Kesihatan

Kekurangan Tidur Menyebabkan Kematian, Kenali Sebabnya

, Jakarta - Di tengah-tengah aktiviti yang sibuk dan tarikh akhir , banyak orang yang melewatkan waktu tidur untuk bekerja atau hanya hiburan malam. Ini tidak akan menyebabkan masalah kesihatan jika hanya dilakukan sekali-sekala. Namun, jika anda memiliki kebiasaan untuk bangun lewat, gaya hidup ini dapat membahayakan hidup anda. Aktiviti ini akan mencetuskan timbulnya masalah kesihatan yang menjadi penyebab kematian.

Baca juga: 5 Tanda Kekurangan Tidur Yang Perlu Anda Ketahui

Tidur kurang dari enam jam malam akan mengganggu metabolisme badan. Akibatnya, badan akan menyimpan lemak dengan lebih cepat, sehingga banyak pelakunya bangun lambat yang mengeluh mengenai kenaikan berat badan mereka. Bukan hanya itu, aktiviti yang satu ini juga dapat merosakkan sel otak seseorang, dan melemahkan sistem ketahanan badan.

Perkara Yang Boleh Terjadi Apabila Anda Tidak Tidur

Apabila seseorang kurang tidur, mereka akan mengalami perubahan mood, sehingga mereka menjadi mudah marah. Di samping itu, berikut adalah beberapa perkara yang boleh berlaku ketika seseorang kurang tidur:

  • Kemampuan Berfikir Berkurang

Apabila seseorang kurang tidur, kemampuan berfikir dan daya kognitif otak akan menurun. Nampaknya, ketika anda tertidur, otak tidak tidur dan akan terus berfungsi. Kerja saraf di otak kemaluan semasa tidur dan bangun melakukan aktiviti yang hampir sama. Dalam kes ini, tahap fokus, kewaspadaan, dan ingatan jangka pendek dan jangka panjang dalam mengingat akan terganggu.

  • Kerancuan Seksual Berkurang

Kurang tidur akan membuat seseorang mengalami penurunan keinginan seksual dan mempunyai tahap kepuasan seksual yang rendah. Ini berlaku kerana rasa poket, keletihan dan tekanan yang dirasakan kerana kurang tidur.

Baca juga: Ingatan Berkurang Kerana Kurang Tidur, Benarkah?

  • Penuaan Kulit Pramatang

Tidak hanya mengalami pucat pada wajah dan mata bengkak, kurang tidur juga dapat menyebabkan garis-garis halus dan lingkaran hitam di kawasan bawah mata. Ini berlaku kerana kurang tidur menyebabkan tubuh melepaskan banyak hormon stres. Apabila hormon ini dihasilkan secara berlebihan, kortisol dapat memecah kolagen kulit, protein yang menjaga kulit tetap elastik.

  • Menyebabkan Masalah Kesihatan Yang Berat

Mempunyai kebiasaan berjaga malam akan memicu anda menderita sejumlah masalah kesihatan yang serius, seperti:

  • Penyakit jantung, iaitu sejumlah masalah kesihatan di jantung, seperti gangguan saluran darah jantung, irama jantung, injap jantung, atau gangguan kongenital.

  • Kegagalan jantung adalah keadaan yang berlaku apabila organ jantung lemah, sehingga tidak dapat mengedarkan darah yang cukup ke seluruh badan.

  • Serangan jantung, yang merupakan keadaan yang berlaku ketika aliran darah ke jantung berhenti dan menyebabkan beberapa sel jantung mati.

  • Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi.

Apabila anda sering mengalami gangguan tidur yang menyebabkan kualiti tidur anda menurun, segera berbincang dengan doktor pakar mengenai aplikasi tersebut , ya! Dalam kes ini, doktor akan menentukan langkah-langkah yang tepat untuk mengatasi gangguan tidur yang anda alami. Sekiranya gangguan tidur yang anda alami teruk, doktor anda biasanya akan menetapkan ubat untuk meningkatkan kualiti tidur anda.

Baca juga: Kekurangan Tidur Boleh Mempengaruhi Kesihatan Mental

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, anda harus memperhatikan apa yang anda konsumsi sebelum tidur, membuat keadaan bilik senyaman mungkin, membuat jadual tidur yang teratur, membatasi tidur siang, dan bersenam secara teratur. Semoga berjaya!

Rujukan:
Batu tulis. Diperoleh pada 2019. Bolehkah Anda Mati Kerana Kurang Tidur?
WebMD. Diakses pada tahun 2019. 10 Perkara yang Benci Mengenai Kehilangan Tidur.