Kesihatan

Hati-hati, peritonitis boleh mencetuskan 5 komplikasi ini

, Jakarta - Masalah yang berkaitan dengan perut, seperti pedih ulu hati, sakit perut, cirit-birit, atau kembung, sebenarnya tidak banyak dibandingkan dengan peritonitis. Masih tidak dikenali dengan penyakit ini? Peritonitis adalah keradangan pada lapisan nipis dinding perut (peritoneum).

Peritoneum itu sendiri berfungsi melindungi organ-organ di rongga perut. Lalu, mengapa keradangan boleh timbul? Pelakunya semua ini disebabkan oleh jangkitan bakteria dan kulat.

Perkara yang perlu diperhatikan, jika tidak dirawat dengan baik, peritonitis dapat menyebabkan jangkitan yang menyebar ke seluruh tubuh, dan membahayakan nyawa penghidapnya. Orang dengan peritonitis memerlukan rawatan perubatan segera. Tujuannya adalah untuk merawat jangkitan dan keadaan perubatan yang mendasari.

Jadi, apa komplikasi peritonitis yang perlu diperhatikan?

Baca juga: Inilah risiko penyakit yang menyebabkan peritonitis

 1. Ensefalopati hepatik

Ensefalopati hepatik atau ensefalopati hepatik adalah salah satu komplikasi peritonitis yang mesti diberi perhatian. Ensefalopati hepatik adalah keadaan apabila seseorang kehilangan fungsi otak kerana hati tidak lagi dapat mengeluarkan bahan toksik dari darah.

2. Sepsis

Peritonitis boleh merebak ke darah dan boleh menyebabkan sepsis (keracunan darah) yang berpotensi mengancam nyawa. Keadaan ini berlaku apabila bahan kimia memasuki saluran darah dan mencetuskan tindak balas keradangan. Akibatnya, sejumlah perubahan dapat merosakkan berbagai sistem organ, termasuk kegagalan organ dan kematian.

3. Sindrom Hepatorenal Progresif

Peritonitis bakteria juga dapat memicu hepatorenal progresif, yang merupakan sindrom berbahaya kerana penurunan fungsi ginjal yang disebabkan oleh penyakit hati. Kajian mengatakan sindrom ini lebih cenderung berlaku pada seseorang yang sudah mempunyai tahap kekurangan buah pinggang. Kerana kecederaan buah pinggang akut dapat memperburuk peritonitis yang dialami dan meningkatkan risiko hepatorenal progresif.

Baca juga: Peritonitis Sakit perut boleh membawa maut

 1. Bakteria

Komplikasi peritonitis juga dapat menyebabkan bakteremia atau jangkitan pada aliran darah. Keadaan ini berlaku apabila terdapat bakteria dalam aliran darah. Sekiranya bakteria ini bertahan cukup lama dan dalam jumlah yang banyak, tentu saja, ia boleh memberi kesan yang lebih serius.

5. Komplikasi Lain

Komplikasi lain yang perlu diperhatikan adalah pembentukan abses atau koleksi nanah di rongga perut, serta lekatan usus yang dapat menyumbat usus.

Nah, komplikasi sudah ada, bagaimana dengan simptomnya?

Dari Demam hingga Hati Berdebar

Bercakap mengenai gejala peritonitis adalah sama dengan membicarakan banyak aduan. Penting untuk memahami bahawa gejala peritonitis bergantung pada penyebab jangkitan atau keradangan. Walau bagaimanapun, satu gejala yang sangat biasa dan boleh muncul dalam sekelip mata, iaitu kehilangan selera makan dan permulaan loya. Nah, berikut adalah gejala peritonitis:

 • Demam.

 • Cirit-birit.

 • Sakit perut, lebih ketara apabila disentuh atau digerakkan.

 • Keletihan.

 • Jumlah air kencing kurang, atau tidak membuang air kecil.

 • Rasa kenyang atau kenyang di bahagian perut.

 • Pening dan muntah.

 • Sembelit dan tidak dapat membuang gas.

 • Kembung.

 • Haus yang berpanjangan.

 • Degupan jantung.

Bagi anda atau ahli keluarga yang mengalami simptom di atas, segera berjumpa atau berjumpa doktor. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Baca juga: Bahaya Peritonitis, Ketahui Fakta

Perhatikan Punca Peritonitis

Terdapat sekurang-kurangnya dua kategori utama penyebab peritonitis. Yang pertama adalah peritonitis bakteria spontan yang berkaitan dengan koyakan atau jangkitan cairan peritoneal. Kedua, peritonitis sekunder akibat jangkitan yang telah merebak dari saluran pencernaan. Nah, berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan peritonitis.

 • Kecederaan atau trauma.

 • Ulser perut berasingan.

 • Sirosis, parut hati kerana kerosakan hati jangka panjang.

 • Gangguan gastrointestinal, seperti penyakit Crohn atau diverticulitis.

 • Pecahnya lampiran.

 • Prosedur perubatan seperti peritoneal - rawatan biasa bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai peritonitis? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Peritonitis.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses tahun 2020. Peritonitis.
Klinik Mayo (2018). Penyakit dan Keadaan. Peritonitis.
Pietrangelo, A. Healthline (2017). Peritonitis.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found