Kesihatan

Lama Hamil Selepas Keguguran, Apa yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Kadang-kadang tidak semuanya berjalan seperti yang anda mahukan. Ini juga berlaku untuk kehamilan yang boleh menyebabkan keguguran. Selepas peristiwa malang ini, kebanyakan wanita terus berusaha untuk mendapatkan kehamilan baru. Namun, dalam masa yang lama kehamilan juga tidak berlaku. Apa yang menyebabkan wanita sukar hamil selepas keguguran? Inilah jawapannya!

Punca Kesukaran Mengandung Selepas Keguguran

Apabila seorang wanita yang mengalami keguguran merancang untuk hamil lagi, mungkin memerlukan masa yang lama dan sangat sukar. Sesungguhnya keguguran adalah salah satu perkara yang paling menyakitkan bagi seseorang untuk ditangani dan boleh menimbulkan kebimbangan mengenai kemungkinan masalah ini berulang. Tidak sedikit ibu yang bertanya sekiranya mereka boleh hamil atau mempunyai bayi yang sihat.

Baca juga: Bagaimana cara hamil cepat selepas kuret?

Harap maklum, biasanya tidak melakukan hubungan seks selama dua minggu setelah kejadian tidak dijangka berlaku untuk mencegah jangkitan. Wanita dapat ovulasi dan hamil sebaik dua minggu selepas keguguran. Walaupun begitu, wanita mesti bersedia secara emosional dan fizikal kerana mereka mungkin masih merasa terkena. Secara amnya, tidak mudah hamil lagi setelah mengalami kematian janin ini.

Oleh itu, setiap wanita harus mengetahui perkara-perkara apa yang boleh menyukarkannya untuk hamil lagi setelah keguguran. Dengan mengetahuinya, sudah tentu langkah-langkah yang tepat di masa depan dapat diambil agar kehamilan yang sihat dapat dicapai di masa depan. Berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan wanita panjang hamil selepas keguguran:

1. Kesan Curettage

Dilatasi dan kuret adalah prosedur untuk membuang tisu dari dalam rahim wanita. Doktor cuba membersihkan lapisan rahim selepas keguguran atau pengguguran. Apabila ini selesai, komplikasi mungkin berlaku, walaupun jarang terjadi. Contohnya ialah kerosakan pada serviks dan pembentukan tisu parut di dinding rahim. Kedua-duanya boleh menjadikan kehamilan lebih sukar berlaku dan menyebabkan kemandulan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Keguguran

2. Trauma

Ini adalah salah satu yang paling biasa selepas seorang wanita mengalami keguguran. Trauma yang berlaku berisiko menyebabkan PTSD, dan masalahnya boleh bertahan hingga sembilan bulan atau lebih. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud setiap wanita akan mengalami perkara ini. Sebaiknya periksa dengan pakar psikologi untuk mendapatkan perhatian khusus agar program kehamilan dapat disambung semula.

3. Tekanan pada Rakan Lelaki

Sebenarnya, bukan hanya wanita yang dapat mengalami perasaan dipukul, tetapi juga lelaki. Reaksi yang ditunjukkan oleh lelaki boleh berbeza dengan wanita, biasanya dengan menyibukkan diri dengan segala yang dapat dilakukan. Ada kemungkinan bahawa dia lari dari perasaannya dengan mengambil lebih banyak alkohol. Sudah tentu, pengambilan alkohol yang berlebihan boleh mempengaruhi kadar kesuburan lelaki. Bukan hanya itu, tekanan yang berkembang menjadi kemurungan juga boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki.

Baca juga: Setelah mengalami keguguran, adakah perlu menjalani rawatan kuret?

Itulah beberapa sebab yang perlu diketahui ketika wanita memerlukan waktu lebih lama untuk hamil setelah keguguran. Oleh itu, ibu harus mengelakkan semua masalah ini dengan kerap berjumpa pakar perubatan. Pemeriksaan obstetrik semasa kehamilan juga penting dilakukan untuk mengelakkan keguguran yang tentunya tidak dijangka oleh pasangan.

Ibu juga boleh memeriksa diri di beberapa hospital yang berfungsi untuk memastikan anda berada dalam keadaan fizikal dan mental yang baik. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , tempahan untuk pemeriksaan boleh dibuat secara langsung dengan hanya menentukan doktor dan hospital yang dikehendaki. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Jurnal Kesuburan Houston. Diperoleh pada 2021. Sebab-sebab Kemandulan Selepas Keguguran.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Dilatasi dan kuret (DC).