Kesihatan

Berikut adalah Komplikasi dan Rawatan Rosacea

, Jakarta - Rosacea adalah penyakit yang boleh menyebabkan gejala tertentu pada kulit wajah, seperti kemerahan dan ruam. Walau bagaimanapun, rosacea berbeza dengan penyakit kulit lain, seperti jerawat dan alahan. Gejala rosacea boleh bertahan selama beberapa minggu hingga beberapa bulan, kemudian hilang.

Dari masa ke masa, kemerahan kekal (eritema) dapat berkembang ketika kapilari melebar dan pustula mula terbentuk. Pada lelaki, rosacea yang teruk boleh menyebabkan hidung menjadi merah dan membesar (rhinophyma). Sekiranya tidak dirawat dengan segera, rosacea boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan komplikasi.

Baca juga: Ini adalah jenis makanan yang boleh mencetuskan Rosacea

Komplikasi Disebabkan oleh Rosacea

Walaupun jarang, rosacea berpotensi menyebabkan kesan kekal, seperti penebalan kulit pada wajah, hidung bengkak (rhinophyma), dan gangguan penglihatan. Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini , rosacea juga boleh mempengaruhi mata. Akibatnya, kelopak mata dapat meradang. Keadaan ini biasa disebut blepharitis.

Walaupun rosacea bukanlah keadaan yang mengancam nyawa, ia boleh mengganggu penampilan, membuat penderita merasa malu, kecewa, cemas, dan kurang percaya diri. Sekiranya penebalan kulit pada wajah dan hidung berlaku, penghidap dapat membincangkan penyelesaiannya dengan pakar bedah plastik untuk memperbaiki penampilan wajah.

Pakar bedah plastik mungkin mencadangkan beberapa prosedur pembedahan, seperti membuang tisu berlebihan atau mengubah bentuk hidung. Selain itu, teknik dermabrasi dapat dilakukan dengan menggunakan alat khas untuk mengikis lebihan kulit yang disebabkan oleh rosacea.

Bagaimana Merawatnya?

Malangnya, penyakit kulit rosacea tidak dapat disembuhkan. Rawatan hanya dapat melegakan gejala yang disebabkan. Itulah sebabnya, rawatan untuk setiap penghidap juga berbeza-beza bergantung pada keparahan gejala.

Berikut adalah beberapa ubat dan produk penjagaan kulit yang biasa digunakan untuk merawat rosacea:

  • Dadah klonidin dan penyekat beta , sebagai bisoprolol untuk mengurangkan ruam merah pada kulit.
  • Tablet doxycycline dan isotretinoin atau krim kulit metronidazol untuk merawat jerawat yang timbul.
  • Pelindung matahari dan pelembap untuk merawat kulit kering dan sensitif.
  • Titisan mata untuk melegakan kerengsaan mata.

Baca juga: Ketahui 4 jenis Rosacea dan simptomnya

Anda boleh membeli ubat-ubatan di atas atau jenis ubat lain melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Melancarkan dari Klinik Mayo Terdapat sebilangan rawatan untuk menghilangkan gejala rosacea, termasuk:

  • Ketahui perkara-perkara apa yang boleh mencetuskan gejala rosacea dan hindarkannya sebanyak mungkin.
  • Pilih pelembap atau produk penjagaan kulit khusus untuk kulit sensitif.
  • Sebelum bergerak di luar rumah, sapukan pelindung matahari dengan SPF 30 terlebih dahulu pada kulit wajah.
  • Elakkan aktiviti luar dari jam 10 pagi hingga 4 petang agar tidak terdedah kepada cahaya matahari atau gunakan perlindungan, seperti topi atau payung.
  • Bersihkan wajah anda dengan air suam dan lap kering sebelum menggunakannya solekan .
  • Kurangkan penggunaan solekan pada mata. Sekiranya anda mahukan solek mata, bersihkannya solekan sehingga mata bersih sepenuhnya menggunakan air suam untuk mengelakkan kegatalan.

Baca juga: Adakah benar bahawa orang dengan Rosacea berisiko menghidap Alzheimer?

Nah, itulah komplikasi yang boleh berlaku akibat rosacea dan cara mengatasinya. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kesihatan atau kecantikan kulit wajah yang lain, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Rosacea

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa itu rosacea?