Kesihatan

Apakah gejala yang muncul ketika anda menghidap MERS?

Jakarta - Pertama kali dikenal pasti pada tahun 2012 di Arab Saudi, MERS segera dinyatakan sebagai penyakit yang merebak dengan mudah dan cepat dan membahayakan nyawa. Masalah kesihatan ini menyerang saluran pernafasan bawah kerana dijangkiti virus Mers-CoV. Walau bagaimanapun, jenis virus yang dijangkiti tidak sama dengan virus yang menyebabkan COVID-19 dan SARS.

Penyebaran MERS tertinggi adalah melalui hubungan langsung dari orang-orang Timur Tengah yang melakukan perjalanan ke negara lain, atau orang yang melakukan perjalanan ke Timur Tengah. Penyakit ini boleh dikatakan mematikan kerana 3 hingga 4 daripada 10 orang yang menghidap MERS mesti kehilangan nyawa.

Baca juga: Bahaya Penyakit MERS untuk Penghidap Hipertensi

Gejala MERS yang perlu anda ketahui

Malangnya, gejala MERS sangat serupa dengan selesema, jadi tidak hairanlah banyak orang menganggap masalah ini sebagai selesema biasa. Biasanya, gejala akan muncul kira-kira 5 hingga 6 hari selepas virus masuk dan menjangkiti badan. Walaupun begitu, gejala juga boleh berlaku antara 2 hingga 14 hari selepas jangkitan.

Beberapa kes MERS juga tidak menunjukkan simptom. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mengetahui tanda-tanda yang ditunjukkan oleh tubuh anda mengenai penyakit ini. Secara amnya, MERS akan menunjukkan gejala berikut:

 • Sukar bernafas;
 • Demam;
 • Batuk;

Sementara itu, gejala lain yang biasanya muncul bersama dengan tiga gejala umum di atas adalah:

 • Sakit badan;
 • Sakit di dada;
 • Menggigil badan;
 • Pening dan muntah;
 • Sakit atau sakit kepala;
 • Merasa tidak sihat;
 • Sakit tekak.

Baca juga: Ini adalah 7 fakta mengenai penyakit MERS

Tanpa rawatan atau rawatan lewat akan menjadikan MERS lebih teruk dan mengalami komplikasi serius. Ini termasuk kegagalan buah pinggang dan radang paru-paru. Beberapa kes MERS juga menunjukkan keadaan gangguan pernafasan yang teruk yang mengakibatkan penderita harus dibantu dengan menggunakan ventilator.

Segera ambil rawatan jika anda mengalami simptom di atas dan tidak bertambah baik selama lebih dari satu minggu. Rawatan tepat pada masanya akan mengelakkan MERS berkembang menjadi komplikasi yang lebih teruk lagi. Sentiasa gunakan aplikasi jika anda ingin mendapatkan rawatan dengan lebih mudah di hospital terdekat tanpa perlu beratur, tanyakan dan jawab dengan doktor, atau beli vitamin atau ubat tanpa perlu pergi ke farmasi.

Ketahui Faktor Risiko MERS

Bukan hanya simptom, anda juga perlu mengetahui apakah faktor-faktor yang meningkatkan risiko tubuh menghidap penyakit MERS. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Umur. Orang tua didapati lebih berisiko dijangkiti MERS.
 • Mengunjungi kawasan pandemik, terutamanya wilayah Timur Tengah.
 • Mempunyai sejarah penyakit kronik kongenital, seperti diabetes, barah, gangguan buah pinggang, dan masalah paru-paru.
 • Mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, seperti penderita HIV / AIDS, sedang mengambil ubat penekan kekebalan tubuh, dan sedang menjalani terapi untuk merawat barah.

Baca juga: COVID-19, SARS, atau MERS, yang manakah paling berbahaya?

Rawatan Penyakit MERS

Tidak ada rawatan khusus untuk MERS. Selalunya, rawatan difokuskan pada melegakan gejala dan mencegah komplikasi. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan yang disyorkan:

 • Rawatan untuk gejala ringan biasanya disarankan untuk berehat lebih banyak, tidak melakukan perjalanan ke kawasan pandemi, menghindari kontak langsung, untuk memberikan ubat penahan sakit.
 • Rawatan untuk MERS yang teruk, biasanya memerlukan rawatan intensif di hospital. Doktor akan menyediakan IV, ventilator untuk membantu pernafasan, dan alat yang berfungsi untuk meningkatkan tekanan darah.

Agar tidak dijangkiti virus MERS, anda pasti disarankan untuk tidak melakukan perjalanan ke kawasan pandemi, rajin mencuci tangan, memakai topeng, dan mengelakkan kontak langsung dengan orang yang dijangkiti.Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. MERS.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. MERS.
NHS. Diakses pada tahun 2021. MERS.