Kesihatan

Bilakah Bayi Boleh Makan Buah Pepaya?

, Jakarta - Ketika si kecil menginjak enam bulan, sebenarnya nutrien yang diperoleh dari susu ibu tidak lagi mencukupi. Inilah peranan makanan pelengkap susu ibu (MPASI). Contohnya, buah-buahan, sayur-sayuran, hingga pengambilan karbohidrat dari bubur nasi, atau protein dari daging.

Mengenai buah ini, banyak ibu takut memberikannya haluskan untuk MPASI menu pertama. Sebabnya ialah ketakutan bahawa pengenalan buah terlebih dahulu, dapat menyukarkan bayi menyukai atau menerima sayur-sayuran. Sebenarnya, ini hanya mitos.

Dari pelbagai jenis buah, betik adalah buah yang sering dipilih oleh ibu sebagai makanan pelengkap. Namun, bilakah masa yang tepat untuk bayi memakan betik?

Baca juga: 7 Khasiat Buah Pepaya untuk Kesihatan

Walaupun fleksibel, perhatikan syaratnya

Menurut seorang pakar dari bahagian gastrohepatology dari Fakulti Kedokteran, Universitas Indonesia, pada dasarnya, semua buah dapat dimakan asalkan tidak berlebihan. Dengan kata lain, itu tidak bermaksud bahawa terdapat beberapa jenis buah yang harus dielakkan. Walaupun begitu, terdapat beberapa jenis buah yang perlu diberi perhatian.

Contohnya, nangka dan durian. Nangka mengandungi gas yang tinggi, sementara durian tinggi glukosa yang dapat membuat anak cepat kenyang, jadi mereka malas makan. Oleh itu, pemberian dua buah ini mesti difikirkan dengan jelas. Lalu, bagaimana dengan betik?

Menurut pakar di atas, apabila anak telah memasuki usia 6 bulan ke atas, ibu dapat memulai dengan memberikan buah yang cenderung "netral" pada istilah ini. Contohnya betik, epal, tembikai, atau pir. Tetapi, ada juga ibu yang menunggu sehingga bayi berusia 10 bulan ke atas untuk memberikan betik.

Namun, kembali kepada penjelasan di atas, secara prinsipnya semua buah dapat dimakan selagi tidak berlebihan. Bagaimana masanya? Selepas penyusuan eksklusif berakhir, atau enam bulan ke atas.

Mengenai buah betik ini, ibu juga mesti memahami kandungannya. Buah ini mengandungi serat tunggal iaitu inulin. Apabila dimakan lebih dari 15 gram sehari, serat ini dapat membuat perut kembung dan mual. Nah, inilah yang boleh membuat jari bayi membuang air besar lebih kerap dengan najis yang lebih berair.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

Selain itu, cuba perhatikan keadaan bayi, lihat reaksinya setelah memakan betik. Sebabnya, betik adalah salah satu alahan pada bayi. Oleh itu, jika berlaku reaksi alahan, segera hentikan pemberian betik kepada bayi.

Selepas itu, segera hubungi doktor anda sekiranya keadaannya tidak bertambah baik. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Jadi, apa faedah buah betik untuk bayi?

Melancarkan Pencernaan Untuk Menguatkan Kekebalan

Setelah masa makan tambahan tiba, ibu boleh mencuba memberikan betik secara beransur-ansur kepada bayi. Contohnya, satu sudu teh sehingga dia terbiasa dengan rasa. Kemudian, kemudian berikan sebahagian makanan.

Buah betik mempunyai pelbagai khasiat untuk bayi. Salah satunya melancarkan sistem pencernaan. Pepaya mengandungi papain , enzim yang secara efektif memecah struktur makanan yang kompleks. Inilah sebabnya mengapa banyak koki menggunakan buah ini untuk melembutkan daging. Ibu boleh memberi kira-kira 2-3 auns betik untuk bayi untuk memudahkan pencernaan.

Selain itu, buah ini juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, jadi baik untuk bayi mengambilnya kerana sistem kekebalan tubuh mereka masih berkembang. Ingat, sistem ketahanan bayi tidak baik, boleh membuatnya mudah diserang penyakit dan jangkitan. Buah betik kaya dengan vitamin C, nutrien yang sangat penting untuk meningkatkan sistem imun bayi.