-ubatan.

Baca juga: Ini adalah beberapa tanda sakit belakang kerana rematik

Walau bagaimanapun, jika terapi ini tidak membantu, anda harus memeriksa keadaan anda ke doktor atau hospital terdekat. Sekiranya anda ingin bertanya kepada doktor atau pergi ke hospital, lebih mudah, gunakan aplikasinya . Bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan bantuan mengenai masalah kesihatan, doktor pakar dalam aplikasi tersebut sedia menolong.

Manfaat lain dari Terapi Bee Sting

Selain melegakan simptom reumatik, ternyata terapi sengatan lebah juga mempunyai banyak manfaat untuk masalah kesihatan lain, seperti:

  • Mempunyai Sifat Anti-Radang

Salah satu kelebihan racun lebah yang paling banyak ditemui adalah sifat anti-radang yang kuat. Sebilangan besar komponennya terbukti dapat mengurangkan keradangan, terutama melittin sebagai komponen utamanya. Dalam dos ringan, kesan anti-radang akan berfungsi dengan berkesan. Namun, jika digunakan secara berlebihan, ia akan menyebabkan gatal, sakit, dan bengkak.

Baca juga: Siapa yang Berisiko Penyakit Rematik?

  • Menyokong Kesihatan Kulit

Sebilangan produk serum dan pelembap untuk menyokong kecantikan kulit didapati mengandungi racun lebah. Ini kerana ramuan ini dapat meningkatkan kesihatan kulit dengan beberapa cara, termasuk mengurangi keradangan, kedutan, dan memberikan kesan antibakteria. Sebenarnya, racun ini juga mempunyai kesan antibakteria dan anti-radang yang kuat terhadap bakteria penyebab jerawat.

  • Meningkatkan Kekebalan Badan

Racun lebah juga memberi kesan positif pada sel-sel imun yang memediasi tindak balas alergi dan keradangan. Racun dari serangga ini juga dapat mengurangkan gejala yang berkaitan dengan keadaan autoimun, seperti lupus dan diabetes ensefalomielitis dengan mengurangkan keradangan dan menguatkan tindak balas imun badan

Ternyata, terapi sengatan lebah memang terbukti berkesan untuk merawat gejala yang berkaitan dengan keadaan reumatik. Walaupun begitu, jika terapi ini tidak berfungsi untuk menghilangkan gejala yang anda alami, anda masih harus mempertimbangkan rawatan perubatan, ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bee Venom: Kegunaan, Faedah, dan Kesan Sampingan.
Chen SY, et al. 2018. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rheumatoid Arthritis oleh Bee-venom Acupuncture. Penyelidikan Akupunktur 43 (4): 251-4.
Xi-De Liu, et al. 2008. Diakses pada tahun 2020. Kajian Rawak Klinikal Terapi Bee-Sting untuk Rheumatoid Arthritis. Penyelidikan Akupunktur 33 (3): 197-200.