Kesihatan

Mitos atau Fakta, Penyakit Meniere Boleh Menyebabkan Pekak Kekal

, Jakarta - Jika anda mengalami vertigo bersamaan dengan masalah pendengaran, anda mungkin menghidap penyakit Meniere. Penyakit ini adalah penyakit yang menyerang telinga dalam. Penyakit Meniere boleh menyebabkan penghidap kehilangan keupayaan untuk mendengar di satu telinga untuk sementara atau selamanya.

Seseorang yang menghidap penyakit Meniere akan merasa seperti kepala berpusing atau vertigo. Selain itu, sistem pendengaran akan sukar digunakan disertai dengan deringan di telinga, dan seolah-olah ada tekanan di telinga. Penyakit Meniere boleh menyerang orang dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, orang yang berumur 20-50 tahun lebih cenderung menghidap penyakit ini.

Setakat ini, penyebab seseorang menghidap penyakit Meniere masih belum diketahui. Salah satu perkara yang boleh menyebabkan ini berlaku adalah apabila cecair di telinga terlalu tinggi. Dalam beberapa kes yang telah berlaku, penyakit dengan ciri vertigo dikaitkan dengan kecederaan kepala, penggunaan alkohol, jangkitan telinga, sejarah keluarga, hingga merokok. Walau bagaimanapun, faktor-faktor ini tidak boleh menjadi penanda aras yang pasti.

Gejala Yang Boleh Berlaku Ketika Seseorang Mengalami Penyakit Meniere

Gejala yang boleh timbul pada seseorang yang mempunyai penyakit Meniere boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Di samping itu, kekerapan gejala juga berbeza-beza, ada yang mengalaminya selama beberapa minggu, bulan, atau hingga bertahun-tahun. Seseorang yang diserang penyakit ini juga akan merasa loya, berpeluh, dan sukar mengawal pergerakan mata. Gejala lain yang mungkin berlaku pada seseorang, seperti:

  1. Vertigo berulang, iaitu perasaan seperti badan berputar dengan cepat beberapa kali dan kemudian tiba-tiba berhenti. Badan anda akan berasa seperti berada di ruang berputar dan kehilangan keseimbangan. Vertigo ini boleh berlangsung selama 20 minit hingga lebih dari dua jam atau boleh bertahan selama 24 jam.

  2. Kehilangan pendengaran pada penyakit Meniere mungkin naik dan turun, terutamanya apabila penyakit itu menyerang di tempat pertama. Sebilangan besar orang dengan penyakit Meniere akan mengalami kehilangan pendengaran kekal.

  3. Seseorang yang mempunyai penyakit ini dapat merasakan deringan di telinga atau biasa disebut tinnitus. Suara berdengung ini akan didengar dalam nada rendah.

Penyakit Meniere Boleh Menyebabkan Pekak Kekal

Penyakit Meniere pada umumnya akan menyerang seseorang dalam pelbagai peringkat, sesuai dengan perkembangan penyakit dari semasa ke semasa. Tahap-tahap ini adalah:

  1. Peringkat awal

Pada peringkat ini, seseorang akan mengalami vertigo secara tiba-tiba. Selain itu, telinga akan merasa sukar didengar dan mungkin mengalami pendengaran yang biasanya akan hilang ketika vertigo reda.

  1. Peringkat Tengah

Gejala vertigo akan berkurang pada tahap ini. Walau bagaimanapun, kehilangan pendengaran dan tinitus akan bertambah teruk. Sebilangan orang juga akan mengalami remisi jangka panjang yang dapat bertahan hingga beberapa bulan.

  1. Peringkat akhir

Pada peringkat akhir ini, penghidap jarang akan mengalami vertigo atau mungkin tidak merasakannya lagi. Walau bagaimanapun, tinnitus dan kehilangan pendengaran akan bertambah teruk dan boleh menyebabkan pekak kekal pada tahap ini. Di samping itu, penghidapnya akan kehilangan keseimbangan dan selalu merasa tidak stabil.

Itulah perbincangan mengenai penyakit Meniere yang boleh membuat penderita mengalami pekak kekal. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai penyakit ini, doktor dari sedia menolong. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga:

  • Meniere Boleh Menyebabkan Kehilangan Pendengaran
  • Bunyi Kering di Telinga? Hati-hati Gejala Meniere!
  • Meniere Umum menyerang orang berusia 20-an?