Kesihatan

Ini adalah 7 faktor yang menyebabkan kegagalan diet

, Jakarta - Ketika seseorang merasa tubuhnya terlalu berat, biasanya dia akan melakukan diet. Walau bagaimanapun, diet memerlukan konsistensi untuk menurunkan berat badan. Konsistensi bukanlah perkara yang mudah, jadi tidak sedikit yang mengalami kegagalan dalam diet mereka. Banyak faktor menyebabkan diet gagal. Faktor-faktor ini adalah:

  1. Kurang tidur

Salah satu faktor yang menyebabkan diet gagal adalah kerana kurang tidur. Di samping itu, jumlah kegemukan dan kegemukan dalam beberapa tahun kebelakangan disebabkan oleh kurang tidur. Kurang tidur boleh menyebabkan hormon ghrelin meningkat. Hormon ini berfungsi untuk merangsang selera makan dan mengurangkan hormon leptin atau hormon yang mencetuskan rasa kenyang. Apabila seseorang hanya tidur sebentar, rasa lapar dan selera makan akan meningkat.

  1. Makan sebagai Pelepasan Emosi

Perkara lain yang boleh menyebabkan kegagalan diet adalah makan sebagai jalan keluar emosi. Seseorang yang melakukan ini biasanya akan segera melupakan program diet dan memakan apa sahaja yang dia mahukan. Sekiranya anda mempunyai tabiat seperti itu, hentikanlah. Alihkan pemikiran anda dengan perkara positif, seperti membaca buku atau bersenam.

  1. Mengonsumsi Alkohol

Punca lain dari diet yang gagal adalah kebiasaan minum alkohol. Tidak sedikit orang yang lebih suka alkohol untuk bersantai. Kebiasaan ini mesti dikurangkan kerana merasa santai ketika meminum minuman beralkohol dapat mengganggu corak tidur, menghalang aktiviti, dan meningkatkan perasaan cemas dan tertekan. Di samping itu, minum alkohol untuk berjaga boleh menyebabkan kegemukan.

  1. Kurang bersenam

Kegagalan diet juga boleh disebabkan oleh kurang bersenam. Melakukan diet tetapi tidak disertai dengan senaman yang teratur dapat membuat hasilnya tidak optimum. Oleh itu, sangat digalakkan untuk melakukan senaman secara teratur setiap hari. Cukup hanya dengan senaman ringan seperti gimnastik, joging, atau yoga, asalkan rutin dilakukan setiap hari. Untuk hasil maksimum, senaman dapat dilakukan dengan menggunakan peralatan sukan untuk membakar lebih banyak lemak dan kalori.

  1. Diet Kerana Trend

Kemungkinan besar diet akan gagal jika anda mengikuti trend. Anda mesti tahu apa motivasi diet sebelum menjalankannya. Sekiranya anda mengikuti trend atau orang di sekitar anda, itu akan sia-sia. Cari alasan paling menarik mengapa anda harus menjalani diet, kemudian tuliskan dan tampalkannya di tempat yang selalu anda dapat melihatnya. Maka tekad anda untuk berdiet akan menjadi lebih kuat.

  1. Jarang Sarapan

Diet mungkin gagal jika seseorang jarang makan sarapan pagi. Ramai orang berpendapat bahawa melangkau sarapan akan menurunkan berat badan dengan cepat. Satu kajian mengatakan bahawa sarapan sangat berpengaruh terhadap penurunan berat badan. Sarapan pagi harus dilakukan sekurang-kurangnya 2 jam selepas bangun pagi. Fungsi sarapan pagi adalah untuk membantu proses metabolisme tubuh dan mempercepat proses pembakaran kalori.

  1. Diet Terlalu Ketat

Diet yang terlalu ketat boleh menyebabkan mereka gagal. Apabila anda terbiasa makan makanan manis dan berlemak, tiba-tiba anda harus mengubah diet anda, akibatnya badan akan sukar menyesuaikan diri. Akhirnya, program diet tidak bertahan lama, kerana tubuh tidak terbiasa. Diet yang baik adalah diet yang dilakukan secara perlahan dan berkala. Walaupun perlahan, hasil yang diperoleh akan dimaksimumkan.

Itulah 7 faktor yang boleh menjadikan diet gagal. Sekiranya anda ingin membincangkan diet, doktor dari sedia menolong. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Ini adalah fakta mengenai Diet Mayo untuk menjadikan diet lebih berguna
  • 5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Keto Diet
  • Berkenalan dengan Diet LCHF Yang Tidak Menyeksa