Kesihatan

Selain Membuat Pipi Merah, Lupus Menyebabkan 13 Gejala Ini

, Jakarta - Memiliki pipi merah memang dapat menjadikan penampilan wajah anda lebih segar dan cantik. Namun, berhati-hatilah, jika kawasan kedua pipi dan jambatan hidung anda (zon-T) tiba-tiba bertukar menjadi merah. Ini mungkin merupakan gejala khas lupus yang disebut ruam rama-rama atau ruam rama-rama . Ayuh, kenal pasti gejala lupus di sini supaya anda dapat berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Mengenal Lupus

Lupus adalah penyakit keradangan kronik yang disebabkan oleh keadaan autoimun, di mana sistem imun menyerang sel, tisu, dan organ tubuh sendiri. Itulah sebabnya mengapa lupus adalah penyakit autoimun. Lupus boleh menyerang pelbagai bahagian dan organ tubuh, mulai dari kulit, sendi, sel darah, ginjal, paru-paru, jantung, saraf tunjang, hingga otak.

Baca juga: Prosedur Ujian Kekebalan untuk Orang yang Mengalami Lupus

Punca lupus masih belum diketahui dengan pasti sehingga kini. Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki, yang juga dipengaruhi oleh faktor genetik dan persekitaran.

Gejala Lupus

Terdapat banyak jenis lupus, tetapi yang paling biasa adalah lupus eritematosus sistemik. lupus eritematosus sistemik / SLE). Gejala SLE juga sangat pelbagai, kerana bergantung pada organ mana yang terkena lupus. Gejala lupus biasanya akan muncul dan berkembang secara beransur-ansur, mulai dari ringan hingga parah.

Salah satu gejala utama SLE adalah kemunculan ruam pada kulit. SLE paling kerap menyebabkan ruam merah yang merebak di bahagian hidung dan kedua pipi. Gejala yang menjadi ciri SLE juga dikenali sebagai ruam rama-rama. ruam rama-rama ), kerana bentuk ruam yang menyerupai sayap rama-rama.

Sebagai tambahan kepada ruam kulit, gejala utama SLE lain yang sering dikeluhkan oleh penghidap adalah merasa sangat letih. Orang dengan SLE dapat merasa sangat letih setelah melakukan rutin harian yang sederhana, seperti rutin pejabat atau pekerjaan rumah tangga. Sebenarnya, keletihan yang melampau masih dapat muncul setelah penghidapnya berehat.

Gejala utama SLE yang juga sering muncul adalah sakit sendi. Gejala-gejala ini biasanya muncul pada sendi tangan dan kaki penghidap yang boleh bertambah teruk pada waktu pagi.

Baca juga: Prosedur Ujian Kekebalan untuk Orang yang Mengalami Lupus

Sebagai tambahan kepada gejala utama, terdapat juga pelbagai gejala lain yang boleh muncul. Namun, tidak semua gejala ini akan dialami oleh penghidapnya. Ramai orang dengan lupus hanya mengalami gejala utama. Berikut adalah gejala lain yang dialami oleh penghidap SLE:

 1. Demam tanpa sebab yang jelas;

 2. Sakit kepala;

 3. Migrain;

 4. Mata kering;

 5. Keguguran rambut;

 6. Sakit dada;

 7. Sariawan berulang;

 8. Hipertensi;

 9. limfadenopati;

 10. Hilang ingatan;

 11. Sesak nafas kerana anemia, radang paru-paru atau jantung;

 12. Pengekalan dan pengumpulan cecair di dalam badan, salah satunya dicirikan oleh pembengkakan pergelangan kaki; dan

 13. Jari dan jari kaki menjadi putih atau biru apabila terkena sejuk atau dalam keadaan tertekan. Keadaan ini dinamakan fenomena Raynaud.

Baca juga: 4 Komplikasi Akibat Lupus Yang Perlu Diperhatikan

Nah, itu adalah 13 gejala lupus yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengalami salah satu simptom utama lupus, anda harus berjumpa doktor dengan segera supaya ia dapat dirawat seawal mungkin. Sekiranya anda tidak pasti mengenai gejala kesihatan yang anda alami, tanyakan kepada doktor dengan permohonannya . Hubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor untuk membincangkan sebarang masalah kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found