Kesihatan

7 Perkara Yang Membantu Perkembangan Otak Janin

Jakarta - Mempunyai anak yang genius boleh menjadi impian kebanyakan ibu bapa. Oleh itu, jangan terkejut jika ibu bapa selalu ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka sehingga kelak mereka dapat membesar menjadi anak yang pintar. Anda boleh bersiap untuk memiliki anak yang cerdas sejak dia masih dalam kandungan, anda tahu . Cara-cara di bawah ini akan membantu anda mengembangkan otak janin. Ayuh, lihat petua mengikut pakar.

  1. Bercakap Dengan Janin

Menurut kajian dari Harvard Medical School, bercakap dengan bayi yang masih dalam kandungan, dapat meningkatkan kemahiran berbahasa mereka di kemudian hari. Pakar mengatakan suara ibu adalah pengalaman deria pertama bayi ketika mereka berkembang di rahim. Di samping itu, bayi dapat merasakan degupan jantung dan mendengar kata-kata seorang ibu. Para penyelidik berteori bahawa suara ibu dapat memberikan kecergasan pendengaran pada bayi baru lahir. Ini diperlukan oleh Si Kecil untuk membentuk kawasan otak yang berfungsi dalam pengembangan kemahiran dan bahasa.

  1. Dengarkan Muzik

Ramai yang mengatakan bahawa muzik itu universal, yang bermaksud bahawa muzik dapat diterima oleh semua orang. Tidak kira sama ada pendapat ini benar, ternyata bayi yang masih berada di perut ibu juga menyukainya, anda tahu. Lancarkan BBC, Pakar muzik mengatakan ia dapat membina jambatan saraf di otak bayi. Di samping itu, menurut pakar dari University of Houston, Amerika Syarikat, rasa nyanyian seseorang, dapat membantu orang itu belajar, membaca, bercakap dan bahkan berteman.

Anda tidak perlu menggunakan fon telinga khusus untuk diletakkan di perut. Kerana ibu dapat mendengar muzik ketika melakukan aktiviti harian. Dengan kata lain, muzik yang membuat ibu berasa tenang, pada akhirnya juga mempengaruhi janin.

  1. Merangsang janin melalui cahaya

Anda juga boleh mengembangkan otak janin dengan cara yang mudah ini. Pengajian dalam jurnal Akademi Psikologi Kanak-kanak & Remaja Amerika, kata, cahaya yang redup juga dapat merangsang bayi di perut ketika diletakkan berdekatan dengan perut ibu. Namun, anda harus ingat, ibu tidak boleh memberikan cahaya yang terlalu terang kepada bayi, kerana boleh membahayakan mata bayi di dalam perut. Nah, ibu dapat melihat tindak balas ketika dia merasakan pergerakan seperti tendangan kecil dari perut.

  1. Dengan Sentuhan

Bukan hanya bayi yang dilahirkan yang memerlukan sentuhan ibu. Mengusap dan menyentuh perut ibu sebenarnya boleh membuatkan bayi berasa selesa di rahim. Nah, ini boleh menjadi cara lain untuk merangsang perkembangan otak janin.

  1. Sukan

Manfaat bersenam untuk ibu hamil bukan sahaja menjadikan bayi sihat, ia juga dapat mengembangkan otak janin sehingga bayi dilahirkan sebagai anak yang cerdas. Menurut kajian dari Universite de Montreal, senaman sederhana selama 20 minit tiga kali seminggu semasa kehamilan dapat membantu otak bayi anda berkembang. Di samping itu, kata pakar dalam Akademi Pediatrik Amerika Wanita hamil yang rajin bersenam akan mempunyai anak dengan tahap IQ yang lebih tinggi. Macam mana boleh jadi?

Ternyata semasa bersenam jantung akan mengepam darah lebih cepat sehingga oksigen yang diterima oleh Si Kecil di rahim menjadi semakin maksima. Selain itu, para pakar juga mengesyaki bahawa ibu yang bersenam akan menghasilkan pelbagai bahan kimia yang berkaitan dengan kesihatan otak bayi.

  1. Membaca buku

Walaupun bayi tidak memahami cerita apa yang sedang dibaca, aktiviti ini dapat merangsang pertumbuhan otak janin. Pakar mengatakan, membaca pada waktu malam dapat membantu ibu mengeluarkan hormon baik yang meningkatkan kerja otak janin.

  1. Makanan berkhasiat

Yang ini, tidak dapat dinafikan kesannya terhadap kesihatan dan perkembangan otak bayi. Menurut pakar dari Universiti Minnestoa, pemakanan dan pertumbuhan otak janin sangat berpengaruh. dalam jurnal Jurnal Pemakanan Amerika, Pengambilan nutrien yang lemah boleh menyebabkan masalah pada otak janin. Bermula dari masalah penglihatan, pendengaran, hingga ingatan. Oleh itu, ibu mesti rajin mengambil makanan berkhasiat untuk kesihatan ibu dan janin, ya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana mengembangkan otak janin sepenuhnya, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membincangkan perkara ini . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Copyright nathziem.com 2022