Kesihatan

3 Siasatan untuk Mengesan Sakit Belakang

, Jakarta - Sakit belakang boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor dan dicirikan oleh sakit berselang atau berterusan di bahagian bawah punggung. Sakit belakang yang rendah sakit belakang boleh menyerang satu bahagian pinggang atau kedua-duanya. Selain memerhatikan kemunculan gejala, terdapat beberapa ujian sokongan yang dapat dilakukan untuk mengesan sakit belakang.

Siasatan perlu dilakukan untuk mengetahui apa yang menyebabkan sakit belakang. Keadaan ini paling kerap berlaku kerana terdapat kecederaan pada otot atau sendi di kawasan pinggang. Kecederaan boleh berlaku kerana kedudukan badan yang salah, kebiasaan mengangkat beban yang terlalu berat, akibat melakukan gerakan berulang. Sakit belakang juga boleh disebabkan oleh penyakit seperti masalah buah pinggang, jangkitan, atau masalah tulang belakang.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Mencetuskan Sakit Belakang

Mendiagnosis Punca Sakit Belakang

Sakit belakang paling kerap berlaku kerana kecederaan pada otot lumbar. Di samping itu, keadaan ini juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Oleh itu, perlu dilakukan pemeriksaan tambahan untuk mengetahui apakah punca sebenar sakit belakang. Ujian biasanya bermula dengan pemeriksaan fizikal, termasuk refleks dan jarak gerakan.

Selepas itu, siasatan dapat dilakukan sekiranya gejala sakit belakang tidak membaik setelah beberapa minggu atau gejala yang lebih serius muncul. Terdapat beberapa jenis pemeriksaan yang dapat dilakukan, termasuk:

1. Ujian Darah

Sakit belakang mungkin muncul kerana jangkitan atau keradangan. Yang pasti, perlu dilakukan ujian darah. Prosedur pemeriksaan ini dilakukan dengan menggunakan jumlah darah lengkap, kadar pemendapan eritrosit (ESR), dan protein C-reaktif.

2. Ujian Pengimejan

Mengesan penyebab sakit punggung bawah juga boleh dilakukan dengan ujian pencitraan, seperti gambar sinar-x , Imbasan CT , dan MRI. Pemeriksaan jenis ini dilakukan untuk memeriksa struktur tulang, otot, dan ligamen. Pengimejan juga boleh dilakukan untuk mengetahui keadaan dan pencetus sakit belakang yang lain.

Baca juga: Pinggang Punggung Sering Sakit, Adakah Masa Untuk Menguji Fungsi Buah Pinggang?

3. Elektrodiagnostik

Elektrodiagnostik juga boleh dilakukan untuk mengesan sakit belakang. Ujian ini merangkumi memeriksa aktiviti elektrik otot (elektromiografi), memeriksa kelajuan penghantaran isyarat saraf (konduksi saraf), dan memeriksa kelajuan pengaliran saraf ke otak (elektromiografi). menimbulkan potensi ujian ).

Selain kecederaan dan aktiviti fizikal, sakit belakang juga boleh berlaku kerana gangguan organ pada tulang belakang. Keadaan ini boleh muncul sebagai tanda keradangan sendi di tulang belakang, saraf terjepit akibat penonjolan tunjang, hakisan tunjang, penyempitan tulang belakang, kecederaan tulang belakang, kecederaan pada kelengkungan tulang belakang, seperti kelainan kyphosis, lordosis, atau scoliosis.

Bukan hanya di tulang belakang, gangguan organ lain di dalam badan juga boleh menyebabkan sakit belakang. Kesakitan di bahagian pinggang dan punggung boleh menjadi tanda jangkitan buah pinggang, batu ginjal, radang usus buntu, pankreatitis, sista ovari, endometriosis, fibroid, hingga keadaan tertentu seperti sakit belakang semasa kehamilan.

Sakit belakang yang ringan dapat bertambah baik seiring dengan berjalannya waktu. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memandang rendah sakit belakang yang berlaku dalam jangka masa panjang dan gejalanya bertambah buruk. Sekiranya itu berlaku, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mengetahui punca sakit belakang.

Baca juga: Jenis Sakit Belakang Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan bertanya mengenai gejala sakit belakang. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
American Academy of Orthopedic Surgeons. Diakses pada tahun 2020. Sakit Punggung Rendah.
Perubatan Johns Hopkins. Diperoleh pada tahun 2020. Sakit Punggung Bawah: Apa Mungkin?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit Punggung Rendah?