Kesihatan

9 Tanda Anak Anda Mempunyai Ketumbuhan Wilms

Jakarta - Anak-anak rentan terhadap penyakit kerana kekebalan mereka yang semakin meningkat memudahkan kuman, virus dan bakteria menjangkiti. Bukan hanya penyakit musiman, penyakit langka tidak luput dari sasaran, salah satunya adalah tumor Wilms.

Tumor Wilms adalah barah yang jarang berlaku yang menyerang buah pinggang pada kanak-kanak. Juga dikenali sebagai nephroblastoma, tumor ini biasa berlaku pada kanak-kanak berumur 3 atau 4 tahun, dan menjadi kurang biasa kerana kanak-kanak berumur 5 tahun atau lebih tua. Tumor ini sering berlaku pada satu buah pinggang, walaupun boleh menyerang dua buah pinggang pada masa yang sama.

Tumor langka ini diduga disebabkan oleh faktor genetik, seperti sindrom cacat lahir. Walau bagaimanapun, sejarah keluarga sindrom Beckwith-Wiedemann juga meletakkan kanak-kanak pada risiko yang lebih besar. Ia juga disebabkan oleh kecacatan pada ginjal, iris, saluran kencing atau organ intim, serta sindrom Denys-Drash atau kecacatan alat kelamin.

Baca juga: Kenali tumor Wilms, penyakit yang menyerang buah pinggang kanak-kanak

Tanda-tanda Tumor Wilms pada Kanak-kanak

Tanda-tanda tumor Wilms pada kanak-kanak berbeza-beza, dan beberapa kanak-kanak tidak mempunyai gejala yang jelas berkaitan dengan penyakit ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan kanak-kanak dengan tumor ini mengalami satu atau lebih tanda berikut.

  • Bengkak perut.

  • Sakit perut.

  • Demam.

  • Darah dalam air kencing.

  • Pening dan muntah.

  • Sembelit.

  • Hilang selera makan.

  • Susah bernafas.

  • Tekanan darah tinggi.

Baca juga: Waspadalah terhadap Gejala Medulloblastoma atau Tumor Kanser Pediatrik

Sekiranya tumor berkembang ke perut, ibu tidak boleh memberi tekanan ke kawasan tersebut. Pecahnya tumor boleh menyebabkan sel barah merebak ke tisu lain di dalam badan. Tanda-tanda tumor Wilms ini serupa dengan keadaan perubatan lain atau masalah kesihatan yang serius.

Rawatan tumor Wilms pada kanak-kanak biasanya dilakukan dengan pembedahan dan kemoterapi. Walau bagaimanapun, kedua-dua rawatan ini mempunyai risiko jangka pendek dan jangka panjang. Risiko jangka pendek merangkumi sariawan, keletihan, keguguran rambut, imuniti yang lemah, lebam dan pendarahan yang mudah, mual, muntah, dan kehilangan selera makan.

Sementara itu, kesan jangka panjang rawatan untuk tumor Wilms termasuk perkembangan barah sekunder, seperti leukemia. Selain itu, mungkin terdapat kelemahan beberapa organ dalaman, salah satunya adalah jantung. Walaupun begitu, faedah rawatan pasti jauh lebih besar daripada risiko yang timbul dengannya.

Baca juga: Hari Kanser Kanak-kanak Sedunia, Inilah 7 Kanser Yang Mudah Dihentam Menyerang Anak Kecil Anda

Tumor Wilms pada kanak-kanak boleh menjadi jinak atau anaplastik. Jenis anaplastik lebih sukar disembuhkan. Sementara tumor jinak mempunyai kadar penyembuhan yang tinggi. Sekiranya seorang kanak-kanak berumur di bawah 15 tahun ketika didiagnosis dengan penyakit itu, dia berpeluang hidup 5 tahun atau lebih. Dalam kes diagnosis tahap 1 dan 5, kadar kelangsungan hidup 4 tahun berada di antara 55 hingga 83 peratus untuk tumor anaplastik, dan 87 hingga 99 persen untuk kes jinak.

Apa sahaja rawatan yang anda pilih untuk merawat tumor Wilms pada anak anda, anda harus mengetahui semua risiko dan kesan lain yang mungkin berlaku. Inilah sebabnya mengapa ibu perlu bertanya kepada doktor, jangan pernah berfikir sendiri. Jangan pernah mengatakan bahawa meminta doktor itu rumit, puan, kerana sekarang anda boleh menggunakan aplikasinya . Ibu hanya perlukan muat turun permohonan di telefon anda, pilih pakar pediatrik, dan tanyakan mengenai gejala aneh yang anda lihat pada badan bayi anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found