Kesihatan

Efusi pleura tidak boleh dipandang ringan, inilah sebabnya

Jakarta - Dari banyak penyakit yang menyerang paru-paru, efusi pleura adalah salah satu yang mesti diperhatikan. Masalah kesihatan ini dicirikan oleh penumpukan cecair di antara dua lapisan pleura. Pleura adalah selaput yang memisahkan paru-paru dan dinding dada dalaman.

Sebenarnya, cecair yang dihasilkan oleh pleura mempunyai fungsi tersendiri, iaitu sebagai pelincir untuk membantu melancarkan pergerakan paru-paru ketika bernafas. Masalahnya ialah apabila cecair ini terkumpul, ia boleh menyebabkan gejala kesihatan tertentu. Contohnya, menyebabkan sukar bernafas.

Tetapi perlu diingat, walaupun dapat dialami oleh usia berapa pun, masalah kesihatan yang satu ini lebih sering dialami oleh wanita berbanding lelaki.

Ketahui Simptomnya

Menurut pakar, jika penumpukan cairan masih ringan, biasanya penderita penyakit ini tidak merasakan adanya gejala. Namun, jika tahap penumpukan di atas normal atau bahkan teruk, penghidapnya mungkin mengalami sakit dada ketika menghirup dan menghembus nafas. Bukan itu sahaja, biasanya keadaan ini juga akan disertai batuk dan demam.

Selain itu, sesak nafas adalah salah satu gejala yang sering dialami oleh orang yang menghidap penyakit ini. Apabila masalah paru-paru ini menyerang, cairan di rongga pleura menyebabkan paru-paru tidak mengembang sepenuhnya semasa anda menyedut. Nah, kesannya berlaku sesak nafas yang merupakan gejala yang paling biasa.

Walaupun batuk adalah kisah lain. Sebilangan besar penghidap akan mengalami batuk kering dan tidak ada kahak. Namun, jika disebabkan oleh radang paru-paru, gejala-gejala batuk kahak dapat terjadi.

Banyak Faktor Punca

Efusi pleura itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu transudatif dan eksudatif. Pelakunya jenis transudatif ini disebabkan oleh peningkatan tekanan pada saluran darah atau tahap protein yang rendah dalam darah. Nah, inilah yang membuat cecair meresap ke lapisan pleura. Sementara efusi pleura eksudatif disebabkan oleh keradangan, tumor, kecederaan paru-paru, dan penyumbatan saluran darah atau saluran limfa.

Selain beberapa perkara di atas, masalah perubatan ini juga boleh berlaku kerana komplikasi dari beberapa jenis penyakit lain. Sebagai contoh:

  • Kegagalan jantung.

  • Jangkitan paru-paru (pneumonia) batuk kering dan barah paru-paru.

  • Embolisme pulmonari.

  • Penyakit buah pinggang yang teruk boleh mempengaruhi bagaimana cecair disimpan di dalam badan.

  • Lupus dan penyakit autoimun yang lain

  • Artritis reumatoid.

  • Sirosis atau penurunan fungsi hati.

Diagnosis

Untuk menentukan diagnosis penyakit ini, para pakar memerlukan penilaian menyeluruh. Contohnya, melalui pengumpulan maklumat dari pesakit dan pemeriksaan fizikal. Namun, sekiranya doktor mengesyaki seseorang menghidap penyakit ini, doktor akan meneruskan pemeriksaan dengan lebih terperinci. Pemeriksaan biasanya dilakukan melalui beberapa prosedur pengimbasan, seperti sinar-X dada, ultrasound, dan CT scan dada.

Sekarang, jika efusi pleura telah dikesan, maka tindakan selanjutnya adalah torakosentesis atau tusukan pleura untuk memeriksa jenis cecair. Kedua-dua tindakan tersebut adalah pengambilan sampel cecair melalui jarum yang dimasukkan ke dalam rongga pleura melalui tulang rusuk. Baiklah, maka cecair itu akan dianalisis di makmal.

Adakah anda mempunyai aduan perubatan atau mengalami masalah paru-paru seperti di atas?

Anda boleh meminta nasihat doktor atau rawatan perubatan yang betul. Sangat mudah, hanya melalui aplikasi. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Cara Mengekalkan Kapasiti Paru
  • Hidup Lebih Sihat dengan Menjaga Kesihatan Paru
  • Jangan memandang rendah penyakit paru-paru basah, ini adalah petua untuk mencegahnya
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found