Kesihatan

Punca Kesukaran Pertuturan, Kenali 6 Jenis Dysarthria

, Jakarta - Dysarthria adalah gangguan pertuturan yang berlaku kerana kelainan pada sistem saraf. Oleh itu, penghidap menjadi sukar untuk bercakap dan berkomunikasi dengan orang lain. Walaupun begitu, dysarthria tidak mempengaruhi tahap kecerdasan atau pemahaman penghidapnya.

Keadaan ini sering berlaku pada kanak-kanak, tetapi juga dapat dikesan hanya setelah dewasa. Pada kanak-kanak, dysarthria boleh menyebabkan kekecewaan, perubahan emosi dan tingkah laku. Secara beransur-ansur, ia akan mempengaruhi pendidikan dan perkembangan watak anak-anak. Kemudian, ia mencetuskan halangan dalam interaksi sosial anak-anak dan boleh memberi kesan jangka panjang hingga dewasa.

Baca juga: 10 Gejala Umum pada Orang yang Mengalami Dysarthria

Salah satu gejala khas keadaan ini adalah kesukaran mengawal otot-otot pertuturan. Ini berlaku kerana bahagian otak dan saraf yang mengawal pergerakan otot-otot ini tidak dapat berfungsi dengan normal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kecederaan kepala, jangkitan otak, tumor otak, strok, penyakit Parkinson, penyakit Lyme, distrofi otot, palsy Bell, cerebral palsy, dan kecederaan pada lidah.

Baca juga: Mengapa Strok Boleh Menyebabkan Gangguan Pertuturan Disartria?

Selain sukar bercakap dan berkomunikasi, penyakit ini juga sering menyebabkan beberapa gejala lain, seperti suara serak, nada suara yang monoton, irama ucapan yang tidak biasa, dan bercakap terlalu cepat atau terlalu perlahan. Di samping itu, penyakit ini juga boleh mencetuskan gejala, seperti tidak dapat berbicara dengan suara keras, kabur, sukar menggerakkan lidah, dan sukar menelan.

Rawatan untuk penyakit ini bergantung pada beberapa faktor, iaitu penyebabnya, keparahan gejala, dan jenis disartria yang menyerang. Cara mengubati penyakit ini dilakukan dengan mengatasi penyebabnya, misalnya disarthria yang terjadi akibat tumor, maka diperlukan pembedahan untuk membuang tumor tersebut.

Selain itu, penderita penyakit ini juga disarankan menjalani terapi untuk meningkatkan kemahiran bertutur, sehingga mereka dapat berkomunikasi dengan lebih baik.

Jenis-jenis Dysarthria

Jika dilihat dari lokasi kerosakan dan penyebabnya, disartria terbahagi kepada beberapa jenis. Keadaan ini terbahagi kepada:

1. Disarthria spastik

Disarthria spastik adalah jenis gangguan pertuturan yang paling biasa. Keadaan ini timbul kerana kerosakan pada serebrum. Kerosakan ini sering disebabkan oleh kecederaan kepala yang teruk yang dialami oleh seseorang.

2. Disartria ataksik

Berbeza dengan dysarthria spastik, dysarthria ataksik berlaku kerana kerosakan pada cerebellum atau cerebellum. Salah satu penyebab penyakit ini adalah keradangan pada bahagian otak kecil yang bertugas mengatur pertuturan.

3. Disarthria hipokinetik

Disartria jenis ini berlaku kerana kerosakan pada bahagian otak yang disebut ganglia basal. Keadaan ini juga boleh timbul kerana disebabkan oleh keadaan tertentu, seperti penyakit Parkinson.

4. Dyskinetic dan dystonic dysarthria

Disartria dyskinetic dan dystonic boleh timbul disebabkan oleh kelainan pada sel otot yang berkaitan dengan kemampuan bertutur. Disartria jenis ini sering berlaku pada orang yang juga menghidap penyakit Huntington.

5. Disarthria yang lembik

Kerosakan pada batang otak atau saraf periferal menyebabkan jenis dysarthria ini. Disartria flaccid sering berlaku pada orang dengan tumor saraf periferal dan myasthenia gravis.

6. Disarthria bercampur

Keadaan ini berlaku apabila seseorang mengalami beberapa jenis disarthria sekaligus. Secara amnya, disarthria campuran berpunca daripada kerosakan yang meluas pada tisu saraf.

Baca juga: Kesukaran bercakap, ini adalah 5 terapi untuk orang yang menderita disarthria

Ketahui lebih lanjut mengenai disartria dan cara mengatasinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!