Kesihatan

Ketahui TRX Sports dan Khasiatnya untuk Tubuh

, Jakarta - Pernah dengar sukan TRX? Atau adakah anda pernah mencubanya? Sukan TRX sememangnya popular kerana ia agak baru di Indonesia. TRX atau ketahanan badan total adalah sejenis senaman untuk melatih kekuatan otot. TRX pada asalnya dirancang untuk tentera Amerika Syarikat yang perlu bersenam di tempat yang ketat.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Dengan kaedah senaman ini, anda menggunakan berat badan anda sendiri untuk membina jisim otot. Peralatan yang diperlukan untuk sesi latihan ini adalah menggunakan tali khas. Berikut adalah faedah kesihatan yang dapat diperoleh melalui latihan TRX.

Faedah TRX untuk Kesihatan

Menurut pakar, melakukan latihan TRX selama satu jam dapat membakar kalori kira-kira 350-550 kalori, bergantung pada setiap prestasi senaman. Jadi, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, latihan TRX membantu anda menurunkan berat badan. Sukan ini telah terbukti dapat mengurangkan ukuran lilitan pinggang. Berikut adalah faedah yang dapat diperoleh dari TRX, iaitu:

  1. Menurunkan berat badan

TRX menjadi pilihan senaman yang popular untuk menurunkan berat badan. Secara amnya, satu sesi latihan TRX selama 60 minit membakar sehingga 400 kalori, tetapi ia bergantung pada jenis latihan dan keadaan badan. Selain dapat menurunkan berat badan, TRX juga dapat mengurangkan lilitan pinggang dan peratusan lemak badan.

Selain bersenam, anda perlu memperhatikan diet anda ketika anda ingin menjalani diet. Oleh itu, agar diet anda berfungsi dengan berkesan, bincangkan dengan pakar pemakanan untuk mengetahui maklumat mengenai diet dan jenis makanan sihat untuk dipilih. Melalui aplikasi ini, anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: Lakukan 3 petua sukan ini agar anda tidak cedera

  1. Bina otot

Bagi anda, terutama lelaki yang ingin membina otot, latihan TRX boleh menjadi pilihan yang tepat. Latihan TRX memberi beban pada otot untuk memberikan sejumlah tindak balas seperti penebalan jisim otot, sehingga jumlah serat otot akan terbentuk. Kunci utama untuk membina otot adalah bahawa beban yang diberikan mestilah cukup signifikan agar otot dapat menyesuaikan diri.

Apabila latihan ini dilakukan dengan betul, TRX meningkatkan kekuatan otot, kelenturan otot, dan daya tahan otot jika dibandingkan dengan latihan otot biasa. Bukan hanya itu, latihan otot dapat meningkatkan kadar metabolisme badan, membakar lebih banyak kalori, menguatkan tulang dan sendi, dan meningkatkan tekanan darah.

  1. Boleh dilakukan oleh semua peringkat

Kelebihan lain dari latihan TRX berbanding jenis latihan lain adalah anda dapat mengubah intensiti sesi latihan hanya dengan mengubah kedudukan badan anda. Oleh kerana latihan TRX bergantung pada berat badan dan graviti, mengubah kedudukan badan dapat meningkatkan atau menurunkan daya tahan otot. Itulah yang menjadikan latihan TRX dapat dilakukan bermula dari peringkat amatur hingga atlet profesional.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

Itulah faedah yang anda dapat melalui latihan TRX. Bagaimana? Berminat untuk mencubanya? Sebelum mencubanya, pastikan latihan yang anda lakukan diawasi oleh seorang profesional sehingga anda mendapat faedah maksimum dan mengelakkan kecederaan, ya!

Rujukan:
Bentuk. Diakses pada tahun 2019. Kajian Baru Menunjukkan TRX Adalah Latihan Keseluruhan Badan yang Berkesan.
Majlis Sukan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Menyiasat Manfaat Kesihatan Akut dan Kronik TRX