Kesihatan

Petunjuk Kelahiran Pramatang, Kenali 4 Tanda Kehamilan ini

Jakarta - Setiap ibu mempunyai kisah mereka sendiri semasa mengandung. Termasuk dari segi kapan waktu penghantaran tiba. Dalam beberapa keadaan, kelahiran pramatang atau kelahiran pramatang boleh berlaku. Oleh itu, penting untuk mengetahui tanda-tanda yang menunjukkan kelahiran awal, jadi anda boleh menjangkakannya. Ayuh, lihat dalam perbincangan berikut!

Tanda Anda Akan Lahir Pramatang

Persalinan biasanya berlaku antara 37-40 minggu kehamilan. Namun, pada wanita hamil yang mengalami kelahiran pramatang, tubuh sudah mulai bersiap untuk melahirkan anak, walaupun usia kehamilan belum mencapai 37 minggu.

Baca juga: 5 Punca Bayi Lahir Pramatang

Berikut adalah tanda-tanda yang menunjukkan kelahiran pramatang, yang perlu diperhatikan oleh ibu hamil:

1. Pengecutan berulang

Berhati-hati kerana mengalami kontraksi berulang pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu. Kerana, itu boleh menjadi tanda anda akan mengalami kelahiran pramatang.

Kontraksi yang berlaku biasanya berupa perasaan menarik di perut disertai dengan rasa sakit, dan tidak hilang walaupun setelah bertukar posisi. Kekerapan kontraksi yang perlu diperhatikan adalah jika berlaku 5 kali atau lebih dalam satu jam.

2. Kekejangan Perut

Semasa haid, gejala biasanya berlaku dalam bentuk kekejangan perut bawah. Nah, aduan itu juga boleh menjadi tanda kelahiran pramatang. Kekejangan perut yang berlaku boleh datang dan pergi, atau berlaku secara berterusan.

3. Pelepasan dari Faraj

Peningkatan dan keputihan dari vagina juga boleh menjadi petunjuk kelahiran pramatang yang perlu diperhatikan. Kerana, mungkin air ketuban pecah dan tubuh sedang bersiap untuk bersalin. Dalam beberapa keadaan, terdapat juga bintik-bintik darah bersamaan dengan keputihan.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu untuk Merawat Bayi Pramatang

4. Sakit Belakang Bawah

Sakit di punggung bawah juga merupakan tanda kelahiran awal. Rasa sakit yang dialami boleh hilang dan hilang, atau kekal. Dalam beberapa keadaan, ia juga dapat disertai dengan tekanan pada pelvis, seperti desakan dari bayi yang ingin keluar.

Itu adalah beberapa tanda semasa kehamilan yang boleh menjadi indikasi kelahiran pramatang. Sekiranya anda mengalaminya, segera periksa kehamilan anda kepada doktor atau bidan terdekat. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat.

Adakah kelahiran pramatang dapat dicegah?

Terdapat beberapa usaha yang dapat dilakukan untuk mencegah berlanjutannya tanda-tanda persalinan prematur yang dialami, yaitu:

  • Semasa mengalami simptom-simptom yang disebutkan di atas, anda tidak boleh menahan keinginan untuk membuang air kecil dan minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Elakkan tidur di punggung, kerana boleh mencetuskan kontraksi. Berbaring di sebelah kiri anda, kerana kedudukan ini dapat melegakan atau menghentikan gejala anda.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Memahami Fakta dan Punca Kelahiran Pramatang

Sekiranya gejala atau tanda kelahiran pramatang tidak hilang atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor. Doktor melakukan pemeriksaan dengan segera untuk menentukan tindakan yang akan diambil. Beberapa pemeriksaan yang akan dilakukan adalah pemeriksaan degupan jantung janin, kontraksi yang terjadi, cairan ketuban, pembukaan rahim, dan ultrasound untuk mengesahkan keadaan janin.

Itu sedikit penjelasan mengenai kelahiran pramatang. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, anda boleh muat turun permohonan untuk meminta pakar obstetrik melalui berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Tenaga Kerja Pramatang.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Preterm Labour.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Persalinan dan kelahiran pramatang.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tenaga Kerja Pramatang.