Kesihatan

Bilakah Masa yang tepat untuk mendapatkan gigi yang diekstrak pada doktor gigi?

"Doktor gigi atau doktor gigi mesti dikunjungi secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai sejarah gangguan mulut dan gigi. Dengan cara itu, rawatan yang tepat dapat diberikan dan mengelakkan risiko komplikasi. Doktor gigi juga akan membantu memberikan nasihat dan cadangan apabila tiba masanya untuk mencabut gigi atau melakukan prosedur perubatan lain.

, Jakarta - Doktor gigi aka doktor gigi berperanan mengatasi masalah gigi dan mulut. Salah satu tindakan yang dapat dilakukan adalah pencabutan gigi, yang merupakan prosedur yang dilakukan untuk membuang gigi yang tidak dapat diperbaiki. Tindakan ini dilakukan untuk mengeluarkan gigi dari gusi sehingga tidak mencetuskan masalah atau gejala yang mengganggu.

Pengambilan gigi adalah tindakan yang boleh dilakukan secara sederhana atau pembedahan. Walau bagaimanapun, prosedur ini harus dilakukan oleh doktor gigi yang berpengalaman. Dengan cara itu, risiko komplikasi atau kesan sampingan dari pencabutan gigi dapat dielakkan. Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk mengeluarkan gigi? Dapatkan jawapannya dalam artikel ini!

Baca juga: 3 Komplikasi Yang Boleh Berlaku Ketika Pengambilan Gigi Bijaksana

Sebab-sebab Mengeluarkan Gigi kepada Doktor Gigi

Untuk lebih selamat, pengambilan gigi harus dilakukan oleh doktor gigi aka doktor gigi. Tindakan ini biasanya dilakukan sekiranya terdapat masalah pada gigi yang tidak lagi dapat diperbaiki. Oleh itu, mencabut gigi adalah satu-satunya cara yang dapat dilakukan agar gejala mereda dan mengelakkan komplikasi. Terdapat beberapa sebab mengapa gigi mesti diekstrak dan juga tanda masa yang tepat untuk pergi ke doktor gigi, termasuk:

  1. Mengalami rongga yang tidak dapat diisi lagi,
  2. Gigi longgar, terutamanya jika disertai jangkitan,
  3. Geraham belakang tumbuh pada sudut sehingga mereka menekan gigi di sebelahnya.
  4. Kerosakan teruk pada akar gigi,
  5. Gigi patah, misalnya kerana kemalangan atau kecederaan serius,
  6. Gigi yang sesak, tidak rata, atau bengkok yang menyebabkan kecederaan pada lapisan mulut,
  7. Kedudukan atau lokasi gigi di tempat yang tidak sepatutnya,
  8. Akan menjalani prosedur perubatan tertentu.

Baca juga: Rongga Gigi, Perlukah Diekstrak?

Perkara yang perlu diberi perhatian

Selain mengetahui petunjuk atau sebab pencabutan gigi kepada doktor gigi, juga penting untuk mengetahui perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjalani prosedur ini. Dalam beberapa keadaan, pengambilan gigi mungkin terpaksa ditunda untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Prosedur ini tidak boleh dilakukan ketika anda demam, mual dan muntah, hamil pada trimester pertama atau ketiga, menghidap diabetes dan tekanan darah tinggi yang tidak terkawal, dan mengalami jangkitan pada gusi. Orang yang mempunyai riwayat penyakit tertentu juga harus diberi nasihat sebelum mencabut gigi.

Setelah gigi bermasalah terletak dan dikeluarkan, gejala sakit gigi biasanya akan hilang. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, pengambilan gigi pada doktor gigi dapat meningkatkan risiko komplikasi, seperti alergi terhadap anestetik, pembengkakan gusi, kecederaan saraf, jangkitan pada tempat gigi diekstraksi, dan pendarahan.

Anda harus segera menghubungi doktor gigi atau pergi ke klinik terdekat jika gejala komplikasi teruk berlaku dan disertai oleh demam, keputihan dari gigi yang diekstrak, sakit teruk yang tidak mereda, pendarahan berlaku untuk waktu yang lama, dan tisu lembut di mana gigi diekstrak. terasa sukar. Penanganan juga perlu dilakukan sekiranya terdapat gejala kebas pada lidah, bibir, dagu, gusi, atau gigi, serta mual, muntah dan sukar menelan.

Baca juga: Bukan Hanya Jangkitan, Ini Sebab Sebab Gigi Bijak Harus Diekstrak

Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk mencari senarai klinik atau hospital yang boleh dikunjungi. Apabila gejala komplikasi muncul, cari dan cari hospital terdekat yang sesuai dengan keperluan anda. boleh juga digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor gigi atau doktor gigi. Ayuh, muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Panduan Anda untuk Menghilangkan Gigi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Diharapkan Semasa Pengambilan Gigi?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Menarik Gigi (Pengambilan Gigi).